Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Hoe heb jij jouw boeken in de boekenkast staan?

Vroeger stonden mijn boeken door elkaar in de boekenkast, net hoe het mij uit kwam en waar nog een plekje vrij was. Sinds een jaar of twee heb ik de boeken opgedeeld in genres en staan ze zo in de boekenkast. Er zijn twee planken met uitzonderingen die niet op genre liggen; dat zijn de gesigneerde boeken en de recensieboeken, die staan ieder door elkaar. Dus de gesigneerde exemplaren staan bij elkaar, maar wat genre betreft doorelkaar en zo heb ik dat ook met de recensieboeken. Het mooie van het op genre plaatsen is dat je dan goed kan zien welke soort boeken je het meest hebt gelezen en waar je voorkeur dan toch (onbewust) naar uit gaat. Bij mij zijn dat de boeken over oorlog en de boeken over geschiedenis en de plaatsen op de wereld waar ik het meeste van heb. Het zijn ook genres waar ik graag over lees naast de andere genres.

Hoe heb jij jouw boeken in de boekenkast staan?

Dutch In The USA - Godfried NevelsVan uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Met hits als Venus, Hocus Pocus, Radar Love en Burning Heart zijn Nederlandse bands hoog in de Amerikaanse Billboard Hot 100 terechtgekomen. Maar muzikanten uit ons land hebben in de VS nog veel meer meegemaakt: optreden in de Ed Sullivan Show, een spontane jamsessie met drummer Mick Fleetwood, nummers schrijven met KISS-bassist Gene Simmons, gevraagd worden als voorprogramma van Pearl Jam, een uitnodiging afwijzen om bij Metallica te komen spelen, opnemen in de studio van Prince... Verhalen van commercieel succes, van een doorbraak die (net) niet van de grond kwam en van artiesten die nog aan de vooravond van een Amerikaans avontuur staan.

In dit boek wordt stilgestaan bij de belevenissen van de Nederpop in het grootste muziekland ter wereld. Met medewerking van een groot aantal muzikanten wordt een uniek beeld geschetst van wat 'wij' in de VS hebben bereikt: Dutch in the USA!

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Godfried Nevels (1973) id freeelance journalist, schrijver en muziekrecensent. Eerder schreef hij de boeken De onbekende Canadees en Van moment naar muziek en enkele artikelen voor het misdaadblad Koud Bloed.

Wat vind je van het boek? 
Je ziet aan de schitterende cover meteen waar het boek over kan gaan.
Voor diegenen die geen Engels spreken en schrikken van de titel, bang zijn dat het boek in het Engels is schreven. De vrees is ongegrond, want het boek is in het Nederlands geschreven.
Meteen tijdens het lezen van het voorwoord wordt je nieuwsgierig naar de complete verhalen van de genoemde artiesten. Het zijn hele bijzondere, avontuurlijke verhalen, die soms een beetje ongeloofwaardig overkomen, maar daardoor juist weer geloofwaardig zijn. Je leest over mooie ontmoetingen van artiesten met mensen die ze beworder(d)en, 'gewone' mensen en fans. Het zijn verhalen die je soms bijna jaloers maken omdat je eigenlijk zelf die avonturen ook wel wilt beleven. Je ontdekt welke Nederlandse band het eerste was met een nummer-1 hit in Amerika en hoe dat verder ging. Je leest hoe de genoemde artiesten ontdekt werden en uitgenodigd werden om naar Amerika te gaan of hoe ze het zelf probeerden. Je leest welk duo het in Amerika had kunnen maken, maar door een, voor veel mensen herkenbare, reden niet doorging en dat het de andere helft van het duo uiteindelijk wel lukte nadat het duo uit elkaar ging. Je leest hoe sommige nummers geboren werden, welke hits hits werden in Amerika, maar niet in Nederland en andersom. Voor welke band het Amerikaanse avontuur heel snel ten einde was na een bepaalde zin in een van hun nummers.
Het zijn niet alleen verhalen en anekdotes van de genoemde artiesten, maar ook verhalen en anekdotes van fans die soms heel ontroerend zijn, die je raken en je anders naar de muziek van de genoemde artiest laat kijken. Het zijn niet alleen positieve verhalen, maar ook verhalen met een keerzijde, hoe sommige artiesten opgelicht zijn door bepaalde personen, hoe ze hard moesten werken om te komen waar ze wilden komen.
Het is mooi om te zien hoe bekende- en minder bekende liedjes van diverse artiesten heden ten dage nog steeds af en toe opduiken in een tv-serie, een film, een commercial of dat een (Amerikaanse) artiest die covert. Waardoor blijkt dat die liedjes tijdloos zijn.
Elk hoofdstuk begint met de highlights van de artiest in de USA en een kort stukje over hoe de artiest in kwestie het beleefd heeft. Elk hoofdstuk eindigt met een pagina muziek-weetjes over de artiest, welke muziek hen heeft geïnspireerd, wat bepaalde liedjes voor hen betekende.
Het boek geeft een mooi muzikaal beeld van de jaren '70 van de vorige eeuw tot nu. Voor velen zullen bepaalde artiesten hen terug brengen naar hun jeugd, omdat ze in hun jeugd naar die artiesten luisterden, de muziek van de artiesten zullen herrineringen oproepen.
De foto's en krantenartikelen maken het boek af. Je krijgt er een nog beter beeld bij.
Kortom, als je van de muziekgeschiedenis van de Nederlandse artiesten houdt, dan is dit boek een echte aanrader. Je krijgt in dit boek echt een goed beeld van bepaalde artiesten die het wel of niet gemaakt hebben in Amerika.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, maakt nieuwsgierig.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Over het algemeen is het op een vlotte, kleurrijke, vertellende manier geschreven.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van de verhalen?
Die zijn goed.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker. Als je eenmaal aan een verhaal begint, dan wil je alleen maar verder lezen omdat het zulke mooie, bijzondere verhalen zijn.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Raken is een groot woord, maar bijvoorbeeld het verhaal van Martyn Lenoble geeft aan hoe het even mis kan gaan (kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden) en het uiteindelijk goed kan komen.

Mooie quote in het boek: 
Het avontuur van mijn leven.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan het boek iedereen aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in de muziekgeschiedenis van Nederlandse artiesten.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien dat ik soms een stukje ga herlezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Website van de auteur:
GODFRIED NEVELS

Website van de uitgever:
Uitgeverij AspektKoop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Het Huis Op De Klif - Felicity Hayes-McCoy

Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Soms moet je terug naar het begin om een nieuwe weg in te slaan

Oorspronkelijke titel:
The library at the edge of the world

Oorspronkelijke uitgever:
Hachette Books Ireland

Waar gaat het boek over? 
Hanna Casey werkt als bibliothecaresse in het Ierse kustdorp Finfarran – dat wil zeggen, ze rijdt de boekenbus langs de afgelegen boerderijen en huizen hier aan het eind van de wereld. Terwijl haar dochter Jazz de wereld verkent als stewardess en haar moeder Mary steeds eigenaardiger wordt, besluit Hanna dat het tijd wordt om haar eigen leven op de rit te krijgen. Maar als de bibliotheek dreigt te sluiten, wordt Hanna tegen wil en dank de spil van het conflict tussen dorpsbewoners en gemeente.

Bron: bol.com

Vertaald door:
Ans van der Graaff

Omslagontwerp:
Barbara

Binnenwerk:
Zetspiegel, Best

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
Eerste druk

ISBN:
9789026143922

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's: