Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Hoe heb jij jouw boeken in de boekenkast staan?

Vroeger stonden mijn boeken door elkaar in de boekenkast, net hoe het mij uit kwam en waar nog een plekje vrij was. Sinds een jaar of twee heb ik de boeken opgedeeld in genres en staan ze zo in de boekenkast. Er zijn twee planken met uitzonderingen die niet op genre liggen; dat zijn de gesigneerde boeken en de recensieboeken, die staan ieder door elkaar. Dus de gesigneerde exemplaren staan bij elkaar, maar wat genre betreft doorelkaar en zo heb ik dat ook met de recensieboeken. Het mooie van het op genre plaatsen is dat je dan goed kan zien welke soort boeken je het meest hebt gelezen en waar je voorkeur dan toch (onbewust) naar uit gaat. Bij mij zijn dat de boeken over oorlog en de boeken over geschiedenis en de plaatsen op de wereld waar ik het meeste van heb. Het zijn ook genres waar ik graag over lees naast de andere genres.

Hoe heb jij jouw boeken in de boekenkast staan?

Walt Disney - Rein Van WilligenVan uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Met Walt Disney, de man, de muis, de magie schetst Van Willigen een duidelijk én objectief beeld van de man die de grondlegger was van het meest invloedrijke entertainmentconcern ter wereld, The Walt Disney Company. Zijn eerdere boek Mou$e Entertainment werd destijds uitermate positief ontvangen.

Deze vlot geschreven biografie verhaalt over Walt's successen, maar laat zijn mislukkingen niet onvermeld. Dit boek laat zien hoe Disney vaak tegen de verdrukking in zijn gelijk wist te behalen. Van Willigen beschrijft ook de mindere kanten van de muizendirecteur; hij kon vloeken als de beste, was een kettingroker en niet vies van een alcoholische versnapering.

Daarnaast was Walt Disney de bedenker van wat we nu een videoclip noemen, maar ook van de eerste tekenfilm in kleur, de avondvullende tekenfilm en de eerste stereo tv-uitzending. Hij stond aan de wieg van een prematuur surround-systeem.

