Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Vogelman - Mo Hayder

Waar gaat het boek over? 
Vijf vrouwen worden ritueel vermoord aangetroffen op een braakliggend terrein in Londen. Onderzoek wijst uit dat de slachtoffers een vreemd en weerzinwekkend detail gemeen hebben. Rechercheur Jack Caffery realiseert zich dat hij op het spoor is van het gevaarlijkste soort misdadiger dat we kennen. Daarom is hij vastbesloten iedere mogelijkheid die de moderne forensische wetenschap biedt, aan te grijpen in zijn jacht op de dader.

Maar Jack weet ook dat de tijd beperkt is: de sadistische moordenaar kan elk moment zijn volgende slachtoffer eisen...

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Vanaf de allereerste bladzijde wordt je meegenomen in het verhaal. Bij de laatste hoofdstukken zit je op het puntje van je stoel omdat je hoopt dat ze de moordenaar te pakken krijgen, of bepaalde personen het stiekem toch overleven, of er een bepaald persoon gevonden wordt na zoveel jaar enz. enz. Het is een en al spanning, soms ergerniswekkend en dan niet naar de schrijver toe…

Kleine Maurits - Bertje Leuw


Ik mocht dit boek van Uitgeverij Aspekt lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Het is 1943. Kleine Maurits, doofgeboren kind in een Amsterdams Joods gezin, is acht maanden oud als hij thuis weg moet om te kunnen onderduiken. Hij komt terecht in Limburg.
Na de oorlog wordt hij herenigd met zijn ouders en twee zusjes. Hij kent ze niet. Taal ontbreekt om hem uit te leggen wat er is gebeurd.
Later, op de dovenschool, waar hij met inspanning en geduld leert praten en liplezen, begint hem iets te dagen over de Tweede Wereldoorlog.
Wanneer hij al volwassen is, beschrijft zijn moeder, speciaal voor hem, wat hun gezin en naaste familie tijdens de Jodenvervolging is overkomen. Pas na haar dood durft hij het te lezen. Dan, als acteur van Het Gebarentheater, brengt Maurits het verhaal van zijn moeder over het voetlicht.
In deze mooie novelle, gebaseerd op een werkelijke geschiedenis, vertelt jongste zus Hans op haar beurt het verhaal. Ze volgt daarbij haar broers 'sprekende' gebarentaal op het toneel. Al vertellende herinnert zij zich de gebeurtenissen uit hun kinderjaren.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover krijg je meteen een vermoeden waar het verhaal over kan gaan. Het geeft je geen prettig gevoel ondanks de schitterende trouwfoto. Dat komt mede dankzij het rek met koffers die je aan een stukje verleden doen denken waar je liever niet aan denkt. Ook de stoel met de koffer geeft een eenzaam gevoel, alsof er iemand mist. Evengoed is de cover heel goed gekozen. Het waarom mag je zelf gaan lezen.
Het verhaal is op een beeldende manier geschreven, mede dankzij Maurits, die het verhaal in gebaren verteld. Het is wel even wennen dat het op een manier geschreven is voor een toneelstuk waardoor je niet alleen het gesprek leest, maar dat ook de gebaren beschreven worden. Je leert ondertussen een klein beetje gebarentaal. Je krijgt bewondering voor Maurits dat hij het aandurft om zelf het verhaal van zijn moeder op het toneel te vertellen, ook al zijn er veel verschrikkelijke dingen gebeurd en moet hij soms iemand spelen die hij liever niet speelt. Tussendoor vertelt Hans haar verhaal. Er komen steeds meer herinneringen boven tijdens het verhaal van Maurits op het toneel, waardoor zij weer terug gaat in de tijd en niet alleen terug naar vlak na de oorlog, hoe het er toen aan toe ging in het gezin, maar ook haar leven overziet. Op een vloeiende manier word je heen en weer geslingerd in de tijd.
Het verhaal vertelt niet alleen het verschrikkelijke verhaal van de moeder in oorlogstijd, maar ook het verhaal van Maurits. Hoe men in die tijd met dove mensen omging, hoe men die onderwees op school, hoe men hen strafte als ze niet deden zoals verwacht werd. Na het lezen van dit boek kan je alleen maar concluderen dat dove mensen het heden ten dage beter hebben.
Kortom; het is echt een boek voor diegenen die van oorlogsverhalen houden. Omdat het boek niet zo heel dik is, het een heel mooi boek voor tussendoor of voor als je een readingchallenge te halen hebt.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ik had er meer van verwacht, ondanks dat het een sterk verhaal is. Kan er alleen de vinger op leggen waarom ik meer had verwacht.

