Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Springtij - Femke Roobol

Waar gaat het boek over? 
's-Gravendeel, 1953. Sara Groeneveld overleeft als door een wonder de watersnood. Haar moeder is echter voor haar ogen meegesleurd door het kolkende water. Sara wordt met haar dochtertje Ellie ondergebracht in de Ahoy-hal in Rotterdam, samen met vele andere vluchtelingen. Hier sluit ze vriendschap met de stuurse verpleegster Catharina uit Dordrecht. Vlak voor de noodlottige nacht heeft Sara een houtskooltekening gevonden, weggeborgen in een la. 'Saartje en haar moeder' staat erop. Maar de vrouw lijkt niet op haar moeder. Wie was zij dan wel? En waar is haar echte moeder? Al Sara's zekerheden vallen weg. Langzaam komt ze tot de conclusie dat ze haar eigen levensverhaal opnieuw moet invullen. Haar verleden, maar ook haar toekomst. Met de hulp van Catharina gaat ze op zoek naar de waarheid.
Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Een heel ontroerend boek, waarbij ik geregeld moest slikken. Ondanks dat het fictie is, had het zo echt gebeurd kunne…

Elvis, Een Eenzaam Leven - Ray Connolly


Van uitgeverij Thomas Rap mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:
Being Elvis

Waar gaat het boek over? 
Elvis Presley was een fenomeen. Niet eerder had de wereld zoiets meegemaakt: een jongen met een gitaar, wiens portret in bijna elke tienerkamer kwam te hangen. Hij was een en al charme en sexappeal, weergaloos op het podium en zeer getalenteerd in de studio. Met zijn uitzonderlijke succes had hij zich vrij moeten voelen om te doen waar hij zelf zin in had. Maar hij was niet vrij. Opgezadeld met een levenslange onzekerheid en overgeleverd aan de intriges en grillen van zijn manager Colonel Tom Parker, wist hij zijn echte dromen nooit te realiseren. Hij wou een serieuze filmacteur worden en een wereldwijde tournee opzetten, maar het kwam allemaal niet van de grond. Elvis Presley verkocht honderden miljoenen platen, had meer hits dan welke zanger dan ook, maar hij zat gevangen in zijn eigen zwakheden en de eenzaamheid van de roem. Ray Connolly vertelt zijn levensverhaal. Een biografie die leest als een roman.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Ray Connolly is journalist, schrijver en scenarist. Hij heeft in zijn carrière vele muzikale sterren en iconen uit de sixties en seventies geïnterviewd, onder wie de Beatles en Elvis Presley. Hij woont en werkt in Londen.

Bron: achterkant boek

Wat vind je van het boek? 
Als je het boek oppakt zie je meteen over wie het gaat en zie je in zijn ogen iets van een eenzaamheid in de nog jonge Elvis. Ook de foto op de achterkant is ook heel erg mooi. Je ziet dat hij zin in het optreden heeft.
Zoals beschreven in de beschrijving, leest het boek inderdaad als een roman, met als enig verschil dat je de afloop al weet.
Het boek is op een vlotte, aangrijpende manier geschreven. Het verhaal is goed opgebouwd, het is op een chronologische manier geschreven waardoor je niet hoeft te bedenken over welke tijd het dan weer gaat. Elk hoofdstuk heeft een titel die alles zegt over het hoofdstuk.
Je kan merken dat de auteur veel werk aan het boek heeft besteed, dat hij veel heeft opgezocht, de roddels niet heeft meegenomen, waardoor je weet dat het allemaal waargebeurd is. Soms kan je je twijfels hebben zoals bij een verhaal van Elvis en een president, omdat het bijna te ongeloofwaardig klinkt om waar te zijn, maar de foto die daarbij hoort, bewijst dat het wel echt waar moet zijn. Meer zeg ik niet, dat mag je zelf gaan lezen.
Het is fijn dat de auteur niet alleen de mooie kanten van Elvis heeft benoemd, maar ook de mindere, ook al zal niet iedereen dat even leuk vinden. Dat hij Elvis heeft beschreven zoals hij was en hoe zijn leven was. Hoe Elvis dacht over de dingen die hij deed en hoe hij voor anderen was.
Na het lezen van het boek kan je je alleen maar afvragen of Elvis met een andere manager misschien beter af was geweest, of hij dan nog langer, misschien nu nog wel, geleefd zou hebben. Of hij dan wel zijn echte dromen waar gemaakt zou kunnen hebben. Voor de duidelijkheid, ik schuif Parker niet het overlijden van Elvis in de schoenen, hooguit dat hij beter had moeten luisteren naar Elvis en zijn vader en hem meer rust had moeten gunnen.
Wat het boek compleet maakt, naast de foto's, is dat je achteraan in het boek kan lezen hoe het bepaalde mensen die belangrijk waren voor Elvis, is vergaan.
Minpuntje is dat de noten achterin staan in plaats van onderaan de behorende bladzijde.
Kortom, dit is een boek die elke Elvis-fan gelezen zou moeten hebben.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
De cover is heel erg mooi. Ook de achterkant is heel erg mooi.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot. Het boek leest als een roman.

