Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

De Wieg - Hilbrand Vinckers

Van Uitgeverij Nobelman mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
1983. De 33-jarige docent André bezoekt tijdens een werkweek met zijn klas het splinternieuwe Herinneringscentrum en het Voormalig Doorgangskamp Westerbork. Hij was hier vroeger al eens met zijn ouders, toen de plek Schattenberg heette. Door dit bezoek komt een stroom van beelden op gang van uitstapjes en vakanties met zijn ouders naar het naoorlogse Duitsland en de kennissen die zij daar ontmoetten. Maar ook gedachten, over geweld en geweldloosheid: Kennedy in Berlijn, de Baader Meinhof groep, treinkapingen in Drenthe, een demonstratie tegen kernwapens.
Er ontstaan barsten in zijn tot dan toe rustig voortkabbelende leven. Via oude foto's en het verhaal van zijn vader over de periode '38-'50 raakt André verstrikt in zijn familiegeschiedenis. Niet alleen zijn baan maar ook zijn relatie komt op losse schroeven te staan. En dan is daar nog Judy, zijn c…

Het Pianoman Project - Kat FrenchIk mocht dit boek voor HarperCollinsHolland lezen en wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:
The Piano Man Project

Waar gaat het boek over? 
Gezocht: lieve, grappige, intelligente, pianospelende man... Honey is dol op haar vriendinnen, maar nu gaan ze te ver! Om haar aan de man te helpen, hebben ze ongevraagd een profiel opgesteld van haar ideale date. En omdat die vanwege haar, eh... probleempje geweldig met zijn handen moet zijn, vinden ze dat ze aan een pianist moet! Honeys nieuwe buurman, Hal, scoort op geen enkel punt van de checklist. Hij leeft als een kluizenaar, is humeurig - zeg maar gewoon onbeschoft - en pianospelen doet hij ook al niet. Toch zijn de vonken die tussen hen overvliegen voldoende om het hele gebouw in brand te zetten. Als Honey erachter komt wat de reden is van Hals gedrag, besluit ze hem een kans te geven. En dan blijkt dat pianospel totaal overschat is, als het op liefde aankomt...

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
De cover mag dan niet zo geweldig zijn, maar laat je daar absoluut niet door afschrikken, want zoals de titel al doet vermoeden, het is een komisch verhaal waarbij je geregeld in een deuk ligt. Vanaf de eerste zin, dat overigens een geweldige openingszin is, zit je in het verhaal dat je niet meer los wilt laten en aan het eind, wil je enerzijds het boek uit hebben omdat je wilt weten hoe het afloopt, maar anderzijds wil je eigenlijk nog geen afscheid nemen van Honey en haar geweldige vriendinnen en de bewoners van het verzorgingshuis waar ze werkt omdat je weet dat je ze ontzettend gaat missen. Zelfs haar knorrige, zacht uitgedrukt, buurman ga je missen. Die zit na het lezen in je hart.
Het verhaal is niet altijd even komisch, soms moet je een traantje wegslikken omdat het even emotioneel wordt door bepaalde gebeurtenissen waardoor je het met bepaalde mensen te doen krijgt, maar dat duurt nooit lang omdat een luchtige opmerking je dan weer aan het lachen maakt of in ieder geval een (flauwe) glimlach op je gezicht brengt. Het plot is voorspelbaar, maar dat is niet erg, omdat je stiekem ook niet anders verwacht.
Doordat het beeldend is geschreven heb je het gevoel dat je het verhaal zelf beleeft. Het boek leest lekker weg. Het verhaal is zo opgebouwd dat je langzaam door diverse gebeurtenissen, een terugblik van Hal en een enkele date van Honey naar het plot wordt geleid. Er zitten eigenlijk 4 verhalen in het verhaal die uiteindelijk tezamen komen. Het verhaal van Honey, die volgens haar vriendinnen nodig een pianoman moet vinden. Het verhaal van 2 zussen die ineens met iemand geconfronteerd worden. Het verhaal over een verzorgingstehuis die met sluiting bedreigd wordt en het verhaal van Hal die niet zomaar is wie hij is. Hoe het allemaal precies zit, mag je zelf gaan lezen.
Bepaalde stukjes zijn wel erg ongeloofwaardig, maar maken maken het verhaal daardoor wel leuker dan het zou zijn als die weggelaten waren.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ik verwachte een komisch boek te gaan lezen waarbij de romantiek niet vergeten is en dat is meer dan verwacht uitgekomen. Manlief keek me geregeld verstoord aan als ik weer zat te lachen, wat nog al eens gebeurt in dit boek.

