Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Springtij - Femke Roobol

Waar gaat het boek over? 
's-Gravendeel, 1953. Sara Groeneveld overleeft als door een wonder de watersnood. Haar moeder is echter voor haar ogen meegesleurd door het kolkende water. Sara wordt met haar dochtertje Ellie ondergebracht in de Ahoy-hal in Rotterdam, samen met vele andere vluchtelingen. Hier sluit ze vriendschap met de stuurse verpleegster Catharina uit Dordrecht. Vlak voor de noodlottige nacht heeft Sara een houtskooltekening gevonden, weggeborgen in een la. 'Saartje en haar moeder' staat erop. Maar de vrouw lijkt niet op haar moeder. Wie was zij dan wel? En waar is haar echte moeder? Al Sara's zekerheden vallen weg. Langzaam komt ze tot de conclusie dat ze haar eigen levensverhaal opnieuw moet invullen. Haar verleden, maar ook haar toekomst. Met de hulp van Catharina gaat ze op zoek naar de waarheid.
Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Een heel ontroerend boek, waarbij ik geregeld moest slikken. Ondanks dat het fictie is, had het zo echt gebeurd kunne…

De Verrader - Nikolaus Hein


Van uitgeverij WalburgPers mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:
Der Verräter

Waar gaat het boek over? 
De Belgische Opstand van 1830 tegen het Nederlandse bewind heeft ook zijn weerslag op de positie van het door koning Willem I geregeerde Groothertogdom Luxemburg. De meeste inwoners van Luxemburg zijn de Oranje-overheersing moe en willen zich bij België aansluiten. Daarom durven maar weinigen openlijk voor de Nederlandse zaak op te komen. Onder hen is de Oranjegezinde gemeentebode Matthäus Conter uit het Moezeldorp Ürdingen. Hij weigert hardnekkig de Belgische autoriteit te erkennen en wordt door zijn dorpsgenoten als een verrader beschouwd. Al snel slaat de aanvankelijke wrok om in haat en geweld. Om zijn familie te beschermen moet Matthäus Conter het land ontvluchten en laat hij zijn gezin noodgedwongen achter. Vanaf de Duitse oever van de Moezel is hij toeschouwer van de tragedie die zich nu voltrekt. Heins fictief-historische tijdsbeeld, dat gebaseerd is op ware gebeurtenissen, werd in 1947 bekroond met de Prix de Luxembourg littérature. In 1989, ter gelegenheid van de 150ste verjaardag van de onafhankelijkheid van Luxemburg, werd het boek door Marc Olinger verfilmd onder de titel De falschen Hond.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Nikolaus Hein (1889-1969) was een Luxemburgse filoloog, schrijver, vertaler en dichter.
Zijn impressionistische gedichten zijn in Luxemburg nog steeds schoollectuur. Deze eerste Nederlandse uitgave van De Verrader is vertaald uit het Duits door Gerrit Bussink.

Bron: achterkant van het boek

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover, een aquarel van Marie-Caroline Foullon, verwacht je een heerlijke roman of de geschiedenis van een lieflijk uitziend plaatsje in Duitsland te lezen, maar lees je de titel, dan krijg je het gevoel dat het een verhaal is over iemand die iemand heeft verraden. Zowel de cover als de titel passen heel erg goed bij het verhaal.

Op een vlotte en levendige manier wordt een heftig verhaal van een persoon verteld die probeert op te komen voor waar hij in gelooft. Ondanks dat hij gezien wordt als een verrader blijft hij bij zijn standpunt en ziet hij juist de anderen als verraders.
Je leest wat het met mensen kan doen als mensen je uitsluiten, wat het met je gezin kan doen, waar mensen toe in staat zijn als ze het met iemand oneens zijn en er meer mensen achter ze staan, wat een paar mensen, en soms zelfs maar één iemand, teweeg kan brengen in een dorp voor de persoon die ze als een verrader zien.

Vanaf de eerste zin zit je in het verhaal en wil je weten hoe het verder gaat, hoe het gaat eindingen. Het is een verhaal met veel onverwachte wendingen, een verhaal dat deels op een waar verhaal is berust. Het verhaal is goed opgebouwd, via diverse momenten wordt je langzaam aan naar het verrassende plot geleid.