Hoe origineel is het verhaal?
Niet echt origineel, want er zijn al heel veel biografiën over Elvis, maar dat is niet erg.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is heel erg goed. Het is op een chronologische manier geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, vanaf de eerste zin zit je direcht in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het zeker. Ook al weet je bepaalde dingen en gebeurtenissen wel, toch wil je alleen maar verder lezen omdat je ook dingen leest die je misschien nog niet wist.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
De moeder van Elvis, omdat zij het beste met hem voor had, ook al was ze soms wel eens te overbezorgd.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Dr. Nick. Lees het boek maar om te begrijpen waarom ik een hekel aan hem heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Toen Elvis jong was wel, later niet meer. Wederom raad ik je aan om het boek te gaan lezen om te begrijpen wat ik bedoel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen heel mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ik was 3 jaar toen Elvis overleed, maar ik denk dat ik daarvoor ook wel had kunnen leven.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft de auteur zeker. Elvis heeft een nog hartverscheurender leven geleid dan ik altijd dacht. Ook zijn er dingen die ik wel herken zoals de onzekerheid over jezelf.

Mooie quote in het boek: 
Als iemand voorbestemd is crimineel te worden, dan wordt-ie dat ook als-ie naar Moeder de Gans-liedjes luistert.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan iedereen aanraden om het boek te gaan lezen.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de Elvis fans.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Ga je de verfilming bekijken? 
Er is, voor zover ik weet, nog geen verfilming van dit boek, maar mocht die er ooit komen, dan ga ik die niet kijken.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Leuk weetje over het boek:
Je kan Graceland bezoeken zodat je met eigen ogen kan zien waar Elvis het liefste woonde, waarom hij daar zo graag woonde.

Website van de auteur:
Ray Connolly

Website van de uitgever:
Thomas RapKoop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Quote van de Week

Het Lot Van Althilt - Arne Hempenius

Van Uitgeverij EigenZinnig mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In het jaar 778 wordt het Friese meisje Althilt, dochter van een clanleider, tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een haar onbekende man in de Deense handelsplaats Hedeby. Ze raakt verstrikt in een samenzwering, waarvan ze de oorsprong noch de uitkomst kent. Vast staat dat haar leven op het spel staat. In de rauwe mannenwereld, waarin ze zich staande moet houden, reist ze naar verschillende plaatsen in de noordelijke handelsgebieden en ontrafelt beetje bij beetje de aard van het complot.

Door hun handelsgeest en zeemanskunst beheersten de Friezen in de vroege middeleeuwen de huidige Noordzee. Talloze producten, pelzen, Fries laken, graan, bontgekleurde glazen kralen, wapens, granieten maalstenen en veel meer, werden via Hedeby en Dorestad verspreid in alle windrichtingen. Frisia - ofschoon in 778 deel uitmakend van het Frankische rijk - strekte zich uit langs …

De Amarna-Papyrus - Rachel Reedijk

Van uitgeverij WalburgPers mocht ik dit boek lezen en een recensie over schrijven. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Tell el-Amarna is een dorp in midden-Egypte. Eens verrees hier een nieuwe stad voor de omstreden zonnecultus van farao Achnaton en zijn beeldschone echtgenote Nefertiti.

Het leven van de Amsterdamse psychiater Margalith Dreyfus-Levi neemt een ingrijpende wending als zij een davidster erft met daarop gegraveerd het Aton-zonneteken. Kort daarop ontmoet zij Fouad Khalifa, conservator in het Louvremuseum. Hij ontdekt dat het legaat terugvoert op de sterrenpapyrus van Parennefer, een opstandige priester uit de Amarna-periode.

Fouad vraagt Margalith om met hem mee te gaan naar Egypte. Terwijl zij samen stroomopwaarts trekken, op zoek naar de papyrusrol, is Egypte in de ban van de Arabische Lente en nemen elders de spanningen tussen Joden en Arabieren toe.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de neus en lippen, dat echt is e…