Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

De Nieuwe Mode Van Oranje - Els Smit

Ik mocht dit boek voor mijn leespagina op de leespagina van bol.com lezen. Je kan mijn recensie daarom daar lezen.Nachtefteling - Martijn BendersVan uitgeverij Van Gennep Amsterdam mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Het boek is nog niet uit, het boek komt pas op 20 juni 2017 uit en vanaf dan ligt het ook in de boekwinkels.

Waar gaat het boek over? 
Ik doe
pijp voor pijp mijn broek aan,
net als iedereen.
Alleen
als ik mijn broek aan heb
schrijf ik gouden boeken.

Welkom in de 'Nachtefteling', de zevende bundel van Martijn Benders. Waarom gloeit er napalm op Brabantse sinterklaasfeestjes in de zeventiger jaren? Wat hijgt er in dat blikje Schultenbräu? Welke horde komt over de einder bij Kalkar en Goch en waarom is juist jouw verjaardag je uiterste houdbaarheidsdatum?

Dit en veel meer in dit boek, een grimoire dat tegelijkertijd zijn meest persoonlijke als zijn meest lyrische werk poogt te zijn. Tachtig pagina's met nieuwe poëzie na het door de kritiek goed ontvangen 'Lippenspook'. Struin door de magische wereld van een van de meest originele dichters van onze tijd. Een dichter die toch vooral als een boom ritselt, maar wel een die je niet aan ziet komen.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
De cover lijkt op het eerste gezicht wat simpel bedacht, maar als je de titel leest en je bent wel eens in bijvoorbeeld het Spookhuis in de Efteling geweest, dan weet je hoe donker het daar kan zijn voor de voorstelling begint, dat je geen hand voor ogen ziet, en zo is het hele park 's nachts waarschijnlijk. Dan begrijp je dat de cover wel weer goed gekozen is, dan is het ineens geen simpele cover meer, maar een mooie, goed gekozen cover.
De titel past bij het boek en heeft eigenlijk enerzijds niets met het beroemde sprookjespark te maken, maar anderzijnds zouden bepaalde gedichten wel bij bepaalde sprookjes en attracties in de Efteling passen.

De gedichten zijn op een speelse, vlotte manier geschreven. Nergens heb je het gevoel dat het hapert of dat er iets niet klopt.
De gedichten lijken soms simpel bedacht, juist daardoor zijn ze geniaal. Andere gedichten laten je verrassen, je ontroeren, maar ook voel je het verdriet. Soms moet je lachen om een gedicht.
Eén gedicht laat je de tong breken als je die hardop vertelt. Dat gedicht zou je ook je (klein)kinderen, als je die hebt, kunnen leren zodat ze daarmee met anderen kunnen kijken wie het het eerst foutloos kan vertellen. Niet alle gedichten zijn overigens geschikt voor kinderen.
Soms worden Engels en Nederlands naast elkaar gebruikt. De auteur speelt als het ware met de woorden en de zinnen. Ook kan het zomaar zijn dat als je dacht dat een gedicht klaar was, het verder gaat op een andere bladzijde.

Het is een boekje voor een ieder die van gedichten houdt die niet op de standaard manier zijn geschreven, maar op een eigenzinnige manier waardoor de auteur de lezer weet te verrassen.
Het is tevens een mooi boekje voor tussendoor of als je een reading challenge te halen hebt, want het boek lees je in hooguit 2 uur uit.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Nee, ik had andere verwachtingen van het boek, ik had verwacht dat het meer over het beroemde sprookjespark zou gaan, maar dan in de nacht. Toch is dat niet erg, het maakt de gedichten niet minder mooi om.

Wat vind je van de cover? 
Zoals gezegd, het lijkt een simpele cover, maar als je er goed over nadenkt, dan is het een hele mooie cover die goed bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel mooi, die zet je op het verkeerde been.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker speels en vlot.

Hoe origineel zijn de gedichten?
Ze zijn heel erg origineel.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je eenmaal aan een gedicht begint, dan wil je alleen maar verder lezen.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker met bepaalde gedichten zoals bijvoorbeeld Opa Heins Gardameer.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan het boek zeker aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van gedichten houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig zal houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Leuk weetje over het boek:
De auteur ontving een werkbeurs van het Nederlands Letterenfonds om dit boek te schrijven.

Website van de uitgever:
van gennep amsterdam

Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…

Ja, Ik Geloof In Sprookjes - Jessie Van Kuijck

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Gebasseerd op een waargebeurd verhaal

Waar gaat het boek over? 
Tijdens haar vakantie in de populaire Turkse badplaats Alanya, wordt de Nederlandse Izannah verliefd op de Turkse Rohat. De vonk slaat over en de twee krijgen een lange afstandsrelatie. Ze zijn stapelgek op elkaar en Izannah reist telkens opnieuw naar Turkije om haar grote liefde te zien. Toch komt Izannah er al snel achter dat een relatie met een moslimjongen in het buitenland niet bepaald van een leien dakje gaat. Iedereen om haar heen lijkt negatieve vooroordelen te hebben en ook de Turkse dienstplicht zorgt voor de nodige obstakels en kopzorgen in de relatie. Naarmate de tijd vordert, komt Izannah ook steeds meer over het donkere verleden van Rohat te weten waar de burgeroorlog in Koerdistan een grote rol in speelt. De twee raken door allerlei omstandigheden verwikkeld in een lastige situatie waarin drugssmokkel,…