Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Springtij - Femke Roobol

Waar gaat het boek over? 
's-Gravendeel, 1953. Sara Groeneveld overleeft als door een wonder de watersnood. Haar moeder is echter voor haar ogen meegesleurd door het kolkende water. Sara wordt met haar dochtertje Ellie ondergebracht in de Ahoy-hal in Rotterdam, samen met vele andere vluchtelingen. Hier sluit ze vriendschap met de stuurse verpleegster Catharina uit Dordrecht. Vlak voor de noodlottige nacht heeft Sara een houtskooltekening gevonden, weggeborgen in een la. 'Saartje en haar moeder' staat erop. Maar de vrouw lijkt niet op haar moeder. Wie was zij dan wel? En waar is haar echte moeder? Al Sara's zekerheden vallen weg. Langzaam komt ze tot de conclusie dat ze haar eigen levensverhaal opnieuw moet invullen. Haar verleden, maar ook haar toekomst. Met de hulp van Catharina gaat ze op zoek naar de waarheid.
Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Een heel ontroerend boek, waarbij ik geregeld moest slikken. Ondanks dat het fictie is, had het zo echt gebeurd kunne…

Nachtefteling - Martijn BendersVan uitgeverij Van Gennep Amsterdam mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Het boek is nog niet uit, het boek komt pas op 20 juni 2017 uit en vanaf dan ligt het ook in de boekwinkels.

Waar gaat het boek over? 
Ik doe
pijp voor pijp mijn broek aan,
net als iedereen.
Alleen
als ik mijn broek aan heb
schrijf ik gouden boeken.

Welkom in de 'Nachtefteling', de zevende bundel van Martijn Benders. Waarom gloeit er napalm op Brabantse sinterklaasfeestjes in de zeventiger jaren? Wat hijgt er in dat blikje Schultenbräu? Welke horde komt over de einder bij Kalkar en Goch en waarom is juist jouw verjaardag je uiterste houdbaarheidsdatum?

Dit en veel meer in dit boek, een grimoire dat tegelijkertijd zijn meest persoonlijke als zijn meest lyrische werk poogt te zijn. Tachtig pagina's met nieuwe poëzie na het door de kritiek goed ontvangen 'Lippenspook'. Struin door de magische wereld van een van de meest originele dichters van onze tijd. Een dichter die toch vooral als een boom ritselt, maar wel een die je niet aan ziet komen.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
De cover lijkt op het eerste gezicht wat simpel bedacht, maar als je de titel leest en je bent wel eens in bijvoorbeeld het Spookhuis in de Efteling geweest, dan weet je hoe donker het daar kan zijn voor de voorstelling begint, dat je geen hand voor ogen ziet, en zo is het hele park 's nachts waarschijnlijk. Dan begrijp je dat de cover wel weer goed gekozen is, dan is het ineens geen simpele cover meer, maar een mooie, goed gekozen cover.
De titel past bij het boek en heeft eigenlijk enerzijds niets met het beroemde sprookjespark te maken, maar anderzijnds zouden bepaalde gedichten wel bij bepaalde sprookjes en attracties in de Efteling passen.

De gedichten zijn op een speelse, vlotte manier geschreven. Nergens heb je het gevoel dat het hapert of dat er iets niet klopt.
De gedichten lijken soms simpel bedacht, juist daardoor zijn ze geniaal. Andere gedichten laten je verrassen, je ontroeren, maar ook voel je het verdriet. Soms moet je lachen om een gedicht.
Eén gedicht laat je de tong breken als je die hardop vertelt. Dat gedicht zou je ook je (klein)kinderen, als je die hebt, kunnen leren zodat ze daarmee met anderen kunnen kijken wie het het eerst foutloos kan vertellen. Niet alle gedichten zijn overigens geschikt voor kinderen.
Soms worden Engels en Nederlands naast elkaar gebruikt. De auteur speelt als het ware met de woorden en de zinnen. Ook kan het zomaar zijn dat als je dacht dat een gedicht klaar was, het verder gaat op een andere bladzijde.

Het is een boekje voor een ieder die van gedichten houdt die niet op de standaard manier zijn geschreven, maar op een eigenzinnige manier waardoor de auteur de lezer weet te verrassen.
Het is tevens een mooi boekje voor tussendoor of als je een reading challenge te halen hebt, want het boek lees je in hooguit 2 uur uit.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Nee, ik had andere verwachtingen van het boek, ik had verwacht dat het meer over het beroemde sprookjespark zou gaan, maar dan in de nacht. Toch is dat niet erg, het maakt de gedichten niet minder mooi om.

Wat vind je van de cover? 
Zoals gezegd, het lijkt een simpele cover, maar als je er goed over nadenkt, dan is het een hele mooie cover die goed bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel mooi, die zet je op het verkeerde been.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker speels en vlot.

Hoe origineel zijn de gedichten?
Ze zijn heel erg origineel.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je eenmaal aan een gedicht begint, dan wil je alleen maar verder lezen.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker met bepaalde gedichten zoals bijvoorbeeld Opa Heins Gardameer.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan het boek zeker aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van gedichten houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig zal houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Leuk weetje over het boek:
De auteur ontving een werkbeurs van het Nederlands Letterenfonds om dit boek te schrijven.

Website van de uitgever:
van gennep amsterdam

Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Quote van de Week

Het Lot Van Althilt - Arne Hempenius

Van Uitgeverij EigenZinnig mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In het jaar 778 wordt het Friese meisje Althilt, dochter van een clanleider, tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een haar onbekende man in de Deense handelsplaats Hedeby. Ze raakt verstrikt in een samenzwering, waarvan ze de oorsprong noch de uitkomst kent. Vast staat dat haar leven op het spel staat. In de rauwe mannenwereld, waarin ze zich staande moet houden, reist ze naar verschillende plaatsen in de noordelijke handelsgebieden en ontrafelt beetje bij beetje de aard van het complot.

Door hun handelsgeest en zeemanskunst beheersten de Friezen in de vroege middeleeuwen de huidige Noordzee. Talloze producten, pelzen, Fries laken, graan, bontgekleurde glazen kralen, wapens, granieten maalstenen en veel meer, werden via Hedeby en Dorestad verspreid in alle windrichtingen. Frisia - ofschoon in 778 deel uitmakend van het Frankische rijk - strekte zich uit langs …

De Amarna-Papyrus - Rachel Reedijk

Van uitgeverij WalburgPers mocht ik dit boek lezen en een recensie over schrijven. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Tell el-Amarna is een dorp in midden-Egypte. Eens verrees hier een nieuwe stad voor de omstreden zonnecultus van farao Achnaton en zijn beeldschone echtgenote Nefertiti.

Het leven van de Amsterdamse psychiater Margalith Dreyfus-Levi neemt een ingrijpende wending als zij een davidster erft met daarop gegraveerd het Aton-zonneteken. Kort daarop ontmoet zij Fouad Khalifa, conservator in het Louvremuseum. Hij ontdekt dat het legaat terugvoert op de sterrenpapyrus van Parennefer, een opstandige priester uit de Amarna-periode.

Fouad vraagt Margalith om met hem mee te gaan naar Egypte. Terwijl zij samen stroomopwaarts trekken, op zoek naar de papyrusrol, is Egypte in de ban van de Arabische Lente en nemen elders de spanningen tussen Joden en Arabieren toe.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de neus en lippen, dat echt is e…