Wat vind je van de cover? 
Die is aangrijpend, past echt bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel goed gekozen, daar draait het uiteindelijk allemaal om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Ik moest even wennen aan de schrijfstijl van het toneelstuk, maar eenmaal gewend, toen was het boek bijna uit, maar dat terzijde, vond ik het wel prettig geschreven.
Het verhaal van Hans is op een vlotte, beeldende manier geschreven.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het begint met een proloog van Hans, daarna begint het verhaal van Maurits met tussendoor de herinneringen van Hans.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker.

Heeft het plot je verrast?
Niet echt.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Dat zijn ze zeker, want het verhaal is gebasseerd op een echt gebeurd verhaal.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Hans, omdat ze is wie ze is en haar weg volgt zoals zij denkt dat het moet.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Dat zijn er teveel om op te noemen.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die zijn heel mooi, vooral Amsterdam.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Deels wel, deels niet.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, en niet alleen het verhaal van de ouders, maar ook het verhaal van Maurits. Hoe men in die tijd met dove mensen omging. Hoe men die onderwees op school en hoe men strafte als ze niet deden wat men verwachtte.

Mooie quote in het boek: 
En op de opmerking - die vrijwel altijd volgde - 'Ach wat zonde voor zo'n knappe jongen', antwoordde ze boos: 'Had hij dan ook nog lelijk moeten zijn?'

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in verhalen over de oorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
3 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, één keer vind ik genoeg.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek aan een vriendin geven die het boek, nadat ze het gelezen heeft, aan de bibliotheek op haar werk geeft.

Ga je de verfilming bekijken? 
Voor zover ik weet is er nog geen film van het boek, maar mocht die er ooit komen, dan ga ik die niet bekijken omdat ik het verhaal liever in gedachten hou zoals het geschreven is.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt

Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Quote van de Week

Het Lot Van Althilt - Arne Hempenius

Van Uitgeverij EigenZinnig mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In het jaar 778 wordt het Friese meisje Althilt, dochter van een clanleider, tegen haar zin uitgehuwelijkt aan een haar onbekende man in de Deense handelsplaats Hedeby. Ze raakt verstrikt in een samenzwering, waarvan ze de oorsprong noch de uitkomst kent. Vast staat dat haar leven op het spel staat. In de rauwe mannenwereld, waarin ze zich staande moet houden, reist ze naar verschillende plaatsen in de noordelijke handelsgebieden en ontrafelt beetje bij beetje de aard van het complot.

Door hun handelsgeest en zeemanskunst beheersten de Friezen in de vroege middeleeuwen de huidige Noordzee. Talloze producten, pelzen, Fries laken, graan, bontgekleurde glazen kralen, wapens, granieten maalstenen en veel meer, werden via Hedeby en Dorestad verspreid in alle windrichtingen. Frisia - ofschoon in 778 deel uitmakend van het Frankische rijk - strekte zich uit langs …

Exodus Uit De Vuurtoren - Dina-Perla

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Schaduw Achter En Gezicht Naar De Zon

Waar gaat het boek over? 
Dina-Perla groeit op in de joodse orthodoxie en een verstikkende werkelijkheid, waarin niets is wat het lijkt. Als jong meisje vecht zij voor vrijheid en liefde, ontvlucht haar ouderlijk huis en besluit nooit meer terug te keren. Exodus uit de vuurtoren is een meeslepende onthulling en behandelt Dina-Perla's bijzondere levenslessen uit die bewogen periode. Nooit eerder is een dergelijke entourage achter gesloten deuren, waaronder haar tijd op de orthodoxe school het Cheider, immers zo indringend en van binnenuit beschreven als nu.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Snezhina Uzinova & Mark Heuveling

Binnenwerk:
Thomas Wunderink

Jaar van verschijnen:
2017

ISBN:
9789463382960

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
244

Genre:
Literaire non-fictie

Verfilmd?
Dit boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om in…