Wat vind je van de cover? 
Om een of andere reden vind ik de kleur blauw niets, het is te hard.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is geweldig, past bij het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is beeldend, lekker vlot geschreven.

Hoe origineel is het verhaal?
Het verhaal is niet origineel, maar dat is in dit geval niet erg. Soms is het gewoon heerlijk om een voorspelbaar feelgood book te lezen.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
De opbouw is heel goed, langzaam aan wordt je door allerlei gebeurtenissen naar het plot geleid. Doordat Hal af en toe terug denkt aan zijn verleden leer je hem steeds beter kennen en begrijpen.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, dankzij de geweldige openingszin zit je er gelijk in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Na die openingszin wil je het boek niet meer wegleggen en blijf je lezen.

Heeft het plot je verrast?
Nee, maar dat is niet is in dit geval niet erg.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze zeker.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Honey, omdat ze een spontane, vrolijke vrouw is met ontzettend veel humor die bij de dag lijkt te leven.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Christopher, maar kan niet zeggen waarom, want dan verraad ik een spoiler.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Absoluut! Ik herken mijzelf in haar en dan met name het spontaan dingen vertellen die je beter voor je kan houden.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Het verhaal speelt in de huidige tijd en dat gaat me goed af.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, het verhaal van Hal hakt er goed in en laat je beseffen dat bepaalde dingen die voor de meesten onder ons heel normaal is, helemaal niet zo normaal is.

Mooie quote in het boek: 
Ik mis niet wat ik nooit heb gehad.

Zou je het boek aanraden? 
Het is een echte aanrader.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van Bridget Jones houdt is dit boek zeker een aanrader.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een recensie-exemplaar, die geef ik niet weg.

Ga je de verfilming bekijken? 
Er is nog geen verfilming van het boek, maar mocht die er ooit komen (ik zie dan wel een paar mooie rollen voor Johnny Depp en Betty White weggelegd) dan ga ik die niet kijken, want ik hou het verhaal liever in gedachten zoals ik het gelezen heb.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
Kitty Frenck / Kat French

Website van de uitgever:
HarperCollinsHolland

Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Quote van de Week

Het Lot Van Althilt - Arne Hempenius

Van Uitgeverij EigenZinnig mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In het jaar 778 wordt het Friese meisje Althilt, dochter van een clanleider, tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een haar onbekende man in de Deense handelsplaats Hedeby. Ze raakt verstrikt in een samenzwering, waarvan ze de oorsprong noch de uitkomst kent. Vast staat dat haar leven op het spel staat. In de rauwe mannenwereld, waarin ze zich staande moet houden, reist ze naar verschillende plaatsen in de noordelijke handelsgebieden en ontrafelt beetje bij beetje de aard van het complot.

Door hun handelsgeest en zeemanskunst beheersten de Friezen in de vroege middeleeuwen de huidige Noordzee. Talloze producten, pelzen, Fries laken, graan, bontgekleurde glazen kralen, wapens, granieten maalstenen en veel meer, werden via Hedeby en Dorestad verspreid in alle windrichtingen. Frisia - ofschoon in 778 deel uitmakend van het Frankische rijk - strekte zich uit langs …

De Amarna-Papyrus - Rachel Reedijk

Van uitgeverij WalburgPers mocht ik dit boek lezen en een recensie over schrijven. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Tell el-Amarna is een dorp in midden-Egypte. Eens verrees hier een nieuwe stad voor de omstreden zonnecultus van farao Achnaton en zijn beeldschone echtgenote Nefertiti.

Het leven van de Amsterdamse psychiater Margalith Dreyfus-Levi neemt een ingrijpende wending als zij een davidster erft met daarop gegraveerd het Aton-zonneteken. Kort daarop ontmoet zij Fouad Khalifa, conservator in het Louvremuseum. Hij ontdekt dat het legaat terugvoert op de sterrenpapyrus van Parennefer, een opstandige priester uit de Amarna-periode.

Fouad vraagt Margalith om met hem mee te gaan naar Egypte. Terwijl zij samen stroomopwaarts trekken, op zoek naar de papyrusrol, is Egypte in de ban van de Arabische Lente en nemen elders de spanningen tussen Joden en Arabieren toe.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de neus en lippen, dat echt is e…