Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Welk boek kan maar beter niet verfilmd worden?

Jullie weten inmiddels wel dat ik het niet zo heb op boekverfilmingen omdat de meeste boekverfilmingen tegenvallen als je het boek hebt gelezen. Je mist negen van de tien keer dingen die je in het boek hebt gelezen, waardoor je het gevoel hebt dat de film dan automatisch ook niet zo lekker loopt door de missende belangrijke dingen.
Wat mij betreft kunnen ze dan ook Hartendief op pootjes van Melinda Metz maar beter niet verfilmen. Je gaat geheid delen missen omdat het de regiseurs zelden lukt om de dieren datgene te laten doen wat ze moeten doen, zeker met katten is dat het geval. Een hond heeft daar minder last van, maar als een kat iets niet wil, dan zal die dat zeker niet doen of alleen als het hem uitkomt. Of ze moeten de kat er later inverwerken, dat het een levensechte animatie-kat is. De technieken zijn er, dus daar zal het zeker niet aan liggen. Maar wat mij betreft mogen ze dit boek laten wat het is, een boek en niet verfilmen. De film kan nooit zo humoristisch worden als het…

Sla Op Krediet En Andere Herinneringen - Maarten BarokVan uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Maarten Barok (1928) beschrijft in Sla op krediet en andere herinneringen zijn jeugd- en oorlogsherinneringen, zowel in Nederland als in Nederlands-Indië. Het jaar 1994 blijkt daarvoor zeer vruchtbaar te zijn geweest, en het was op aandringen van familie en vrienden dat hij deze verhalen nu laat publiceren. Zijn schrijfstijl is niet alleen feitelijk en helder, maar ook persoonlijk en gevoelig, met een groot oog voor detail. Het zijn vertellingen met een hoog herkenbaarheidsgehalte. Het dagelijkse gezinsleven voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog, komt op een kleurrijke manier tot leven. In zijn herinneringen aan die jaren dertig, veertig en vijftig van de vorige eeuw laat Barok de strijd om het bestaan, bijzondere gebeurtenissen, het onderwijs en kinderspelletjes, maar ook diverse oude beroepen en ambachten en markante personen uit de directe omgeving van de familie, de revue passeren. Bovendien zullen (voormalige) inwoners van Dordrecht hun hart kunnen ophalen aan de trefzekere tekening van deze oudste stad van Nederland.

Het schrijven is een wezenlijke levensbehoefte voor Barok. De autobiografische verhalen vormen een twee-eenheid met de vele gedichten die hij in de loop van zijn leven creëerde. Een uitgebreide en representatieve selectie daarvan is eveneens recent bij uitgeverij Aspekt verschenen onder de titel: Er is een droom in mij.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
De titel verraadt al dat het een nostalgisch boek zal zijn met verhalen uit lang vervlogen tijden. De titel wordt ook al heel snel duidelijk en bevat een wijze levensles. De foto ziet er waarschijnlijk zoetsappiger uit dan de werkelijkheid is. Al zal de vader vast trots zijn geweest dat hij op de foto werd gezet met een van zijn dochters en zijn paard Bles, even de zorgen van het moment vergetend. Toch moet het, en dat lees je ook in de verhalen, geen makkelijke tijd zijn geweest waarbij er toch veel zorgen waren om het hoofd boven water te houden en te zorgen dat het gezin genoeg te eten had, dat er genoeg geld in het laatje kwam, maar dat zie je niet op de foto.
Op een vlotte manier, het lijkt wel of de auteur de verhalen zelf vertelt, krijg je een inkijkje in het leven van de auteur. Elk hoofdstuk heeft een passende titel, zodat je een idee hebt waar het betreffende hoofdstuk over kan gaan. Al gelijk bij het eerste hoofdstuk moet je even omschakelen en bedenken dat het in vroeger jaren heel normaal was dat heel jonge kinderen ook al mee hielpen in de winkel en in het huis. Dat het een heel andere tijd was dan nu. Ook in het huishouden, waarbij je blij bent met de hulpmiddelen van nu zoals een wasmachine. Dat je de was niet meer hoeft te wassen met de hand, zoals vroeger. Je gaat je zegeningen tellen.
Het zijn verhalen uit lang vervlogen tijden van de auteur zoals hij ze heeft beleefd. Vaak onwerkelijke of bijna niet voor te stellen verhalen zoals de momenten dat hij en zijn broer tijdens de oorlog letterlijk ondergronds moesten. Voor de oudere generaties kunnen de verhalen Kwajongensstreken en Jongensachtigheden bekend voorkomen. De spelletjes als slootje springen zullen bij velen mooie herinneringen oproepen. Je verlangt bijna terug naar die tijd. Terwijl de verhalen Bles en Mysterie juist voor een brok in de keel zorgen, je een traantje weg moet pinken. Je merkt dat de auteur trots is op zijn ouders, dat hij een fijne jeugd heeft gehad, ook al was het soms zwaar.
Het zijn niet alleen de nostalgische verhalen van de auteur, maar het is ook een stukje geschiedenis van Dordrecht. Over hoe het er in vroeger tijden uit zag en hoe het er toen aan toe ging.
Kortom; als je van verhalen over vroeger tijden houdt, dan is dit boek een echte aanrader.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die maakt nieuwsgierig, doet vermoeden dat het over lang vervlogen tijden gaat en past daarom heel goed bij het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is vlot, het lijkt wel of de auteur de verhalen zelf vertelt.

Hoe origineel zijn de verhalen?
Heel erg origineel, want het zijn de verhalen van de auteur zoals hij het heeft beleefd.

Zat je direct in het boek?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Maarten, omdat hij, ondanks dat hij een boefje kon zijn, een hart van goud heeft.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Aan de Duitse soldaten uit de Tweede Wereldoorlog, de reden hoef ik niet uit te leggen, die begrijpt iedereen die de verhalen in dit boek erover leest.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Dordrecht lijkt me een hele mooie plaats.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Raken is een groot woord, maar ik ben blij dat bepaalde dingen heden ten dage makkelijker gaan zoals bijvoorbeeld het huishouden dat ik een wasmachine heb en dat je met de auto en het openbaar vervoer, in vergelijking met vroeger tijden, toen alles nog per paard en wagen ging of dat je wandelend naar een andere plaats ging, sneller overal bent. Ook de kinderen kunnen nu langer kind zijn, ze hoeven niet zo jong mee te helpen in het huishouden en te werken voor geld.

Mooie quote in het boek: 
Het je goed kunnen uitdrukken in woord en geschrift bleek een machtig wapen te zijn.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van verhalen van weleer houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast zodat mijn man het boek ook kan lezen.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt


Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…