Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

De Nieuwe Mode Van Oranje - Els Smit

Ik mocht dit boek voor mijn leespagina op de leespagina van bol.com lezen. Je kan mijn recensie daarom daar lezen.Kleine Maurits - Bertje Leuw


Ik mocht dit boek van Uitgeverij Aspekt lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Het is 1943. Kleine Maurits, doofgeboren kind in een Amsterdams Joods gezin, is acht maanden oud als hij thuis weg moet om te kunnen onderduiken. Hij komt terecht in Limburg.
Na de oorlog wordt hij herenigd met zijn ouders en twee zusjes. Hij kent ze niet. Taal ontbreekt om hem uit te leggen wat er is gebeurd.
Later, op de dovenschool, waar hij met inspanning en geduld leert praten en liplezen, begint hem iets te dagen over de Tweede Wereldoorlog.
Wanneer hij al volwassen is, beschrijft zijn moeder, speciaal voor hem, wat hun gezin en naaste familie tijdens de Jodenvervolging is overkomen. Pas na haar dood durft hij het te lezen. Dan, als acteur van Het Gebarentheater, brengt Maurits het verhaal van zijn moeder over het voetlicht.
In deze mooie novelle, gebaseerd op een werkelijke geschiedenis, vertelt jongste zus Hans op haar beurt het verhaal. Ze volgt daarbij haar broers 'sprekende' gebarentaal op het toneel. Al vertellende herinnert zij zich de gebeurtenissen uit hun kinderjaren.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover krijg je meteen een vermoeden waar het verhaal over kan gaan. Het geeft je geen prettig gevoel ondanks de schitterende trouwfoto. Dat komt mede dankzij het rek met koffers die je aan een stukje verleden doen denken waar je liever niet aan denkt. Ook de stoel met de koffer geeft een eenzaam gevoel, alsof er iemand mist. Evengoed is de cover heel goed gekozen. Het waarom mag je zelf gaan lezen.
Het verhaal is op een beeldende manier geschreven, mede dankzij Maurits, die het verhaal in gebaren verteld. Het is wel even wennen dat het op een manier geschreven is voor een toneelstuk waardoor je niet alleen het gesprek leest, maar dat ook de gebaren beschreven worden. Je leert ondertussen een klein beetje gebarentaal. Je krijgt bewondering voor Maurits dat hij het aandurft om zelf het verhaal van zijn moeder op het toneel te vertellen, ook al zijn er veel verschrikkelijke dingen gebeurd en moet hij soms iemand spelen die hij liever niet speelt. Tussendoor vertelt Hans haar verhaal. Er komen steeds meer herinneringen boven tijdens het verhaal van Maurits op het toneel, waardoor zij weer terug gaat in de tijd en niet alleen terug naar vlak na de oorlog, hoe het er toen aan toe ging in het gezin, maar ook haar leven overziet. Op een vloeiende manier word je heen en weer geslingerd in de tijd.
Het verhaal vertelt niet alleen het verschrikkelijke verhaal van de moeder in oorlogstijd, maar ook het verhaal van Maurits. Hoe men in die tijd met dove mensen omging, hoe men die onderwees op school, hoe men hen strafte als ze niet deden zoals verwacht werd. Na het lezen van dit boek kan je alleen maar concluderen dat dove mensen het heden ten dage beter hebben.
Kortom; het is echt een boek voor diegenen die van oorlogsverhalen houden. Omdat het boek niet zo heel dik is, het een heel mooi boek voor tussendoor of voor als je een readingchallenge te halen hebt.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ik had er meer van verwacht, ondanks dat het een sterk verhaal is. Kan er alleen de vinger op leggen waarom ik meer had verwacht.

Wat vind je van de cover? 
Die is aangrijpend, past echt bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel goed gekozen, daar draait het uiteindelijk allemaal om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Ik moest even wennen aan de schrijfstijl van het toneelstuk, maar eenmaal gewend, toen was het boek bijna uit, maar dat terzijde, vond ik het wel prettig geschreven.
Het verhaal van Hans is op een vlotte, beeldende manier geschreven.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het begint met een proloog van Hans, daarna begint het verhaal van Maurits met tussendoor de herinneringen van Hans.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker.

Heeft het plot je verrast?
Niet echt.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Dat zijn ze zeker, want het verhaal is gebasseerd op een echt gebeurd verhaal.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Hans, omdat ze is wie ze is en haar weg volgt zoals zij denkt dat het moet.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Dat zijn er teveel om op te noemen.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Die zijn heel mooi, vooral Amsterdam.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Deels wel, deels niet.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, en niet alleen het verhaal van de ouders, maar ook het verhaal van Maurits. Hoe men in die tijd met dove mensen omging. Hoe men die onderwees op school en hoe men strafte als ze niet deden wat men verwachtte.

Mooie quote in het boek: 
En op de opmerking - die vrijwel altijd volgde - 'Ach wat zonde voor zo'n knappe jongen', antwoordde ze boos: 'Had hij dan ook nog lelijk moeten zijn?'

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in verhalen over de oorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
3 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, één keer vind ik genoeg.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek aan een vriendin geven die het boek, nadat ze het gelezen heeft, aan de bibliotheek op haar werk geeft.

Ga je de verfilming bekijken? 
Voor zover ik weet is er nog geen film van het boek, maar mocht die er ooit komen, dan ga ik die niet bekijken omdat ik het verhaal liever in gedachten hou zoals het geschreven is.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt

Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…

Ja, Ik Geloof In Sprookjes - Jessie Van Kuijck

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Gebasseerd op een waargebeurd verhaal

Waar gaat het boek over? 
Tijdens haar vakantie in de populaire Turkse badplaats Alanya, wordt de Nederlandse Izannah verliefd op de Turkse Rohat. De vonk slaat over en de twee krijgen een lange afstandsrelatie. Ze zijn stapelgek op elkaar en Izannah reist telkens opnieuw naar Turkije om haar grote liefde te zien. Toch komt Izannah er al snel achter dat een relatie met een moslimjongen in het buitenland niet bepaald van een leien dakje gaat. Iedereen om haar heen lijkt negatieve vooroordelen te hebben en ook de Turkse dienstplicht zorgt voor de nodige obstakels en kopzorgen in de relatie. Naarmate de tijd vordert, komt Izannah ook steeds meer over het donkere verleden van Rohat te weten waar de burgeroorlog in Koerdistan een grote rol in speelt. De twee raken door allerlei omstandigheden verwikkeld in een lastige situatie waarin drugssmokkel,…