Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

De Nieuwe Mode Van Oranje - Els Smit

Ik mocht dit boek voor mijn leespagina op de leespagina van bol.com lezen. Je kan mijn recensie daarom daar lezen.De Spiegel - Leven Met Een Hond - Harrie Seeverens


Van Uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Kan een hond in de hemel komen en kun je hem daar dan terugvinden? De kerken zeggen weinig over het hiernamaals en van bijna-doodervaringen word je evenmin wijzer. De vraag kwam half als grap op toen de schrijver en zijn echtgenote hun zieke, oude hond, na eerste behandeling door de dierenarts, zelf gingen verzorgen, want aan het alternatief, 'een spuitje', waren ze nog niet toe. Het bleek een bijzondere patiënt die de schrijver aan het denken zette over mens, dier en wereld en hij werd er zich van bewust dat velen de wereld alleen maar zien als decor of voorraadkamer. De hond hield hem ook een spiegel voor waarin hij zijn eigen onmacht en ongeduld kon zien.

Toen na enkele jaren het spuitje toch onvermijdelijk was, werd het de auteur ook nog eens duidelijk waarom euthanasie wel altijd controversieel zal blijven onder artsen.


Een indirect antwoord op de vraag over de hemel is trouwens te vinden in de Divina Commedia van de Italiaanse schrijver Dante. In de hemel bestaat de tijd niet meer en de uitverkorenen bevinden zich in een 'eeuwig' heden waarin ze geen herinneringen meer hebben aan geliefden, familie of vrienden, laat staan aan hun huisdieren.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover heb je niet het idee dat je een aangrijpend boek gaat lezen. Eerder een grappig boek waarbij de hond het baasje een spiegel voorhoudt. Helaas is het geen grappig boek, maar een zeer aangrijpend boek. Een verhaal dat vele dieren-baasjes zullen herkennen omdat ze ook wel eens of meer keren in de schoenen van de auteur en zijn vrouw hebben gestaan. Dezelfde vragen gehad zullen hebben of misschien nu wel hebben omdat ze nu in deze situatie zitten.

Je krijgt niet alleen het verhaal over hoe de auteur en zijn vrouw de laatste jaren met hun hond zijn omgegaan, wat ze hebben doorstaan, wat ze voor hun hond hebben over gehad, hoe ze op ('nare') reacties hebben gereageerd en hoe ze uiteindelijk tot het het besluit zijn gekomen om hun hond een spuitje te laten geven en wat het met hen deed, maar ook een kijkje in de medische zorg.
Mocht je geen begrip hebben voor waarom veel artsen tegen euthanasie zijn, dan krijg je daar na het lezen van dit boek begrip voor en begrijp je (beter) waarom zoveel artsen er moeite mee hebben.
Het boek laat je nadenken over (huis)dieren en de dood. Het laat je anders kijken naar bepaalde zaken als het hiernamaals.

Bijna elk hoofdstuk begint met een kort gedicht en hoe het gaat met de hond van de auteur en zijn vrouw. Over wat de auteur dacht en wat hij las, waar hij dieper op ingaat. Zijn kijk erop geeft.
Het verhaal is op een indringende manier geschreven. Geregeld moet je een brok wegslikken omdat het erg verdrietig is, maar tegelijkertijd kan je alleen maar bewondering voor de auteur en zijn vrouw hebben omdat ze zolang voor hun hond hebben gezorgd. Hebben gezorgd dat hij de laatste jaren enigszins, voor zover mogelijk, een leefbaar bestaan had.

Minpuntje is dat de noten aan het eind van het boek staan in plaats van onder de bewuste pagina waardoor je naar achteren moet bladeren om de aanvulling te lezen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Die is heel mooi en past bij dit boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is heel erg indringend. Soms een beetje droog, maar dat is niet storend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel origineel. Iedereen die een huisdier heeft moeten missen heeft wel eens met bepaalde vragen die in dit boek worden gesteld lopen worstelen.

Zat je direct in het verhaal?
Je zit er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Je wilt alleen maar verder lezen.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker. Helaas heb ik ook een paar huisdieren moeten laten inslapen in het verleden en herkende bepaalde gedeeltes waardoor het allemaal weer even terug kwam.

Mooie quote in het boek: 
Onbewust misschien maakt een diagnose, zelfs als het alleen maar een etiket is, de omgang met een patiënt ook gemakkelijker, want we kunnen, bij vage en niet-ernstige klachten, niet meer denken 'dat hij zich (misschien) aanstelt'.

Zou je het boek aanraden? 
Het boek is een aanrader, maar ik raad je wel aan om een doos tissues bij de hand te houden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor alle huisdieren-baasjes.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, dat ga ik niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Mijn man neemt het boek mee naar zijn werk zodat zijn collega's het boek ook kunnen lezen.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt

Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…

Ja, Ik Geloof In Sprookjes - Jessie Van Kuijck

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Gebasseerd op een waargebeurd verhaal

Waar gaat het boek over? 
Tijdens haar vakantie in de populaire Turkse badplaats Alanya, wordt de Nederlandse Izannah verliefd op de Turkse Rohat. De vonk slaat over en de twee krijgen een lange afstandsrelatie. Ze zijn stapelgek op elkaar en Izannah reist telkens opnieuw naar Turkije om haar grote liefde te zien. Toch komt Izannah er al snel achter dat een relatie met een moslimjongen in het buitenland niet bepaald van een leien dakje gaat. Iedereen om haar heen lijkt negatieve vooroordelen te hebben en ook de Turkse dienstplicht zorgt voor de nodige obstakels en kopzorgen in de relatie. Naarmate de tijd vordert, komt Izannah ook steeds meer over het donkere verleden van Rohat te weten waar de burgeroorlog in Koerdistan een grote rol in speelt. De twee raken door allerlei omstandigheden verwikkeld in een lastige situatie waarin drugssmokkel,…