Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Stilte Graag! - Erik Le Romancier

Van Erik Le Romancier mocht ik zijn boek lezen en recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Soms hilarisch, soms aangrijpend, soms fantastisch, soms fel realistisch, maar altijd ontroerend en onderhoudend, dat zijn de verhalen van Erik Le Romancier.
Le Romancier is een ware meester in het prikkelen van zijn publiek met korte, krachtige en vrijmoedige vertellingen over gewone mensen in ongewone situaties.
Met vlot geschreven en uiterst invoelbare verhalen als 'Stilte graag!', 'Mama ben jij een hoer?' en 'Vergulde pil' daagt Erik Le Romancier zijn lezers op humoristische, indringende en soms zelfs schaamteloze wijze uit tot nadenken over henzelf en hun leven.
En tot het tellen van hun eigen zegeningen...
'Stilte graag!' is smeuïg, sappig en sexy van de eerste tot de laatste bladzijde.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover en het lezen van de titel krijg je het gevoel dat je het boek gaat leze…

De Ariaantjesaga - Kerst HuismanVan uitgeverij Elikser mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In deze familiekroniek beschrijft Kerst Huisman het verhaal van de mooie schippersdochter Ariaantje Nieman, uit Ouddorp op Goeree-Overflakkee en haar nazaten. Toen ze zes was, stierf haar moeder. En toen ze zelf in 1924 stierf, pas 35 jaar oud, liet ze vier dochtertjes en een zoontje achter. Een van die dochtertjes, het derde kind, en haar zes jaar oudere zus spelen in het verhaal dat in dit boek wordt verteld een belangrijke rol. Het is een verhaal van gehavend worden door het lot of de omstandigheden, maar ook van veerkracht en levensmoed van eenvoudige vrouwen.
De directe aanleiding om dit boek te schrijven was de interessante en turbulente levensloop van de nu bijna honderd jaar oude Cora Paris-van Nes, kind van Ariaantje Nieman. Zij was ook zes toen haar moeder overleed. Zij woont al meer dan een halve eeuw in de bergen van Ticino, Zwitserland. Een aantal jaren geleden interviewde de schrijver haar uitgebreid over haar leven. Bij dat interview werd duidelijk, dat er achter haar verhaal een wereld schuilging van maatschappelijke ontwrichting en verdriet. Hierdoor ontstond het plan, zich verder in haar leven en dat van haar naaste verwanten te verdiepen.
Er is tegenwoordig veel belangstelling voor verhalen over 'gewone' mensen in een tijd dat oorlogen en crises als verwoestende stormen over de wereld zijn gegaan. Velen kunnen zich ook gemakkelijker met 'gewone' mensen identificeren dan met machtigen en beroemdheden. Zo zal dit verhaal behalve de direct betrokkenen ook anderen kunnen aanspreken.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover word je meteen nieuwsgierig naar wie die vrouw is en wat haar verhaal is.
In het mooie voorwoord vertelt de auteur hoe hij erop kwam om een boek te schrijven over Ariaantje en waarom hij dat heeft gedaan. Daarna kan je lezen wie de ouders van Ariaantje waren, waar ze vandaan kwamen, wie zijzelf was, hoe haar leven verliep voor zover dat bekend is, met wie ze trouwde, hoeveel kinderen ze kreeg en hoe het haar gezin verging na haar overlijden. Ondanks dat er niet echt veel bekend is over Ariaantje, krijg je toch een redelijk beeld van haar. Toch is het jammer dat er niet meer bekend is over haar, zoals bijvoorbeeld haar kindertijd aan boord bij haar ouders.
Voor diegenen die Ariaantje heten is het leuk om te lezen waar hun naam vandaan komt, waar de naam van afgeleid is en niet alleen Ariaantje wordt uitgelegd, ook de naam Kommertje, die in de huidige tijd, niet of nauwelijks meer voorkomt, wordt uitgelegd.
Het is niet alleen het verhaal van Ariaantje en haar nazaten, maar je komt ook meer te weten over hoe men vroeger leefde, wat men deed en hoe men dacht. Hoe het leven in een Amsterdamse weeshuis eraan toe ging. Je moet je tijdens het lezen echt in de tijd verplaatsen omdat bepaalde dingen toen anders ging en men anders dacht.
Het is een verhaal over overleven na het verlies van een ouder, het overleven in een weeshuis en daarna, het overleven van de oorlog, omgaan met het verlies van een dierbare.
De foto's en de kranteberichten zijn een mooie aanvulling op het boek. Je krijgt een nog beter beeld van Ariaantje en haar nazaten, hoe ze eruit zien.
Kortom; dit boek is vooral leuk voor de nazaten van Ariaantje, maar ook voor een ieder die van verhalen over het verleden houden.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Niet echt, ik had er meer van verwacht, ik had gehoopt wat meer over het schippersleven aan het begin van de vorige eeuw te lezen. