Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Stilte Graag! - Erik Le Romancier

Van Erik Le Romancier mocht ik zijn boek lezen en recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Soms hilarisch, soms aangrijpend, soms fantastisch, soms fel realistisch, maar altijd ontroerend en onderhoudend, dat zijn de verhalen van Erik Le Romancier.
Le Romancier is een ware meester in het prikkelen van zijn publiek met korte, krachtige en vrijmoedige vertellingen over gewone mensen in ongewone situaties.
Met vlot geschreven en uiterst invoelbare verhalen als 'Stilte graag!', 'Mama ben jij een hoer?' en 'Vergulde pil' daagt Erik Le Romancier zijn lezers op humoristische, indringende en soms zelfs schaamteloze wijze uit tot nadenken over henzelf en hun leven.
En tot het tellen van hun eigen zegeningen...
'Stilte graag!' is smeuïg, sappig en sexy van de eerste tot de laatste bladzijde.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover en het lezen van de titel krijg je het gevoel dat je het boek gaat leze…

Mijn Amerika - Mart SmeetsVan uitgeverij De Kring mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Op de dag dat president John F. Kennedy werd doodgeschoten, 22 november 1963, begon voor de 16-jarige Mart Smeets een levenslange fascinatie voor Amerika. Zijn werk als sportjournalist bracht hem de 54 jaar erna vaak in het land. Veel van zijn ervaringen op het gebied van muziek, sport, politiek, kunst, geschiedenis, eten, reizen, hotels en het eeuwige racisme belandden in Mijn Amerika.
Smeets neemt de lezer mee naar het Memphis van Elvis Presley, het Texas van de oud-Nederlands-elftalkeeper Jan van Beveren, het Murfreesboro waar zijn zoon Tjerk honkbalde, zijn lievelingsmuseum en -restaurant, zijn favoriete platenzaken, zijn mooiste stadionherinnering. Hij bezoekt oude bekenden en beschrijft de carrière van de uit Polen geïmmigreerde footballcoach Mike Ditka, de vleesgeworden American Dream. Hij is lyrisch over de US80 van Salt Lake City naar Park City, waar hij overigens zeer kort Robert Redford ontmoette (en hoe). Hij leert ons over Martin van Buren, de achtste president van de USA (die thuis in Kinderhook gewoon Nederlands sprak), en over de mormonen, de Yankees, de cola-oorlog en 'Southern Comfort'.
In alle bijzondere, bruisende en bovendien informatieve verhalen spuit Mart Smeets ook zijn ongezouten mening over Amerika en de Amerikanen, het land waarmee hij een lichte haat-liefdeverhouding ontwikkelde en dat nooit stopte hem te verbazen.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Mart Smeets (1947) werkte van 1974 tot 2016 voor Studio Sport. Nu werkt hij o.a. voor EenVandaag Radio en en voor Ziggo Sport en schrijft hij, naast boeken, diverse columns.