Een echte aanvulling zijn de historische achtergrond van het verhaal en een mini-biografie van de auteur achterin het boek. Dat maakt het boek compleet.

Minpuntje is dat de Franstalige zinnen niet met een verwijzing onderaan de bewuste pagina's naar het Nederlands is vertaald zodat, als je de Franse taal niet machtig bent, weet wat er geschreven is.
Nog een minpuntje is dat het fotogedeelte middenin een hoofdstuk is geplaatst in plaats van tussen twee hoofdstukken in waardoor je eerst het fotogedeelte moet doorbladeren om bij de rest van het hoofdstuk te komen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is heel erg mooi en past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is vlot, levendig, waardoor je met plezier verder leest.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is heel erg goed. Langzaam aan wordt je via diverse momenten naar het plot geleid.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Eenmaal in begonnen, is het lastig om het boek weg te leggen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het zeker. Het is een plot die je niet ziet aankomen.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Dat zijn ze zeker. Het zouden zomaar mensen kunnen zijn die je kent of gekend hebt.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
De vader van Anna, omdat hij kan genieten van wat hij doet.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Dat zijn er teveel om op te noemen. Lees het boek maar om te begrijpen wat ik bedoel.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die zijn heel erg mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Dat denk ik wel.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker. Wat ik al eerder aangaf, het verhaal geeft heel goed weer wat het mensen kan doen als men iemand niet kan/wil respecteren om waar hij in gelooft.

Mooie quote in het boek: 
Het recht van vandaag is het bestendigde onrecht van gisteren.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, dit boek is een echte aanrader.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van historsche verhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast. Mijn man heeft al aangegeven dat hij het boek ook wil lezen.

Ga je de verfilming bekijken? 
De verfilming van dit boek, De Falschen Hond, ga ik niet kijken. Ik kende de film eerlijk gezegd niet, maar nu ik het boek gelezen heb, hou ik het verhaal liever in mijn hoofd zoals ik het gelezen heb.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit is een verhaal dat me nog wel even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Leuk weetje over het boek:
Achterin het boek staat het historische verhaal achter dit verhaal beschreven en vind je tevens een mini-biografie over de auteur.

Website van de uitgever:
WalburgPers

Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Quote van de Week

Het Lot Van Althilt - Arne Hempenius

Van Uitgeverij EigenZinnig mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In het jaar 778 wordt het Friese meisje Althilt, dochter van een clanleider, tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een haar onbekende man in de Deense handelsplaats Hedeby. Ze raakt verstrikt in een samenzwering, waarvan ze de oorsprong noch de uitkomst kent. Vast staat dat haar leven op het spel staat. In de rauwe mannenwereld, waarin ze zich staande moet houden, reist ze naar verschillende plaatsen in de noordelijke handelsgebieden en ontrafelt beetje bij beetje de aard van het complot.

Door hun handelsgeest en zeemanskunst beheersten de Friezen in de vroege middeleeuwen de huidige Noordzee. Talloze producten, pelzen, Fries laken, graan, bontgekleurde glazen kralen, wapens, granieten maalstenen en veel meer, werden via Hedeby en Dorestad verspreid in alle windrichtingen. Frisia - ofschoon in 778 deel uitmakend van het Frankische rijk - strekte zich uit langs …

De Amarna-Papyrus - Rachel Reedijk

Van uitgeverij WalburgPers mocht ik dit boek lezen en een recensie over schrijven. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Tell el-Amarna is een dorp in midden-Egypte. Eens verrees hier een nieuwe stad voor de omstreden zonnecultus van farao Achnaton en zijn beeldschone echtgenote Nefertiti.

Het leven van de Amsterdamse psychiater Margalith Dreyfus-Levi neemt een ingrijpende wending als zij een davidster erft met daarop gegraveerd het Aton-zonneteken. Kort daarop ontmoet zij Fouad Khalifa, conservator in het Louvremuseum. Hij ontdekt dat het legaat terugvoert op de sterrenpapyrus van Parennefer, een opstandige priester uit de Amarna-periode.

Fouad vraagt Margalith om met hem mee te gaan naar Egypte. Terwijl zij samen stroomopwaarts trekken, op zoek naar de papyrusrol, is Egypte in de ban van de Arabische Lente en nemen elders de spanningen tussen Joden en Arabieren toe.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de neus en lippen, dat echt is e…