Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Persoonlijk lees ik het liefst een papieren boek omdat je dan letterlijk de bladzijdes kan omslaan, de geur van een papieren boek zo heerlijk is, zeker als die net nieuw is, je een mooie boekenlegger erin kan leggen en je weet dat je een echt boek in de hand hebt. Soms vind ik een e-reader wel makkelijk, zoals bijvoorbeeld als je op vakantie gaat. Dat scheelt toch een paar kilo en ruimte in je koffer of tas.  Luisterboeken zal ik pas gaan luisteren als ik niets meer kan zien.
Nu is mijn boekvraag voor deze week aan jou: waar gaat jouw voorkeur naar uit? Een papieren boek, een e-reader of een luisterboek?

Vechten Voor Vijand En Vaderland - Gerrit ValkVan uitgeverij Boom mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Na de Tweede Wereldoorlog vonden voormalige nazi's wonderbaarlijk snel werk bij westerse regeringen. Zo waren ze welkom in het Franse Vreemdelingenlegioen en hielpen ze de Amerikanen met hun kennis van raketten. Ook Nederland maakte gebruik van de diensten van mannen die waren gerekruteerd door bijvoorbeeld de Waffen-SS. Gerrit Valk onderzoekt in Vechten voor vijand en vaderland wat de motieven van deze voormalige Duitse oorlogsvrijwilligers waren om opnieuw de oorlog op te zoeken, of hun militaire ervaring meerwaarde had en hoe men aankeek tegen hun oorlogsverleden.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Gerrit Valk is historicus en actief voor de PvdA. Bij Boom uitgevers Amsterdam verscheen van zijn hand 'Pantsers stooten door, stuka's vallen aan' (2014). Valk is ook voorzitter van het Veteraneninstituut.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover en de titel krijg je een idee waar het boek over kan gaan. Het is een passende cover met een passende titel die al heel snel tijdens het lezen duidelijk wordt.
Het boek is opgedeeld in 10 hoofdstukken, die elk een passende hoofdstuktitel hebben zodat je een idee krijgt waar het betreffende hoofstuk over kan gaan. In de korte inleiding van elk hoofdstuk wordt dat nog duidelijker.
Het is een heel interessant boek die je een andere kijk geeft op wat er na de Tweede Wereldoorlog met de Nederlandse SS'rs is gebeurd, of althans een deel ervan. Je leest waarom sommigen bij de NSB en de SS gingen en waarom ze later in dienst wilden zoals bijvoorbeeld Piet Smit. Bij vooral de jongeren zie je een rode draad dat ze verbond, wat ze met elkaar gemeen hadden en dan kan je er alleen nog maar begrip voor hebben. Het word overigens niet goed gekeurd, maar er is wel, zoals gezegd, begrip.
Je komt er ook achter waar er op werd gelet voor iemand naar Nederlands-Indië en Korea ging, of daar ook echt op gelet werd en waarom sommigen de boot terug moesten nemen. Hoe men reageerde als ze hoorden dat je bij de NSB of de SS had gezeten,  hoe men daar achter kwam, maar ook hoe ze als soldaten waren en hoe het sommigen is vergaan nadat ze in Nederlands-Indië en/of Korea waren geweest. Er komt ook antwoord op de vraag of er betrokkenheid van de SS'rs en de NSB'rs  is geweest bij de brandende kampongs van Generaal Spoor. Het is een logische vraag gezien het verleden van sommige soldaten.
Het is wel een boek waar je je aandacht bij moet houden, want doordat het over het algemeen nogal droog is geschreven, kan het gebeuren dat je aandacht afdwaalt.
Minpuntje is dat de noten achterin staan in plaats van onder de bewuste pagina.
Kortom; ben je benieuwd waarom 'landverraders' naar Nederlands-Indië en/of Korea werden gestuurd of waarom sommigen zich vrijwillig aanmelden om daar naar toe gaan, dan is dit boek een echte aanrader.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is goed gekozen, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die maakt nieuwsgierig, is goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is nogal droog, je moet er echt je aandacht bij houden.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want de meeste mensen weten niet dat er ook SS'rs en NSB'rs naar Nederlands-Indië en Korea zijn geweest. Ik wist het in ieder geval niet. Tijdens het lezen van dit boek begon ik wel vermoedens te krijgen of ze misschien betrokken zijn geweest bij bepaalde gebeurtenissen waarover ik heb gelezen in andere boeken over Nederlands-Indië. Of dat ook zo is, mag je zelf gaan lezen in dit boek. 😉

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Niet altijd. Doordat het droog geschreven is moest ik soms echt moeite doen om mijn aandacht erbij te houden.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ik denk het niet.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Vooral de verhalen van de jongeren waarom ze zich indertijd aansloten bij de SS hebben me geraakt. Het zijn eigenlijk de verhalen van sommige jongeren van nu die zich soms ook bij verkeerde groeperingen aansluiten met alle gevolgen van dien.

Mooie quote in het boek: 
Het stelletje menschen wat hier in het Legioen bij elkaar is gekomen is een eigenaardig mengsel.

Zou je het boek aanraden? 
Ondanks dat het boek droog geschreven is, kan ik het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in verhalen over de oorlog.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
3 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast zodat mijn man het ook kan lezen.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat het boek me nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
Boomuitgevers AmsterdamKoop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…