Rein van Willigen mag zich dé Disney-kenner en verzamelaar van Nederland noemen. Winnaar van de kro-kwis Pyramide, hoofdgast in tros' Pakhuis en bedenker én maker van de opvallende expositie De Magie van Disney voor het Noordbrabants Museum. Hiervoor schreef hij tevens de Stripschrift-catalogus.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover denk je in eerste instantie dat het boek over de wereldberoemde muis (die eigenlijk anders zou gaan heten, maar gelukkig stak Lilian daar een stokje voor), zal gaan. Deels is dat ook zo, het boek gaat over zijn 'vader', Walt Disney. Je leert zijn levensloop kennen, hoe zijn jeugd was, met welke broer hij het best op kon schieten, hoe hij Walt Disney werd en dat ook bleef in de goede- en slechte tijden, hoe hij geregeld zijn gelijk probeerde te halen omdat hij het goed zag, maar dat anderen daar anders over dachten, dat nog niet zagen.
De auteur begint de eerste zin in zijn proloog gelijk keihard. Er zullen fans zijn, die dit boek lezen, die geschokt zullen reageren. Het is verbazingwekkend dat er zoveel mensen zijn die er anders over denken, maar tegelijkertijd ook wel te begrijpen en theoretisch gezien is het ook zo.
De auteur heeft Walt niet mooier gemaakt dan hij was, maar echt zoals hij was met zijn mooie en nare trekken, over zijn successen en zijn mindere successen. Er zullen fans zijn die daar niet blij mee zijn en liever de brave Walt in gedachten houden, precies zoals Walt ook gewild zou hebben. Toch is het goed dat de waarheid over Walt is geschreven in deze biografie, dat maakt hem juist menselijk. Je moet soms even bedenken dat bepaalde dingen, wat we nu afkeuren of ouderwets vinden, toen heel normaal was zoals bijvoorbeeld dat een bedrijf zelden naar de dochter ging, maar naar de zoon als die er was en anders naar de schoonzoon.
Het is mooi om te lezen hoe vooruitstrevend Walt was zoals bijvoorbeeld met het bedenken van de videoclip. Dat is iets waar je niet bij stil staat, maar in een ver verleden kende men dat inderdaad niet. Net zoals bijvoorbeeld filmen met geluid en filmen in kleur. Je komt erachter hoe hij op de wereldberoemde figuren kwam, dat sommige figuren wel wat weg hebben van mensen die hij persoonlijk kende zoals bijvoorbeeld Donald Duck en wat hij werkelijk van die driftkikker vond.
De hoofdstukken hebben passende hoofdstuktitels zodat je een idee hebt waar het betreffende hoofdstuk over zal gaan en soms word je op het verkeerde been gezet omdat je denkt dat het betreffende hoofdstuk over een bepaald iemand zal gaan en dan blijkt het over totaal iemand anders te gaan zoals in het hoofdstuk 'Hier zitten we dan met drie films en een dode held'. Soms moet je lachen zoals bijvoorbeeld om een legende in de studio met de broer van God.
Na het lezen van dit boek heb je het gevoel dat je Walt persoonlijk hebt gekend. Het kan niet anders of hij moet hierboven vol trots op zijn wolk naar beneden kijken en zien dat zijn 'kindjes' na zoveel jaar nog steeds populair zijn en dat er af en toe ook een klassieker uit de oude doos gehaald wordt die dan vaak ook weer populair wordt zoals De Kleine Zeemeermin. Dat het pretpark, waar hij ooit aan de wieg van stond, je die ook in ander landen kan bezoeken en nog steeds veel bezoekers trekt.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, want het draait om Walt Disney in dit boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Vrij origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Je leert Walt kennen vanaf zijn geboorte, hoe zijn jeugd was, hoe hij Walt Disney werd. Soms wordt er even terug geblikt of vooruit gekeken als dat nodig is.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik niet, we zouden elkaar geregeld in de haren vliegen.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen klinken ze mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Het verbaasde mij dat juist hij zo erg snakte naar een zoon. Dat had ik niet verwacht, ook al past dat wel in dat tijdsbeeld en de manier hoe hij met zijn neefje omging verbaasde mij ook, maar ergens, ook al keur ik het niet goed, ook wel te begrijpen en denk dan ook ergens dat het niets met zijn neefje te maken had, maar dat hij het op persoonlijk vlak er moeilijk mee had omdat hij geen zoon had, daar werd hij steeds aan herinnerd als hij zijn neefje zag.

Mooie quote in het boek:
De grote Walt beschikt over een klein hartje.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de Disney-fans.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast. 

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig zal houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
Uitgeverij AspektKoop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Het Huis Op De Klif - Felicity Hayes-McCoy

Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Soms moet je terug naar het begin om een nieuwe weg in te slaan

Oorspronkelijke titel:
The library at the edge of the world

Oorspronkelijke uitgever:
Hachette Books Ireland

Waar gaat het boek over? 
Hanna Casey werkt als bibliothecaresse in het Ierse kustdorp Finfarran – dat wil zeggen, ze rijdt de boekenbus langs de afgelegen boerderijen en huizen hier aan het eind van de wereld. Terwijl haar dochter Jazz de wereld verkent als stewardess en haar moeder Mary steeds eigenaardiger wordt, besluit Hanna dat het tijd wordt om haar eigen leven op de rit te krijgen. Maar als de bibliotheek dreigt te sluiten, wordt Hanna tegen wil en dank de spil van het conflict tussen dorpsbewoners en gemeente.

Bron: bol.com

Vertaald door:
Ans van der Graaff

Omslagontwerp:
Barbara

Binnenwerk:
Zetspiegel, Best

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
Eerste druk

ISBN:
9789026143922

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's: