Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

De Nieuwe Mode Van Oranje - Els Smit

Ik mocht dit boek voor mijn leespagina op de leespagina van bol.com lezen. Je kan mijn recensie daarom daar lezen.Diaconie - Jurjen VisVan Boom uitgevers Amsterdam mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De Diaconie Den Haag bestaat ongeveer vijfhonderd jaar. De rode draad in haar geschiedenis is de armenzorg, vroeger bedeling genoemd. Historicus Jurjen Vis heeft in opdracht van de Haagse Diaconie de ontwikkeling van de armenzorg in kaart gebracht. Wie deden een beroep op de armenzorg, en hoe ging die in zijn werk? Omdat armoede en armenzorg diep ingrijpen in de gehele samenleving, is dit boek tevens een maatschappelijke geschiedenis van Den Haag geworden. Vis heeft tal van bijzondere details gevonden, waarvan de hulp aan Joden in de jaren
dertig en tijdens de bezettingstijd misschien wel het opvallendst is.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Jurjen Vis (Alkmaar,1958) is zelfstandig historicus, musicoloog en musicus. Hij publiceert over Hollandse religie-, zorg- en muziekgeschiedenis van de middeleeuwen tot heden. Van zijn hand verschenen boeken over het hervormde Diaconiehuis in Alkmaar (1994) en de hofjes in diezelfde stad (2013). Hij schreef ook boeken over het Oudemanhuis (2002), het Roomsch Catholijk Oude Armen Kantoor (2008) en het bejaardenhuis Sint Jacob (2016) in Amsterdam. Momenteel bereidt hij een religiegeschiedenis van Noord-Kennemerland voor. In 2007 promoveerde hij op Gaudaumus - Het leven van Julius Röntgen, componist en musicus. Jurjen Vis is een veelgevraagd spreker.

Bron: voorflap van het boek

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover weet je al direct waar het over kan gaan. Je krijgt gelijk te doen met het meisje.
Het is een heel interessant boek dat een mooie kijk geeft hoe de armenzorg, het Diaconie Oude Vrouwen en Kinder huis is ontstaan en wie ervoor in aanmerking kwamen. Hoe ze aan geld daarvoor kwamen, wat bepaalde mensen ervoor moesten doen. Daarbij moet je af en toe wel bij jezelf bedenken dat het vroeger heel anders aan toe ging, dat men toen heel andere normen en waarden had en dat het heel normaal was dat kinderen ook aan het werk werd gezet. Dat vrouwen toen niet zoveel te zeggen hadden.
De geschiedenis van de Nederlands Hervormde Kerk en Den Haag wordt ook goed beschreven. Weinigen zullen bijvoorbeeld weten dat Den Haag in vroeger tijden een dorp was.
Voor diegenen die vaker boeken over de Nederlandse geschiedenis hebben gelezen, zullen bepaalde stukken wel bekend voorkomen omdat ze ook zijn beschreven in andere boeken zoals de Oranje-gezinden tegen de patriotten.
Verbazingwekkend, maar aan de andere kant ook weer niet, is de bijzondere band tussen de Oranjes en het Diaconie en de rol van de landsregering.
Je ziet de veranderingen van vroeger naar nu. Je ziet dat niet alleen de normen en waarden veranderen, maar ook de huisvestings eisen en waar het personeel aan moet voldoen, zie je langzaamaan veranderen. Het is een heel mooi tijdsbeeld.
Het is alleen wel taaie kost, want het is erg droog geschreven. Heel enkele keer is het wat vlotter geschreven.
De afbeeldingen en foto's maken het boek af zodat je een beter beeld hebt bij bepaalde gebeurtenissen en gebouwen.
Minpuntje is dat de noten en de betekenis van de afkortingen achterin staan in plaats van onder de bewuste bladzijdes.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek zeker.

Wat vind je van de cover? 
Heel erg mooi, maar tegelijkertijd heb je te doen met het meisje.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, past heel erg goed bij het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is over het algemeen droog, op een enkele keer na waar het even vlot is geschreven.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel origineel ook al kom je bepaalde gedeeltes ook in andere boeken tegen.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed ondanks dat je af en toe even terug moet lezen om te bedenken over welke tijd het gaat.

Zat je direct in het verhaal?
Ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Niet altijd. geregeld werd ik afgeleid of viel ik in slaap.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Den Haag lijkt me een hele mooie stad.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker. Het is verbazingwekkend hoe men vroeger dacht, dat vrouwen maar zelden gelijk kregen als de mannen ook hun gelijk wilden halen terwijl ze misschien niet eens altijd gelijk hadden. Ook dat de kerk bepaalde wie er in het armenhuis mocht en wie niet, dat men naar geloof van de persoon keek.

Mooie quote in het boek: 
Een mooie preek was een visitekaartje.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder geïnteresseerd is in de geschiedenis van Den Haag.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
3 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, één keer vind ik genoeg.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast zodat mijn man het boek ook kan gaan lezen.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Website van de auteur:
Jurjen Vis

Website van de uitgever:
Boom uitgevers Amsterdam

Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…

Ja, Ik Geloof In Sprookjes - Jessie Van Kuijck

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Gebasseerd op een waargebeurd verhaal

Waar gaat het boek over? 
Tijdens haar vakantie in de populaire Turkse badplaats Alanya, wordt de Nederlandse Izannah verliefd op de Turkse Rohat. De vonk slaat over en de twee krijgen een lange afstandsrelatie. Ze zijn stapelgek op elkaar en Izannah reist telkens opnieuw naar Turkije om haar grote liefde te zien. Toch komt Izannah er al snel achter dat een relatie met een moslimjongen in het buitenland niet bepaald van een leien dakje gaat. Iedereen om haar heen lijkt negatieve vooroordelen te hebben en ook de Turkse dienstplicht zorgt voor de nodige obstakels en kopzorgen in de relatie. Naarmate de tijd vordert, komt Izannah ook steeds meer over het donkere verleden van Rohat te weten waar de burgeroorlog in Koerdistan een grote rol in speelt. De twee raken door allerlei omstandigheden verwikkeld in een lastige situatie waarin drugssmokkel,…