Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Wil je schrijver worden of ben je dat al?

Ik heb een paar keer een poging gedaan om een boek te schrijven, maar steeds gooide ik de teksten die ik had geschreven weg omdat ik het helemaal niets vond. Toch wil ik wel ooit een boek schrijven, maar waarover? Geen idee. Soms vliegen er wel ideeën door mijn hoofd, maar vergeet ze net zo hard en vergeet het dan ook om op te schrijven omdat ik meestal met iets anders bezig ben. Eigenlijk zou ik, net als veel schrijvers, altijd en overal een notitieboekje met pen bij me moeten hebben zodat ik alles wat in me opkomt kan opschrijven. Ja, ik ben daar nog heel ouderwets in; ik schrijf het liever op in een notitieboekje dan dat ik het typ in een programma op mijn smartphone of Chromebook. Ook al moet ik soms puzzelen om te begrijpen wat ik ook al weer heb opgeschreven, zo beroerd is mijn handschrift, maar dat heeft toch ook wel weer iets vind ik. Maar die droom om ooit een boek te schrijven gaat vast nog wel eens uitkomen. 
En hoe zit het met jou? Wil jij ook ooit schrijver worden of lie…

Brabantse Tranen - Auguste Van Der MolenschotCan uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
''Brabantse Tranen'' is het verhaal van een jongetje dat opgroeit in een eenvoudig katholiek gezin in Brabant. Hij ontworstelt zich uit dat milieu en slaagt er uiteindelijk in een academische carrière te maken. Gezet in de jaren 1940-2000, spelen er vele sociale thema's mee. Zoals de tweede wereldoorlog en zijn naweeën, emigratie, de Pil, toenemende welvaart, ontkerking, met als kantelpunt de eerste helft van de zestiger jaren. Als jonge promovendus trekt de hoofdpersoon dan naar Canada, samen met zijn jonge gezin. Daar wacht hem een professorale benoeming. Dertig jaar later komt hij terug naar Nederland, gescheiden, verarmd, vooral totaal gedesillusioneerd en eenzaam. Zijn leven is als een absurdistische film voorbijgetrokken, met plaatsvervangende schuldgevoelens als constant Leitmotif. Desondanks weet hij zijn problemen te boven te komen.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Auguste van der Molenschot is geboren uit Belgische ouders, maar heeft zijn jonge jaren in Noord-Brabant gewoond. Hij presenteerde zich eerder al als literator in een gedichtenbundel, een bundel over verhalen en essays. Zie de website www.nostalgiapublishing.nl. Dit is zijn debuut als romanschrijver.

Bron: achterkant boek

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover en de nieuwsgierig makende titel verwacht je een roman te lezen dat zich afspeelt in een Brabants dorp. Het speelt zich niet alleen in Brabant af, maar onder andere ook in Leiden en Canada.
Het is het levensverhaal van Guus die eigenlijk veel te goed voor de wereld is. Je wilt geregeld zijn ogen openen en zeggen dat het tijd wordt om met de vuist op de tafel te slaan en voor zichzelf op te komen, dat hij niet net als zijn opa moet worden. Tegen Lotte wil je geregeld zeggen dat ze moet gaan praten met een psycholoog, dat ze dat niet alleen voor haar gezin moet doen, maar bovenal voor zichzelf.
Je wordt heen en weer geslingerd in de tijd, maar dat is niet storend. Het verhaal is op een rustige manier geschreven, alsof de auteur het op een rustige, weloverdenkende manier aan iedereen vertelt. Desondanks dat het verhaal op een rustige manier is geschreven, leest het boek vlot weg.
Elk hoofdstuk heeft een passende titel waardoor je een idee hebt waar het betreffende hoofdstuk over kan gaan. De hoofdstukken zijn genummerd met Romeinse cijfers die bij het boek, het katholiek zijn passen, maar het is te begrijpen dat als je niet bekend met de Romeinse cijfers, je op een gegeven moment niet meer weet bij welk hoofdstuknummer je bent.  Het plot is een complete verrassing omdat je een andere wending verwacht.
Het is een verhaal over een liefde die steeds maar van één kant komt en hoe Guus daarmee omgaat. Het verhaal laat zien wat sommige ouders kinderen kunnen aandoen door ze steeds te vertellen dat ze niet goed genoeg zijn, hoe dat op sommige kinderen op een negatieve manier kan doorwerken in hun verdere leven. Het is tevens een stukje geschiedenis over Brabant en het katholieke geloof. Het verhaal laat zien hoe men vroeger met katholieken omging en dat ze heden ten dage nog steeds niet overal begrepen worden, dat men bijvoorbeeld denkt dat het heel simpel is om te biecht te gaan en na drie weesgegroetjes opzeggen men klaar is en alles is vergeven, terwijl dat niet zo is. Na het lezen van dit boek begrijp je de katholieken beter. Het verhaal laat ook zien dat, ook al kom je niet uit een al te rijk milieu, je het toch ver kan schoppen in het leven.
Kortom; als je van romans houdt die niet standaard eindigen met dat 'ze nog lang en gelukkig leven', maar verrassend eindigen en waar je ook nog wat van het geloof en de geschiedenis opsteekt, dan is dit boek een echte aanrader.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is mooi, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die maakt nieuwsgierig, maar je moet geduld hebben om de titel te begrijpen, want dat wordt pas op het eind duidelijk.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker rustig, alsof de auteur het verhaal op een rustige, weloverdenkende manier aan iedereen vertelt.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Je wordt heen en weer geslingerd in de tijd, maar dat is niet storend, het verhaal is goed opgebouwd.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker. Je wilt weten hoe het verhaal uiteindelijk eindigt.

Heeft het plot je verrast?
Ja, die heeft me heel erg verrast. Ik had een heel andere wending verwacht.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Guus, omdat daar geen kwaad in zit.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik het meeste een hekel heb.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Niet alleen het verhaal van Guus raakte me, maar ook het verhaal van Lotte en haar moeder raakte me. Het laat zien wat het met een kind kan doen als die altijd te horen krijgt dat ze het nooit goed doet en niets zal worden.

Mooie quote in het boek: 
Want liefde is onvoorwaardelijk en kan alleen maar helemaal gratis worden gegeven.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor liefhebbers die van romans met een verhaal en een stukje geschiedenis erin verwerkt houden.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, één keer vind ik genoeg.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek aan een van mijn buurvrouwen geven,

Ga je de verfilming bekijken? 
Mocht er ooit een verfilming komen, dan ga ik die niet kijken, ik hou het boek liever in gedachte zoals ik het gelezen heb.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig zal houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Website van de auteur:
NOSTALGIA PUBLISHING

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt

Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…