Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Persoonlijk lees ik het liefst een papieren boek omdat je dan letterlijk de bladzijdes kan omslaan, de geur van een papieren boek zo heerlijk is, zeker als die net nieuw is, je een mooie boekenlegger erin kan leggen en je weet dat je een echt boek in de hand hebt. Soms vind ik een e-reader wel makkelijk, zoals bijvoorbeeld als je op vakantie gaat. Dat scheelt toch een paar kilo en ruimte in je koffer of tas.  Luisterboeken zal ik pas gaan luisteren als ik niets meer kan zien.
Nu is mijn boekvraag voor deze week aan jou: waar gaat jouw voorkeur naar uit? Een papieren boek, een e-reader of een luisterboek?

Mendacium II - Guido StrobbeVan uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Een gevangene wordt vermoord in de Nieuwewandeling gevangenis in Gent en zijn zoon en ex-vrouw worden ontvoerd. Inspecteur Soetaert krijgt maar geen vat op het onderzoek, het loopt voor geen meter. Tueri - een tehuis voor daklozen, vluchtelingen, enz. - komt meer en meer in 'the picture' en inspecteur Soetaert is er van overtuigd dat er grote belangen en vooral grote sommen geld in het spel zijn. Een bezoek aan een zustervestiging van Tueri in het noorden van Frankrijk maakt de zaak nog verwarrender. Een oud dossier over kidnapping en misbruik van kin-deren blijkt heel wat raakpunten te hebben met wat er nu gaande is. Een nieuweling vervoegt het team van Soetaert en heel gelukkig is hij daar niet mee.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Guido Strobbe is geboren te Sint-Denijs-Westrem, België. Hij was leraar in Brugge en is correspondent geweest bij een krant.

Bron: achterkant boek.

Wat vind je van het boek? 
De cover geeft niets weg van waar het boek over zou kunnen gaan en laat niets los, hooguit dat het Latijns lijkt.
Voor het verhaal begint, krijg je eerst een stukje geschiedenisles over de genoemde gevangenis, je komt er meer over te weten. Dat is niet het enige stukje geschiedenisles, want later zijn er meer stukjes waar je meer over te weten komt zoals bijvoorbeeld over De Brugse Poort in Gent. Niet alleen krijg je een stukje geschiedenisles, maar ook een stukje medische les over wie wat doet zoals bijvoorbeeld anesthesist, operateur en omloop.
Na het lezen van het eerste stukje, wil je alleen nog maar verder lezen. Je wilt weten wat Eduardo weet, wat hij bedoelde met een bepaalde opmerking. Je krijgt nauwelijks kans om te bedenken welke kant het verhaal op zal gaan, want voor je een vermoeden hebt, krijgt het verhaal een totaal andere wending die je niet ziet aankomen. Er gebeuren vreemde dingen waar je met vragen komt te zitten. Er zijn diverse verhaallijnen die uiteindelijk iets gemeen hebben. Soms is het wat verwarrend en moet je even bedenken om wie het nu weer draait, maar echt storend is dat niet. Het is een spannend verhaal, waarbij je bij de laatste hoofdstukken op je puntje van je stoel gaat zitten omdat je wilt weten of een bepaald persoon op tijd gered wordt en of ze erachter komen wat er precies is gebeurd en wie erachter zitten. Het plot komt dan ook als een totale verrassing die je niet aan kan zien komen.
Het laatste hoofdstuk is met humor geschreven, waardoor je alles toch sneller en makkelijker van je af kan zetten na al die spannende gebeurtenissen.
Soms moet je wel even omschakelen, want het verhaal is in het Belgisch geschreven en moet je even nadenken wat woorden als sloor, fier en kuisvrouw betekenen. Over het algemeen ben je daar zo achter.
Kortom, als je van spannende thrillers houdt waarin diverse verhaallijnen zijn verwerkt, dan is dit een echte aanrader.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Het is een mooie cover, die bij het boek past.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die past bij het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot.

Hoe origineel is het verhaal?
Niet echt origineel, maar dat is niet erg.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is heel erg goed. Je wordt via diverse onverwachte wendingen naar het plot geleid.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker.

Heeft het plot je verrast?
Ja, die had ik niet zien aankomen.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Lore, maar kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel veraden.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik niet, we zouden teveel botsen.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen wel mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Het speelt zich in de huidige tijd af en dat gaat me goed af.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker. Ondanks dat dit verhaal niet echt is, besef je weer dat het in het echt ook gebeurd ook al wil je er liever niet aan denken. Je hoopt dat je het jou en je dierbaren en ieder ander nooit zal overkomen.

Mooie quote in het boek: 
"We zitten niet meer in het steentijdperk, chef, zeden veranderen!" Smaalde André.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van thrillers houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het volgende deel ook lezen?
Mocht er een volgend deel komen, dan ga ik die ook lezen. Ik wil in ieder geval het eerste deel ook lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Man neemt het boek mee naar zijn werk, zodat zijn collega's het boek ook kunnen lezen.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt


Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…