Bron: achterkant boek

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover krijg je al een beeld van waar het boek over zou kunnen gaan. De titel maakt nieuwsgierig. Wat bedoelt hij met 'Mijn Amerika'? Zou hij van origine een Amerikaan zijn of is hij zo gek op dat land dat hij het als zijn land beschouwd? Wat het antwoord is, dat mag je zelf gaan lezen.
Ondanks dat er al heel veel boeken over Amerika geschreven zijn, is dit boek zeker een mooie aanvulling op de boeken die er al bestaan. In het kort kom je achter de Amerikaanse geschiedenis met leuke weetjes als waar de naam Yankees vandaan komt, hoe ze aan de Amerikaanse vlag kwamen en waar de eerste Amerikaanse vlag van was gemaakt, hoe ze aan het Amerikaanse volkslied kwamen en wat Boston met het nummer Sweet Caroline van Neil Diamond heeft. Ook kom je achter bepaalde verhalen van Amerikanen die van oorsprong Nederlands zijn zoals bijvoorbeeld Martin van Buren. Uiteraard komen ook Elvis Presley, Coca Cola en De Kennedy's aan bod, je komt meer over ze te weten. Je krijgt adviezen zoals bijvoorbeeld om uit bepaalde wijken te blijven en als er bijvoorbeeld tegen je wordt gezegd dat je een taxi moet nemen om van A naar B te gaan, dan kan je dat maar beter ook doen als je leven je lief is. Men zegt dat dan niet voor niets.
Je leert niet alleen Amerika beter kennen, maar ook Mart zelf. Je komt erachter wat hij met boeken heeft (kan voor boekenwurmen herkenbaar zijn) en met bepaalde Amerikaanse muzikanten. Soms moet je lachen zoals bijvoorbeeld bij het stukje over SoCo.
Elk hoofdstuk heeft een Amerikaanse plaats als titel zodat je weet over welke plaats het betreffende hoofdstuk gaat en elk hoofdstuk begint met een korte inleiding zodat je een idee hebt waar het betreffende hoofdstuk over gaat. Het boek is geschreven zoals Mart ook praat in zijn programma's. Je hoort hem als ware de verhalen vertellen. Op een eerlijke manier vertelt Mart wat hij van bepaalde Amerikaanse gewoontes en van Amerikanen vindt. Hij neemt geen blad voor de mond. Door de verhalen wil je zelf ook naar Amerika, je wilt het boek meenemen en de genoemde plaatsen bezoeken, je wilt de genoemde boeken gaan lezen, de genoemde muziek wil je gaan luisteren.
Kortom; hou je van Amerika of ga je er binnenkort heen, dan is dit boek zeker een aanrader om van te voren te gaan lezen.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Meer dan dat. Ik had verwacht om een boek te lezen met wat Mart heeft meegemaakt in Amerika, maar had niet verwacht dat hij ook een stukje geschiedenis over Amerika zou schrijven.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, maakt nieuwsgierig.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot. Ik had steeds het gevoel dat ik Mart hoorde vertellen.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is geschreven vanuit het oogpunt van Mart. Zoals hij het beelfd heeft en zoals hij bepaalde stukjes uit boeken heeft gelezen en heeft gehoord van anderen.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen heel mooi, al zal ik, mocht ik ooit naar Amerika gaan, bepaalde gedeeltes niet gaan bezoeken.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Ik wist al wel dat je bepaalde plaatsen maar beter niet kan bezoeken, maar dat het zo erg was, dat wist ik niet. Voor mijn gevoel komt dat alleen in films voor, maar dat is dus echt zo.

Mooie quote in het boek: 
'Leuk land hè, dat Amerika van jou,' zei ze.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die iets met Amerika heeft.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast zodat mijn man het boek ook kan lezen.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dat denk ik wel.

Leesfragment:
Klik op site van De Kring onder het boek op de link Lees een fragment om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de auteur:
Mart Smeets op Twitter

Website van de uitgever:
De Kring

Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…

Ja, Ik Geloof In Sprookjes - Jessie Van Kuijck

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Gebasseerd op een waargebeurd verhaal

Waar gaat het boek over? 
Tijdens haar vakantie in de populaire Turkse badplaats Alanya, wordt de Nederlandse Izannah verliefd op de Turkse Rohat. De vonk slaat over en de twee krijgen een lange afstandsrelatie. Ze zijn stapelgek op elkaar en Izannah reist telkens opnieuw naar Turkije om haar grote liefde te zien. Toch komt Izannah er al snel achter dat een relatie met een moslimjongen in het buitenland niet bepaald van een leien dakje gaat. Iedereen om haar heen lijkt negatieve vooroordelen te hebben en ook de Turkse dienstplicht zorgt voor de nodige obstakels en kopzorgen in de relatie. Naarmate de tijd vordert, komt Izannah ook steeds meer over het donkere verleden van Rohat te weten waar de burgeroorlog in Koerdistan een grote rol in speelt. De twee raken door allerlei omstandigheden verwikkeld in een lastige situatie waarin drugssmokkel,…