Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Welk boek kan maar beter niet verfilmd worden?

Jullie weten inmiddels wel dat ik het niet zo heb op boekverfilmingen omdat de meeste boekverfilmingen tegenvallen als je het boek hebt gelezen. Je mist negen van de tien keer dingen die je in het boek hebt gelezen, waardoor je het gevoel hebt dat de film dan automatisch ook niet zo lekker loopt door de missende belangrijke dingen.
Wat mij betreft kunnen ze dan ook Hartendief op pootjes van Melinda Metz maar beter niet verfilmen. Je gaat geheid delen missen omdat het de regiseurs zelden lukt om de dieren datgene te laten doen wat ze moeten doen, zeker met katten is dat het geval. Een hond heeft daar minder last van, maar als een kat iets niet wil, dan zal die dat zeker niet doen of alleen als het hem uitkomt. Of ze moeten de kat er later inverwerken, dat het een levensechte animatie-kat is. De technieken zijn er, dus daar zal het zeker niet aan liggen. Maar wat mij betreft mogen ze dit boek laten wat het is, een boek en niet verfilmen. De film kan nooit zo humoristisch worden als het…

Mijn Amerika - Mart SmeetsVan uitgeverij De Kring mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Op de dag dat president John F. Kennedy werd doodgeschoten, 22 november 1963, begon voor de 16-jarige Mart Smeets een levenslange fascinatie voor Amerika. Zijn werk als sportjournalist bracht hem de 54 jaar erna vaak in het land. Veel van zijn ervaringen op het gebied van muziek, sport, politiek, kunst, geschiedenis, eten, reizen, hotels en het eeuwige racisme belandden in Mijn Amerika.
Smeets neemt de lezer mee naar het Memphis van Elvis Presley, het Texas van de oud-Nederlands-elftalkeeper Jan van Beveren, het Murfreesboro waar zijn zoon Tjerk honkbalde, zijn lievelingsmuseum en -restaurant, zijn favoriete platenzaken, zijn mooiste stadionherinnering. Hij bezoekt oude bekenden en beschrijft de carrière van de uit Polen geïmmigreerde footballcoach Mike Ditka, de vleesgeworden American Dream. Hij is lyrisch over de US80 van Salt Lake City naar Park City, waar hij overigens zeer kort Robert Redford ontmoette (en hoe). Hij leert ons over Martin van Buren, de achtste president van de USA (die thuis in Kinderhook gewoon Nederlands sprak), en over de mormonen, de Yankees, de cola-oorlog en 'Southern Comfort'.
In alle bijzondere, bruisende en bovendien informatieve verhalen spuit Mart Smeets ook zijn ongezouten mening over Amerika en de Amerikanen, het land waarmee hij een lichte haat-liefdeverhouding ontwikkelde en dat nooit stopte hem te verbazen.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Mart Smeets (1947) werkte van 1974 tot 2016 voor Studio Sport. Nu werkt hij o.a. voor EenVandaag Radio en en voor Ziggo Sport en schrijft hij, naast boeken, diverse columns.

Bron: achterkant boek

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover krijg je al een beeld van waar het boek over zou kunnen gaan. De titel maakt nieuwsgierig. Wat bedoelt hij met 'Mijn Amerika'? Zou hij van origine een Amerikaan zijn of is hij zo gek op dat land dat hij het als zijn land beschouwd? Wat het antwoord is, dat mag je zelf gaan lezen.
Ondanks dat er al heel veel boeken over Amerika geschreven zijn, is dit boek zeker een mooie aanvulling op de boeken die er al bestaan. In het kort kom je achter de Amerikaanse geschiedenis met leuke weetjes als waar de naam Yankees vandaan komt, hoe ze aan de Amerikaanse vlag kwamen en waar de eerste Amerikaanse vlag van was gemaakt, hoe ze aan het Amerikaanse volkslied kwamen en wat Boston met het nummer Sweet Caroline van Neil Diamond heeft. Ook kom je achter bepaalde verhalen van Amerikanen die van oorsprong Nederlands zijn zoals bijvoorbeeld Martin van Buren. Uiteraard komen ook Elvis Presley, Coca Cola en De Kennedy's aan bod, je komt meer over ze te weten. Je krijgt adviezen zoals bijvoorbeeld om uit bepaalde wijken te blijven en als er bijvoorbeeld tegen je wordt gezegd dat je een taxi moet nemen om van A naar B te gaan, dan kan je dat maar beter ook doen als je leven je lief is. Men zegt dat dan niet voor niets.
Je leert niet alleen Amerika beter kennen, maar ook Mart zelf. Je komt erachter wat hij met boeken heeft (kan voor boekenwurmen herkenbaar zijn) en met bepaalde Amerikaanse muzikanten. Soms moet je lachen zoals bijvoorbeeld bij het stukje over SoCo.
Elk hoofdstuk heeft een Amerikaanse plaats als titel zodat je weet over welke plaats het betreffende hoofdstuk gaat en elk hoofdstuk begint met een korte inleiding zodat je een idee hebt waar het betreffende hoofdstuk over gaat. Het boek is geschreven zoals Mart ook praat in zijn programma's. Je hoort hem als ware de verhalen vertellen. Op een eerlijke manier vertelt Mart wat hij van bepaalde Amerikaanse gewoontes en van Amerikanen vindt. Hij neemt geen blad voor de mond. Door de verhalen wil je zelf ook naar Amerika, je wilt het boek meenemen en de genoemde plaatsen bezoeken, je wilt de genoemde boeken gaan lezen, de genoemde muziek wil je gaan luisteren.
Kortom; hou je van Amerika of ga je er binnenkort heen, dan is dit boek zeker een aanrader om van te voren te gaan lezen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Meer dan dat. Ik had verwacht om een boek te lezen met wat Mart heeft meegemaakt in Amerika, maar had niet verwacht dat hij ook een stukje geschiedenis over Amerika zou schrijven.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, maakt nieuwsgierig.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot. Ik had steeds het gevoel dat ik Mart hoorde vertellen.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is geschreven vanuit het oogpunt van Mart. Zoals hij het beelfd heeft en zoals hij bepaalde stukjes uit boeken heeft gelezen en heeft gehoord van anderen.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen heel mooi, al zal ik, mocht ik ooit naar Amerika gaan, bepaalde gedeeltes niet gaan bezoeken.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Ik wist al wel dat je bepaalde plaatsen maar beter niet kan bezoeken, maar dat het zo erg was, dat wist ik niet. Voor mijn gevoel komt dat alleen in films voor, maar dat is dus echt zo.

Mooie quote in het boek: 
'Leuk land hè, dat Amerika van jou,' zei ze.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die iets met Amerika heeft.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast zodat mijn man het boek ook kan lezen.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dat denk ik wel.

Leesfragment:
Klik op site van De Kring onder het boek op de link Lees een fragment om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
Mart Smeets op Twitter

Website van de uitgever:
De Kring

Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…