Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Welk boek kan maar beter niet verfilmd worden?

Jullie weten inmiddels wel dat ik het niet zo heb op boekverfilmingen omdat de meeste boekverfilmingen tegenvallen als je het boek hebt gelezen. Je mist negen van de tien keer dingen die je in het boek hebt gelezen, waardoor je het gevoel hebt dat de film dan automatisch ook niet zo lekker loopt door de missende belangrijke dingen.
Wat mij betreft kunnen ze dan ook Hartendief op pootjes van Melinda Metz maar beter niet verfilmen. Je gaat geheid delen missen omdat het de regiseurs zelden lukt om de dieren datgene te laten doen wat ze moeten doen, zeker met katten is dat het geval. Een hond heeft daar minder last van, maar als een kat iets niet wil, dan zal die dat zeker niet doen of alleen als het hem uitkomt. Of ze moeten de kat er later inverwerken, dat het een levensechte animatie-kat is. De technieken zijn er, dus daar zal het zeker niet aan liggen. Maar wat mij betreft mogen ze dit boek laten wat het is, een boek en niet verfilmen. De film kan nooit zo humoristisch worden als het…

Market Garden - Wilco GielingVan uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Op 17 september 1944 begon de grootste luchtlandingsoperatie uit de geschiedenis, operatie Market-Garden. Parachutisten moesten bruggen in Noord-Brabant, Nijmegen en Arnhem veroveren (Market)en zo een tapijt (Garden) leggen voor het Britse 30ste korps om snel door te kunnen stoten naar Duitsland om zo een eind te maken aan de Tweede Wereldoorlog. In Arnhem vond de operatie zijn Waterloo, maar de uiteindelijke doodsteek voor Market Garden lag in Noord-Brabant waar langdurig oponthoud tenslotte de nekslag gaf aan de operatie. Para's van de 101ste Airborne divisie vochten een verbeten strijd uit in o.a. Best.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Je ziet meteen aan de cover en de titel waar het boek over gaat. Het is een cover die past bij het boek en een gepaste kleursetting heeft.
Het verhaal over operatie Market Garden is op een vlotte, duidelijke manier geschreven waardoor het voor iedereen toegankelijk is. Het verhaal vertelt hoe de operatie tot stand kwam, hoe het verliep en hoe het ging na de operatie. Aan het eind wordt er gekeken naar wat er is misgegaan, welke fouten er zijn gemaakt en wat ze anders hadden moeten doen. De hoofdstukken hebben passende titels zodat je een idee krijgt waar het betreffende hoodstuk over gaat. Het zijn verhalen van mensen zoals zij die tijd hebben beleefd, hoe de bevrijding in Eindhoven was en hoe dat afliep. Het zijn verhalen van helden zoals Joe Mann en slachtoffers zoals Annie van Beek. Je komt erachter wie wie is, hoe het sommigen van hen is vergaan tijdens en na operatie Market Garden, hoe zij dat beleefd hebben zoals bijvoorbeeld Kate ter Horst, die vrijwillig haar huis open stelde voor de Britse gewonden en Generaal-majoor Roy Urquhart, de commandant van de Eerste Britse Luchtlandingsdevisie, die het niet schuwt om ook kritisch naar zichzelf te kijken.
De foto's maken het boek af, je krijgt een beter beeld van hoe het was, maar ook hoe bijvoorbeeld de monumenten voor Joe Mann en Robert Cole eruit zien en hoe bepaalde plaatsen als het huis van Kate ter Horst en de Rijnbrug er heden ten dage uit zien.
Complimenten aan de uitgeverij dat ze de noten onderaan de betreffende pagina's hebben geplaatst in plaats van achter in het boek. Dat scheelt zoeken.
Ondanks dat het een aangrijpend verhaal is, is het toch goed dat het verhaal is opgeschreven. Het is een stukje geschiedenis waarvan je hoopt dat het nooit meer zal gebeuren.
Kortom; ben je geïnteresseerd in verhalen over de Tweede Wereldoorlog, dan is dit boek zeker een aanrader om te lezen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die past bij het boek, de kleuren zijn ingetogen.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, want daar gaat het boek over.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is vlot.

Hoe origineel is het verhaal?
Niet echt origineel, want het verhaal is al zo vaak opgeschreven in diverse boeken, maar dat is niet erg. Het is een stukje geschiedenis dat nooit vergeten mag worden, waar men hopelijk van leert.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed; het begint eerst met een hoofdstuk over moed, helden en slachtoffers, daarna lees je hoe de operatie van start ging, hoe het ging, hoe het eindigde en hoe het daarna ging.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat direct in het verhaal.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ik denk het niet.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Oorlogsverhalen blijven altijd aangrijpend en daar is dit verhaal geen uitzondering op. De vraag die Kate ter Horst kreeg, die stelde ik ook aan mijzelf en bedacht mij dat ik hetzelfde gedaan zou hebben als zij. In verband met spoiler allert ga ik er verder niet op in. Het verhaal van Joe Mann heeft mij ook geraakt en zo zijn er meer verhalen.

Mooie quote in het boek: 
De bertrokkenheid van mannen, vrouwen en kinderen van vlees en bloed, laat zien dat oorlog een gruwelijke zaak is.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan iedereen het verhaal aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in verhalen over de Tweede Wereldoorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast zodat mijn man dit boek ook kan gaan lezen.

Ga je de verfilming bekijken? 
Operatie Market Garden is al heel vaak verfilmd en uiteraard heb ik ook de, inmiddels, klassieker A Bridge too Far gezien. Die film is een echte aanrader.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Leuk weetje over het boek:
Het is geen weetje, maar een tip: Het Airborne Museum Hartenstein is een echte aanrader om te bezoeken, in het museum kun je de slag om Arnhem ontdekken. Ik raad je wel aan om het museum op een dag dat het mooi weer is te bezoeken, want de omgeving is ook erg mooi om te bewandelen. Zo'n wandeling heb je echt wel nodig na het bezoek aan het museum, want je ziet daar allemaal foto's, films en voorwerpen zoals een stukje behangpapier waar een soldaat op heeft geschreven, die aangrijpend zijn. Zo'n wandeling door de prachtige natuur daar kan je helpen om alles te laten bezinken.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt
Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…