Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Welk boek kan maar beter niet verfilmd worden?

Jullie weten inmiddels wel dat ik het niet zo heb op boekverfilmingen omdat de meeste boekverfilmingen tegenvallen als je het boek hebt gelezen. Je mist negen van de tien keer dingen die je in het boek hebt gelezen, waardoor je het gevoel hebt dat de film dan automatisch ook niet zo lekker loopt door de missende belangrijke dingen.
Wat mij betreft kunnen ze dan ook Hartendief op pootjes van Melinda Metz maar beter niet verfilmen. Je gaat geheid delen missen omdat het de regiseurs zelden lukt om de dieren datgene te laten doen wat ze moeten doen, zeker met katten is dat het geval. Een hond heeft daar minder last van, maar als een kat iets niet wil, dan zal die dat zeker niet doen of alleen als het hem uitkomt. Of ze moeten de kat er later inverwerken, dat het een levensechte animatie-kat is. De technieken zijn er, dus daar zal het zeker niet aan liggen. Maar wat mij betreft mogen ze dit boek laten wat het is, een boek en niet verfilmen. De film kan nooit zo humoristisch worden als het…

Cordoba - P. Van Heijnsbergen


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Cordoba is het verhaal van een tolerante en succesvolle samenleving van moslims, christenen en joden gedurende acht eeuwen in Moors Spanje. Cordoba was in die tijd de grootste en belangrijkste stad van West-Europa met een ongekende bloei van kunsten en wetenschappen, waardoor een aanzienlijke bijdrage is geleverd aan de Europese cultuur. Filosofie, geneeskunde, astronomie en wiskunde droegen bij aan de Europese renaissance en van de bouwkunst getuigen de Grote Moskee in Cordoba en het Alhambra in Granada. In dit boek zijn de ontwikkelingen in Spanje samengevat die beginnen met de inval van de Arabieren en Berbers in 711 en die eindigen met de val van Granada in 1492.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Dr. P. van Heijnsbergen is volkenrechtskundige.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Mark Heuveling/ Snezhina Uzunova

Binnenwerk:
Anthony Massop

ISBN:
9789463381512
Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
188

Genre:
Geschiedenis, maatschappij

Wat vind je van het boek? 
De cover doet oosters aan en na het lezen van het boek begrijp je ook waarom dat is. De titel geeft al aan waar het boek over kan gaan.
Het is heel interessant om te lezen hoe in het verleden de moslims, de christenen en de joden hebben kunnen samenleven, hoe ze elkaar respecteerden, maar toch hun geloof hielden. Hoe ze aan de wieg hebben gestaan van bijvoorbeeld de scheepvaart, cultuur, geneeskunde en in Nederland het Delfts Blauw.
Toch blijkt ook in dit boek, net zoals er al zoveel over is geschreven, eens in de zoveel tijd een tijd te zijn dat dat niet mogelijk is, dat men elkaar naar het leven staat en dat alleen door de hogere machten die bepalen dat een bepaald geloof niet meer mag worden geloofd, dat alleen een bepaald geloof mag worden geloofd. Dat de hogere machten elkaar ook vaak naar het leven staan met alle gevolgen van dien. Iets wat heel gek is, want uiteindelijk blijken de geloven meer met elkaar gemeen te hebben dan men vaak denkt of dat wel weet, maar het (even) niet meer wil weten. Toch lijkt het wel of de geschiedenis zich jammer genoeg steeds blijft herhalen.
Je komt erachter hoe Cordoba is ontstaan, wie de naam heeft bedacht, hoe het eruit zag, hoe men daar vroeger leefde. Het is niet alleen de geschiedenis van Cordoba, maar ook van Spanje, Arabië, de Spaanse taal, hoe de olijf- en wijncultuur is ontstaan, het ontstaan van de Islam, de stromingen in geloven.
Er wordt ook beschreven wat er nog overgebleven is vanuit het verleden, waar de oudste moskee staat. Je wilt er naar toe om het met eigen ogen te bekijken en misschien iets te voelen van hoe hoe het vroeger geweest moet zijn.
Kortom, dit is een heel interessant boek voor een ieder die van de geschiedenis van Spanje en de geschiedenis over het geloof houdt.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, want daar gaat het boek ook over.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot, beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek, je wilt alleen maar verder lezen.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen klinken ze mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Het blijft verbazingwekkend hoe mensen elkaar naar het leven kunnen staan alleen omdat men een ander geloof heeft, terwijl ze eigenlijk heel veel met elkaar gemeen hebben ook al noemen ze het anders. Ik sluit me dan ook bij de laatste zin in het boek van de auteur aan. Laten we hopen dat dat ooit werkelijkheid wordt.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van de geschiedenis van Spanje en de geschiedenis van het geloof houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast zodat mijn man het boek ook kan lezen.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ik denk het wel.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt
Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…