Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Stilte Graag! - Erik Le Romancier

Van Erik Le Romancier mocht ik zijn boek lezen en recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Soms hilarisch, soms aangrijpend, soms fantastisch, soms fel realistisch, maar altijd ontroerend en onderhoudend, dat zijn de verhalen van Erik Le Romancier.
Le Romancier is een ware meester in het prikkelen van zijn publiek met korte, krachtige en vrijmoedige vertellingen over gewone mensen in ongewone situaties.
Met vlot geschreven en uiterst invoelbare verhalen als 'Stilte graag!', 'Mama ben jij een hoer?' en 'Vergulde pil' daagt Erik Le Romancier zijn lezers op humoristische, indringende en soms zelfs schaamteloze wijze uit tot nadenken over henzelf en hun leven.
En tot het tellen van hun eigen zegeningen...
'Stilte graag!' is smeuïg, sappig en sexy van de eerste tot de laatste bladzijde.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover en het lezen van de titel krijg je het gevoel dat je het boek gaat leze…

Himmlers Geheime Deal - Max Wallace


Van Uitgeverij Unieboek Het Spectrum mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:
In The Name Of Humanity

Waar gaat het boek over? 
In de vroege ochtend van 26 november 1944 werd het crematorium van concentratiekamp Auschwitz getroffen door een zware explosie die het gebouw volledig verwoestte. De explosie was niet het gevolg van sabotage, zoals de gevangenen dachten, maar kwam uit de koker van SS-chef Heinrich Himmler, de architect van de Joodse genocide – iets wat historici meer dan zestig jaar voor een raadsel plaatste.

In Himmlers geheime deal ontrafelt Max Wallace dit mysterie door middel van recent vrijgegeven documenten van Amerikaanse en Zweedse veiligheidsdiensten en de herinneringen van de enige nog levende getuige. Het resultaat is een unieke primeur, waarin hij het verhaal vertelt van de geheime onderhandelingen van een opmerkelijk trio: de Zwitserse fascist en oud-bondspresident Jean-Marie Musy, de orthodox-joodse Recha Sternbuch en Hitlers rechterhand Heinrich Himmler. Hun doel: het leven van duizenden joden redden aan het eind van de Tweede Wereldoorlog.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Max Wallace is een Canadese historicus, gespecialiseerd in de Holocaust. Hij heeft als journalist voor The New York Times gewerkt. Eerder is van hem The American Axis: Ford, Lindberg and the Rise of the Third Reich verschenen.
Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Het is dat je weet dat de man op de cover een geweldadige man was die heel veel doden op zijn geweten heeft, een man zonder geweten, maar als je dat niet had geweten, dan had je geloofd dat het een man met een klein hartje was die onder andere de kinderen op de cover, die zich duidelijk van niets bewust waren, gered zou hebben.
Het is een heel interessant boek over een puzzelstuk van een geschiedenis die niemand wist, die niemand had gezocht achter een van de meest gehate kopstukken uit de Tweede Wereldoorlog.
Het boek verteld van hoe Hitler aan de macht kwam in Duitsland en hoe Himmler zijn rechterhand werd, uit wat voor gezin Himmler kwam en waarom hij een hekel aan Joden had, maar tegen het eind van de oorlog toch welwillender werd om ze te bevrijden. Hoe dat kwam, waarom en door wie. Het boek verteld ook het verhaal van een heel erg moedige, sterke vrouw die samen met haar man zoveel mogelijk Joden heeft geholpen, ook na de oorlog, hoe ze dat deed en hoe ze er over dacht dat ze dat deed.
Het is een schokkend verhaal, maar toch goed dat het is geschreven, opdat men er hopelijk van kan leren, dat zoiets nooit meer mag gebeuren.
Het is een verhaal van niet de moed opgeven, probeer te onderhandelen als het moet, ook al is het met de vijand, een verhaal van angst voor de vijand, maar het is tevens een verhaal van dat je eigenlijk niemand kan vertrouwen, omdat, als het erop aan komt, men je verraadt, juist van de mensen die je het niet verwacht.
Minpuntje is dat de noten achterin staan in plaats van onderaan de bewuste pagina.
De foto's zijn een mooie aanvulling van het boek.
Kortom, dit boek is echt een aanrader als je geïnteresseerd bent in de verhalen over de Tweede Wereldoorlog.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Een enkele keer is het wat droog, maar over het algemeen is het vlot geschreven.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want dit is een verhaal dat nog nooit is verteld.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Recha, omdat ze lef had, niet bang was en haar verantwoordelijkheid durfde te nemen.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Dat zijn er teveel om op te noemen.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Nee, de reden hoef ik niet uit te leggen. ;)

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Nee, dat denk ik niet.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Dat heeft hij zeker. Het is opmerkelijk hoe laat men pas ingreep, dat men niet eerder geloofde wat er gebeurde in kampen, dat er zoveel over gepraat moest worden in plaats van gelijk in actie te komen na de eerste onheilspellende berichten.

Mooie quote in het boek: 
Ze waren bang voor wat we in het buitenland zouden vertellen - alsof we onze mond zouden houden wanneer we eenmaal uit hun klauwen bevrijd waren.

Zou je het boek aanraden? 
Het boek is zeker een aanrader.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in de verhalen over de Tweede Wereldoorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek gaat terug in de boekenkast zodat mijn man het boek ook kan lezen.

Ga je de verfilming bekijken? 
Voor zover ik weet is er nog geen verfilming van het boek, maar mocht die er ooit komen, dan ga ik die niet kijken. Ik houd het verhaal liever in mijn hoofd zoals ik het gelezen heb.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Leesfragment:
Ga naar de site van Uitgeverij Unieboek Het Spectrum en klik onderaan het boek op de link Inkijkexemplaar om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:
UITGEVERIJ UNIEBOEK HET SPECTRUM
Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…

Ja, Ik Geloof In Sprookjes - Jessie Van Kuijck

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Gebasseerd op een waargebeurd verhaal

Waar gaat het boek over? 
Tijdens haar vakantie in de populaire Turkse badplaats Alanya, wordt de Nederlandse Izannah verliefd op de Turkse Rohat. De vonk slaat over en de twee krijgen een lange afstandsrelatie. Ze zijn stapelgek op elkaar en Izannah reist telkens opnieuw naar Turkije om haar grote liefde te zien. Toch komt Izannah er al snel achter dat een relatie met een moslimjongen in het buitenland niet bepaald van een leien dakje gaat. Iedereen om haar heen lijkt negatieve vooroordelen te hebben en ook de Turkse dienstplicht zorgt voor de nodige obstakels en kopzorgen in de relatie. Naarmate de tijd vordert, komt Izannah ook steeds meer over het donkere verleden van Rohat te weten waar de burgeroorlog in Koerdistan een grote rol in speelt. De twee raken door allerlei omstandigheden verwikkeld in een lastige situatie waarin drugssmokkel,…