Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

De Plectrumfabriek - Vincent Van Warmerdam

Ik mocht dit boek lezen voor de leesclub De Plectrumfabriek op Hebban. Daarom kan je mijn recensie op Hebban lezen.
Koude Oorlog #1Van Uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De Koude Oorlog heeft zijn actualiteit herwonnen. Met de oplopende spanningen tussen het Rusland van Poetin en het Westen is een oude tegenstelling weer actueel geworden: de Koude Oorlog. In deze bundel staan we stil bij deze even interessante als recente geschiedenis. De wereld was bipolair en werd gedreven door ideologie. Machtsblokken stonden tegenover elkaar en geopolitiek was dagelijks nieuws. Maar de wereld was ook overzichtelijk, het Westen versus het Oosten. Hoe anders ontwikkelde de actualiteit zich. Tijd om uit het verleden te leren in de bundel Koude Oorlog, waarin steeds verschillende auteurs onder redactie van Frank Oosterboer, Marcel Reijmerink en Perry Pierik hun licht laten schijnen over de vele facetten van dit fascinerende tijdperk.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de, wat oubollige, cover krijg je niet echt een idee van wat je kan verwachten, maar toch past de cover bij de verhalen in het boek.
Het boek telt naast de Ten geleide, dertien verhalen van evenzovele auteurs, die hun licht laten schijnen over de Koude Oorlog. Het zijn dertien verschillende verhalen, sommigen zijn al eens elders eerder gepubliceerd, waaronder een persoonlijke ervaring van iemands vader die met lichamelijke klachten uit de concentratiekampen was teruggekeerd, hoe zijn leven verder is vergaan, hoe hij heeft moeten vechten voor erkenning van zijn lichamelijke klachten. Ook is er een verhaal over het Korps Luchtwachtdienst, waarna je na het lezen van het verhaal weet waarvoor de luchtwachttorens dienden zoals de beroemde Juliana Toren. Het boek verteld ook de geschiedenis van het Duitse stadje Büren tijdens de Koude Oorlog en hoe het er heden ten dage is. Het boek eindigt met dagboekaantekeningen van een wetgeving ambtenaar, waarbij je een beeld krijgt van een minister die een bezoek bracht aan Hongarije in 1981. Je krijgt een goed beeld van zijn belevenissen daar.
De verhalen zijn op een vlotte manier geschreven waardoor het boek lekker wegleest.
Al gelijk bij het eerste verhaal komen er gebeurtenissen naar boven die je herkent van bepaalde gebeurtenissen van nog niet zo lang geleden, alleen betreft het hier niet alleen het buitenland, maar ook een stukje geschiedenis van ons kikkerlandje. Ook in andere verhalen zitten herkeningspunten die je heden ten dage ook geregeld hoort en ziet in de media. Er zullen mensen zijn, die die tijd bewust hebben meegemaakt, misschien wel bij bepaalde gebeurtenissen aanwezig zijn geweest. Die hun eigen verhalen erover hebben. Kortom, het zijn interessante verhalen die een interessant kijkje geven over een tijdperk dat nog niet eens zo lang geleden was, waarbij iedere auteur zijn eigen licht erover heeft laten schijnen.
Complimenten voor de uitgever dat ze de noten onderaan de bladzijdes hebben geplaatst in plaats van achterin het boek, zodat je niet hoeft te bladeren in het boek.
De foto's zorgen voor een fijne onderbreking en geeft een nog beter beeld van de Koude Oorlog. Die maken het boek af.
Kortom, dit boek is een echte aanrader voor diegenen die geïnteresseerd zijn in oorlogsverhalen en diegenen die deze tijd bewust hebben meegemaakt.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
De cover doet wat oubollig aan, maar toch is het een schitterende cover die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, want daar gaan de verhalen over.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Over het algemeen zijn de verhalen vlot geschreven, waardoor het boek lekker wegleest.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker. Eenmaal in begonnen, wil je alleen maar verder lezen.

Hebben de auteurs je kunnen raken?
Bepaalde auteurs hebben mij zeker weten te raken zoals Rudi Harthoorn met het verhaal over zijn vader. De manier waarop er met zijn vader is omgegaan na de oorlog, dat hij niet geloofd werd, raakte me. Het zet je aan het denken.

Zou je het boek aanraden? 
Het boek is zeker een aanrader.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die de Koude Oorlog bewust hebben meegemaakt en voor diegenen die in oorlogsverhalen zijn geïnteresseerd.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, één keer vind ik genoeg.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Dat ga ik zeker.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag weer terug in de boekenkast zodat mijn man, die die tijd bewuster heeft meegemaakt, het boek ook kan lezen.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek houdt me nog wel even bezig.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt

Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Quote van de Week

Het Lot Van Althilt - Arne Hempenius

Van Uitgeverij EigenZinnig mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In het jaar 778 wordt het Friese meisje Althilt, dochter van een clanleider, tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een haar onbekende man in de Deense handelsplaats Hedeby. Ze raakt verstrikt in een samenzwering, waarvan ze de oorsprong noch de uitkomst kent. Vast staat dat haar leven op het spel staat. In de rauwe mannenwereld, waarin ze zich staande moet houden, reist ze naar verschillende plaatsen in de noordelijke handelsgebieden en ontrafelt beetje bij beetje de aard van het complot.

Door hun handelsgeest en zeemanskunst beheersten de Friezen in de vroege middeleeuwen de huidige Noordzee. Talloze producten, pelzen, Fries laken, graan, bontgekleurde glazen kralen, wapens, granieten maalstenen en veel meer, werden via Hedeby en Dorestad verspreid in alle windrichtingen. Frisia - ofschoon in 778 deel uitmakend van het Frankische rijk - strekte zich uit langs …

De Amarna-Papyrus - Rachel Reedijk

Van uitgeverij WalburgPers mocht ik dit boek lezen en een recensie over schrijven. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Tell el-Amarna is een dorp in midden-Egypte. Eens verrees hier een nieuwe stad voor de omstreden zonnecultus van farao Achnaton en zijn beeldschone echtgenote Nefertiti.

Het leven van de Amsterdamse psychiater Margalith Dreyfus-Levi neemt een ingrijpende wending als zij een davidster erft met daarop gegraveerd het Aton-zonneteken. Kort daarop ontmoet zij Fouad Khalifa, conservator in het Louvremuseum. Hij ontdekt dat het legaat terugvoert op de sterrenpapyrus van Parennefer, een opstandige priester uit de Amarna-periode.

Fouad vraagt Margalith om met hem mee te gaan naar Egypte. Terwijl zij samen stroomopwaarts trekken, op zoek naar de papyrusrol, is Egypte in de ban van de Arabische Lente en nemen elders de spanningen tussen Joden en Arabieren toe.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de neus en lippen, dat echt is e…