Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Wil je schrijver worden of ben je dat al?

Ik heb een paar keer een poging gedaan om een boek te schrijven, maar steeds gooide ik de teksten die ik had geschreven weg omdat ik het helemaal niets vond. Toch wil ik wel ooit een boek schrijven, maar waarover? Geen idee. Soms vliegen er wel ideeën door mijn hoofd, maar vergeet ze net zo hard en vergeet het dan ook om op te schrijven omdat ik meestal met iets anders bezig ben. Eigenlijk zou ik, net als veel schrijvers, altijd en overal een notitieboekje met pen bij me moeten hebben zodat ik alles wat in me opkomt kan opschrijven. Ja, ik ben daar nog heel ouderwets in; ik schrijf het liever op in een notitieboekje dan dat ik het typ in een programma op mijn smartphone of Chromebook. Ook al moet ik soms puzzelen om te begrijpen wat ik ook al weer heb opgeschreven, zo beroerd is mijn handschrift, maar dat heeft toch ook wel weer iets vind ik. Maar die droom om ooit een boek te schrijven gaat vast nog wel eens uitkomen. 
En hoe zit het met jou? Wil jij ook ooit schrijver worden of lie…

Bühne 7


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De zee rook
naar citroen
Al van ver
Mijn hoofd uit
het raam van de
taxi'

Is de eerste strofe van het openingsgedicht Melilla door Perry Pierik. 'Verwachting' is het motto van dit najaarsnummer - iedere dag nieuwe kansen, staat met zoveel woorden in het redactioneel.
Bekende namen bij vaste Bühne-lezers zijn Ezra de Haan, Hans Dütting, Reinold Widemann, Jan Kleefstra, Ruud Alers en Pieter Jan Verstraete. De Haan, pseudoniem van de schrijver/publicist/radiomaker Peter de Rijk, komt deze keer met een verhaal over de sporen van Samuel Beckett in Hamburg. Widemann schreef een hilarisch verhaal over de reddingswekker. In de 19e eeuw was men bang om levend begraven te worden. De z.g. reddingswekker moest in dat geval letterlijk redding bieden. Van Dütting wordt deel twee van zijn miniaturen over de tango gepubliceerd en Kleefstra komt met een lofzang op het landschap van het Lage Midden. Verstraete schreef over de Duitse historicus en filosoof Julius Langbehn (1851-1907). Alers verzorgt in dit nummer de rubriek #Locatie. Dina-Perla de Winter staat garant voor een #Selfie. Nieuwkomers in Bühne zijn Jan de Rooy, Ali Hiemstra, Puck van der Land, Noud Bles, Pieter Sparre, Doede Nauta en Bert van Galen. Het zevende Bühne-nummer is weer een mooi, kleurrijk bewaarnummer dat u niet mag missen!

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Net als het vorige nummer heeft ook zevende Bühne-nummer weer een schitterende cover. Het is een cover die bij de huidige tijd past, maar toch niet is bewerkt in de huidige tijd. Wanneer wel, dat mogen jullie zelf gaan lezen in het boek.
Net als het vorige nummer, staat ook dit nummer weer vol schitterende verhalen, essays, gedichten, een locatie van een schrijver en een selfie van een schrijver. Ook kan je het vervolg van de geschiedenis van de tango lezen. Een kleine greep uit de verhalen in dit nummer:
Ezra de Haan treedt in de voetsporen van Samuel Beckett in Hamburg. Hij bezoekt de plaatsen waar Beckett ook is geweest. Veel bedrijven bestaan niet meer, maar er is genoeg wat nog wel bestaat. Het is een mooie reis waarbij hij ook vertelt wat Beckett toen van de plaatsen en de mensen vond en hoe hij zch voelde.
Jan Kleefstra heeft een lofzangbrief aan het lage Midden geschreven waarin hij vertelt over het land van zijn jeugd en zijn voorvaderen. Hoe het land er toen uit zag en wat hij van het land van nu vindt. Het is een brief die je aan het denken zet.
Bert van Galen heeft een essay over de vertaler van Mein Kampf geschreven waarin je Steven Barends leert kennen, wat zijn motieven waren om Mijn Kampf te vertalen.
Reinold Widemann heeft een kort verhaal over De reddingswekker geschreven. Het is een verhaal dat je aan het lachen maakt, maar tegelijkertijd aan het denken zet. Het is tevens een stukje geschiedenis van een beroep dat niet meer bestaat.
De boeken die genoemd worden wil je gaan lezen door ofwel het essay ofwel de reclame die ervoor is gemaakt.
Complimenten aan de uitgever dat ze de noten onderaan de bewuste bladzijde hebben geplaatst zodat je niet eindeloos naar achter hoeft te bladeren om de bewuste noot op te zoeken.
Kortom; ook dit Bühne-nummer is weer een nummer vol met afwisselende verhalen en gedichten. Het is voor ieder wat wils.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die past bij het boek. Er is op de bühne plaats voor iedereen die een verhaal, essay of gedicht wil vertellen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
De verhalen, essays en gedichten zijn vlot geschreven.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek.

Hebben de auteurs je kunnen raken?
Diverse auteurs hebben mij kunnen raken, maar de lofzangbrief aan het lage Midden van Jan Kleefstra heeft me het meest geraakt. Het is een brief die je aan het denken zet.

Mooie quote in het boek: 
Wat het verleden ons spiegelt is een recept voor de toekomst.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan het boek iedereen aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van korte verhalen en gedichten houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, het boek was leuk om te lezen, maar één keer vind ik genoeg.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek aan een buurvrouw geven zodat zij het boek ook kan lezen.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt

Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…