Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Wat zijn jouw tips om kinderen aan het lezen te krijgen?

Sommige kinderen lijken geboren te zijn met boeken, terwijl andere kinderen er een gruwelijke hekel aan hebben. Hierbij 5 tips om kinderen aan het lezen te krijgen.

Dwing een kind niet tot lezen, want dan zal het kind altijd een hekel houden aan lezen.Neem een middag vrij en ga met je kind naar een bibliotheek of grote boekwinkel en laat het kind tussen de boeken voor zijn leeftijd rondneuzen. Het kind zal dan vanzelf een boek vinden dat hij wil lezen en wie weet is dat de aanzet tot lezen.Praat samen over het boek dat het kind heeft gelezen, dat zal het kind alleen maar enthousiaster maken om meer boeken te gaan lezen omdat hij er tussendoor en naderhand met je over kan praten.Lees je kind voor en laat je kind ondertussen met je meelezen in het boek dat je voorleest.Mocht je kind een hekel hebben om papieren boeken te lezen, laat hem dan op een computer of een tablet een boek lezen. Er zijn talloze apps met boeken waar je kind uit kan kiezen. 
Wat zijn jouw tips om kinderen aan het le…

Zomer - Karl Ove Knausgard


Van uitgeverij DE GEUS mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:
Om Sommeren

Waar gaat het boek over? 
Karl Oves dochter Anne is inmiddels twee jaar. Hij vertelt haar over watersproeiers, regenwormen, tranen en het wilgenroosje. De zomer is heet en broeierig, maar soms ook mild als een nazomeravond. Terwijl hij als nooit tevoren geniet van het gezinsleven, schrijft Karl Ove over een vrouw die haar man en kinderen tijdens de oorlog verliet en met een Oostenrijkse soldaat naar Göteborg vluchtte.

Karl Ove schrijft in dagboekvorm over de herinneringen, verlangens en gedachten die de zomer doen ontwaken. De tekst wordt verrijkt met prachtige, kleurrijke aquarellen van Anselm Kiefer.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
De cover maakt je vrolijk en zorgt dat je het boek meteen wil gaan lezen. De kleuren zijn goed gekozen, geven je het zomerse gevoel voor als je het gevoel even kwijt was op een regenachtige dag.
Ondanks dat het een boek uit een serie is, De vier seizoenen, het laatste deel, kan je het boek ook los lezen. Het is niet belangrijk dat je de eerste delen hebt gelezen. Er wordt een enkele keer verwezen naar een vorig deel, maar dat is niet storend, want je begrijpt meteen waar het over gaat.
De korte verhalen en de stukjes uit het dagboek zijn op een vlotte, poëtische, beeldende manier geschreven.
De auteur laat je in zijn verhalen anders naar bepaalde dingen, dieren, de natuur en mensen kijken. Hij vergelijkt geregeld mensen met de natuur zoals bijvoorbeeld in Gras en laat je nadenken over het nut van bijvoorbeeld een mixer. Hij geeft een mooie beschrijving van de natuur en dieren. Soms herken je iets in de verhalen zoals bijvoorbeeld een boom die al jaren ergens staat, maar waar je je nooit bewust van bent geweest. Geregeld blikt hij terug op zijn leven, maar hij schrijft ook wat hem bezig houdt, waar hij mee bezig was, waardoor je een goed beeld krijgt van de auteur. Het lijkt of hij de het dagboek voor de jongste telg heeft geschreven zodat zij later, als ze oud genoeg is om het te begrijpen, kan lezen. Het is een soort mini-biografie. Eenmaal begonnen aan een verhaal, wil je alleen maar verder lezen, je wilt weten waar hij heen wil met zijn verhaal, wat hij bedoelt.
Het verhaal van de vrouw die in de oorlog haar gezin verliet voor een Oostenrijkse soldaat is aangrijpend en je weet niet of je haar nu moet bewonderen omdat ze haar hart volgde of een hekel aan haar moet hebben omdat zij haar kinderen in de steek liet.
Een enkele keer zorgt hij dat je zin in een drankje krijgt zoals in IJsjblokjes of zin in een heerlijk ijsje krijgt zoals in IJsjes waarbij hij ook een beroemd ijsje beschrijft.
Minpuntje is dat de paar noten niet onderaan de bewuste pagina staan, maar pas aan het einde van een hoofdstuk.
Kortom dit is een heel mooi boek, vooral voor dieren- en natuurliefhebbers. Mocht je de andere delen niet hebben gelezen, dan wil je die ook gaan lezen omdat je heel benieuwd bent naar de vorige seizoenen. Het is een mooi boek die je mee kan nemen op vakantie om af en toe een hoofdstuk te lezen in een verloren uurtje of dat je even een moment voor jezelf wilt hebben.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is lekker vrolijk, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die past heel erg goed bij het boek, het zijn zomerse verhalen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot, beeldend en geregeld poëtisch.

Hoe origineel zijn de verhalen?
Die zijn heel erg origineel.

Zat je direct in het boek?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker, je wilt steeds verder lezen. Je wilt weten waar hij heen wilt, wat hij bedoelt.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen heel mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Raken is een groot woord, maar hij heeft me laten zorgen dat ik met andere ogen naar bepaalde dingen, dieren en de nauur kijk.

Mooie quote in het boek: 
Dat alles wat we zien en voelen gebeurt via bundels van kabeltjes dat ons bloed door buisjes stroomt, dat beelden door ons hoofd dwalen als we slapen.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Vooral dieren- en natuurliefhebbers zullen dit boek heel mooi vinden.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien wel.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Voor zover ik weet is dit het laatste deel, maar de vorige delen ga ik ook zeker lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, ik kan die dus niet weggeven, maar hij mag op mijn Chromebook blijven.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk het niet.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:
DE GEUS

Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Het Huis Op De Klif - Felicity Hayes-McCoy

Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Soms moet je terug naar het begin om een nieuwe weg in te slaan

Oorspronkelijke titel:
The library at the edge of the world

Oorspronkelijke uitgever:
Hachette Books Ireland

Waar gaat het boek over? 
Hanna Casey werkt als bibliothecaresse in het Ierse kustdorp Finfarran – dat wil zeggen, ze rijdt de boekenbus langs de afgelegen boerderijen en huizen hier aan het eind van de wereld. Terwijl haar dochter Jazz de wereld verkent als stewardess en haar moeder Mary steeds eigenaardiger wordt, besluit Hanna dat het tijd wordt om haar eigen leven op de rit te krijgen. Maar als de bibliotheek dreigt te sluiten, wordt Hanna tegen wil en dank de spil van het conflict tussen dorpsbewoners en gemeente.

Bron: bol.com

Vertaald door:
Ans van der Graaff

Omslagontwerp:
Barbara

Binnenwerk:
Zetspiegel, Best

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
Eerste druk

ISBN:
9789026143922

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's: