Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Het Dameskoor Van Chilbury - Jennifer Ryan

Van uitgeverij the house of books mocht ik dit boek lezen en recenseren en ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:
The Cilbury Ladies' Choir

Waar gaat het boek over? 
Kent, zomer 1940. Engeland staat aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. De vrouwen uit het dorpje Chilbury komen in opstand. De dominee wil het kerkkoor opheffen omdat alle mannen zijn opgeroepen. De tijd is gekomen om traditionele patronen te doorbreken. Terwijl de oorlog door hun levens davert, proberen vijf zeer verschillende vrouwen en meisjes uit alle macht het thuisfront te inspireren met hun muziek. Dan wordt Chilbury getroffen door een bombardement.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover krijg je niet direct het idee dat je een boek over een dameskoor gaat lezen, eerder doet het denken aan een moeder die met haar zoon op vakantie gaat of weer huiswaarts keert van vakantie. De titel daarentegen zegt alles over het boek.
Het verhaal is deels in dagboek-, deels i…

De Vijfde Brief - Nicola MoriartyVan uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:
The Fifth Letter

Waar gaat het boek over? 
Al op de middelbare school waren Joni, Deb, Eden en Trina de beste vriendinnen. Ze deelden altijd alles – roddels, verliefdheden, geheimen. Maar sindsdien zijn hun levens elk een eigen richting op gegaan, en zelfs hun jaarlijkse weekje weg met z'n vieren voelt steeds meer als een verplichting.
Dit jaar heeft Joni een plan: eindelijk weer eens écht naar elkaar luisteren. Elk van hen schrijft een brief, met daarin een geheim dat ze nog nooit met elkaar gedeeld hebben. De uitkomst maakt pijnlijk duidelijk dat ze elkaar lang niet zo goed kenden als ze dachten. Dan ontdekt Joni een vijfde brief, een brief waarin een van hen vertelt hoezeer ze een van haar vriendinnen háát om iets wat jaren geleden is gebeurd, en hoe vaak ze op het punt heeft gestaan haar iets aan te doen.
Wie van hen heeft dit geschreven? En wie kan Joni nog vertrouwen?

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Nicola Moriarty is romanschrijver, copywriter en moeder van twee jonge (maar behoorlijk eigenzinnige) dochters.Tussen haar diverse banen, het moeder worden en haar universitaire opleiding door begon ze met schrijven. En daar kan ze inmiddels niet meer mee stoppen.
Nicola woont in het noordwestelijke gedeelte van Sydney en heeft vier zusjes en een broer.

Bron: Laatste bladzijde van het boek

Wat vind je van het boek? 
De cover maakt nieuwsgierig. Je wilt weten wat voor rol die aansteker speelt en of die vlek nu een wijnvlek is of een bloedvlek.
Als je eenmaal de proloog hebt gelezen, wil je alleen nog maar verder lezen. Je wilt weten wie die vijfde brief heeft geschreven en waarom zij dat heeft geschreven. Wat zit erachter die frustraties en aan wie heeft die persoon zo'n hekel?
Je wordt heen en weer geslingerd tussen het heden en verleden waarbij er af en toe ook terug gekeken wordt naar de tijd hoe ze elkaar hebben leren kennen en hun schooltijd. Geregeld moet je lachen, vooral om Joni en haar biecht aan de pastoor. Je ziet ze zo samen zitten ieder aan hun kant. De een heel verhaal ophangend, waarbij ze eerst onhandig verteld hoe ze erbij kwam om te gaan biechten en de ander vol interesse luisterend en haar tussendoor onderbreekt om een vraag te stellen of een opmerking te plaatsen. Soms is het even spannend, dan wil je weten hoe een bepaald stukje afloopt, maar je wilt ook de reden weten, waarom er zo gereageerd werd. Tussen de eerste hoofdstukken door lees je steeds een stukje uit de vijfde brief. Steeds als je denkt dat je weet wie de vijfde brief heeft geschreven, krijg je een tegendeel te lezen en begin je een ander te vermoeden. De uiteindelijke briefschrijfster is dan ook een totale verrassing, zij was de laatste waar je aan dacht. Een bepaald stukje is wel erg voorspelbaar, maar de verassende wendingen en het plot maakt alles goed. Het is mooi dat de auteur er aan het eind voor heeft gekozen om te laten weten hoe het met de vier vriendinnen nu gaat en hoe hun leven tot nu toe is gelopen, wat ze nu doen.
De belangrijkste vragen in dit boek zijn; hoe goed kennen ze elkaar? Hebben ze echt geen geheimen voor elkaar of houden ze allevier de schijn op en blijken ze allemaal zo hun geheimen te hebben waar ze het liever niet over willen hebben? Het laat je ook naar je eigen vriendenkring kijken. Je begint je af te vragen hoe goed jij je vrienden kent en of je ook geheimen hebt voor ze en andersom, zij ook voor jou. Tegelijkertijd kunnen bepaalde dingen herkenbaar zijn zoals bijvoorbeeld de onzekerheid over het moederschap en over hoe je naar anderen kijkt.
Kortom, als je van young adult romans houdt met een mooi verhaal, dan is dit boek een echte aanrader.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is heel mooi, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, daar draait het uiteindelijk om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot, beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed, je wordt langzaam via diverse wendingen naar het verrassende plot geleid.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Joni, omdat ze eigenlijk, ondanks haar stunts, gewoon heel leuk is en ik herken mezelf ook wel een klein beetje in haar, zoals bijvoorbeeld het kiezen van de 'verkeerde' plaatsen omdat ze online er zo mooi uit zagen, maar in het echt eigenlijk tegen valt.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik had aan een paar personen een hekel, maar toen ik het boek uit had, had ik dat niet niet meer.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen wel mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Het verhaal speelt zich in de huidige tijd af en dat gaat me tot nu toe goed af.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Raken is een groot woord, maar het boek zet je wel aan het denken. Je gaat wel even kijken naar je eigen vrienden en vraagt je af hoe goed je ze eigenlijk kent.

Mooie quote in het boek: 
"Zeg, bent u nou een pastoor of een psycholoog?"

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de jong volwassenen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een leesexemplaar, die gaat weer terug in de boekenkast.

Ga je de verfilming bekijken? 
Voor zover ik weet is er (nog) geen verfilming, maar mocht die er ooit komen, wat ik wel verwacht, dan ga ik die niet kijken omdat ik het verhaal liever in gedachten hou zoals ik het gelezen heb.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel.

Leesfragment:
Ga naar de site van uitgeverij De Fontein en klik onderaan op de link Lees hier het eerste hoofdstuk.

Website van de auteur:
NICOLA MORIARTY

Website van de uitgever:
UITGEVERIJ De FonteinKoop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…