Van
Uitgeverij prometheus mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Waar gaat het boek over?
In Lelystad doet Joris van Casteren verslag van zijn nieuwbouwjeugd, vol vandalisme en valse liefdes. Op hilarische wijze laat hij zien hoe het is om op te groeien in een gemaakte samenleving waar de menselijke maat uit het oog is verloren.
Hij beschrijft de troosteloze hofjes van zijn jeugd, bevolkt door Amsterdamse probleemgevallen en gesjeesde zakenlieden.
De stad waar zijn progressieve ouders in 1976 vol goede moed naartoe trokken en waar Van Casteren opgroeide, werd geen voorbeeldgemeente, maar veranderde in de meest ongewenste plek van Nederland.
Deze herziene luxe-editie, waar een nieuw hoofdstuk aan is toegevoegd, verschijnt ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de stad uit het boek.
Bron:
bol.com.
Over de auteur:
Joris van Casteren (1976) geldt als een van de topauteurs van literaire non-fictie. Hij publiceerde onder meer de juichend ontvangen boeken Het been in de IJssel (2013) en Mensen op Mars (2017). Lelystad werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs 2009.
Bron:
bol.com
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de foto op de cover heb je niet meteen door dat het boek over Lelystad zal gaan, eerder over een gehucht in de polder. Toch past de foto bij het boek, want ook Lelystad was ooit een plaats zonder huizen.
Het boek is een mooie jeugdgeschiedenis van de auteur, met af en toe een hoofdstuk over de ontstaansgeschiedenis van Lelystad, wat de plannen voor die stad waren, waarom ze voor Gondel als straatnaam hebben gekozen in plaats van voor Schokker, waarom bepaalde toekomstige straatnamen en andere plannen werden afgewezen, wie de eerste burgermeester was, hoe het onderwijs was, hoe het verder ging in Lelystad en hoe het nu is in Lelystad. In een hoofdstuk leer je wie Cornelis Lely was en welk plan hij had voor het inpolderen van de Zuiderzee.
Voor veel Lelystedelingen zal het herkenbaar zijn, maar ook als je niet in Lelystad bent opgegroeid zullen bepaalde dingen bekend voorkomen zoals bijvoorbeeld 's avonds naar Medisch Centrum West en naar Knight Ryder kijken. Het is een mooi en (deels) herkenbaar tijdsbeeld van de jaren '70 tot nu.
De auteur is heel erg eerlijk in het boek, waarbij je soms versteld staat van de streken die hij samen met anderen heeft uitgehaald in zijn jeugd. Hij is het voorbeeld van dat 'eens een schoffie, altijd een schoffie' gelukkig niet altijd opgaat. Je leest hoe hij samen met zijn ouders in Lelystad is komen wonen, waar hij heeft gewoond, wie zijn ouders en broertje zijn en wie er in de straten en hofjes woonden waar hij woonde en hoe het nu gaat met bepaalde personen, wat er van hen is geworden.
Het boek is op een vlotte, beeldende manier geschreven, waardoor je je ook, zonder dat je ooit in Lelystad bent geweest, kan voorstellen hoe het er vroeger uitzag en hoe het er nu uit ziet.
Kortom, als je benieuwd bent naar de ontstaansgeschiedenis van Lelystad en benieuwd bent naar hoe het was om in de jaren '70, '80 en '90 in een nieuwe stad, die nog geen rijke geschiedenis had, op te groeien, dan is dit een heel mooi boek voor je om te lezen.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.
Wat vind je van de cover?
Die is heel mooi en past bij het boek.
Wat vind je van de titel van het boek?
Die is heel goed gekozen, want daar draait het boek om.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Lekker vlot en beeldend, waardoor je alles voor je ziet.
Hoe origineel is het verhaal?
Heel origineel.
Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker, je wilt steeds verder lezen.
Wat vond je van de locatie in het boek?
Ik had bijna in Lelystad gewoond en ben blij dat het toen niet is doorgegaan, er zijn mooiere steden zullen we maar zeggen, maar je kan er wel leuk winkelen in Bataviastad en de Bataviawerf blijft ook altijd leuk om te bezoeken.
Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ik ben een kleine 2 jaar ouder dan de auteur en tot nu toe gaat het me goed af.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker. Het boek geeft duidelijk aan wat het met de jeugd kan doen als er nauwelijks iets te doen is voor de jeugd in een plaats. Ook hoe de hoge pieten hebben lopen sollen met de stad en het letterlijk voor iedereen openstelden, waar het toe kan leiden.
Zou je het boek aanraden?
Ik kan je het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor Lelystedelingen.
Hoeveel sterren geef je het boek?
4 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Nee, één keer vond ik genoeg.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het is een e-boek, die kan ik niet weggeven.
Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Misschien wel, hangt van het boek af.
Leesfragment:
Op de site van Joris van Casteren kan je
een leesfragment van het boek lezen.
Website van de auteur:
Joris van Casteren
Website van de uitgever:
UITGEVERIJ PROMETHEUS
Reacties
Een reactie posten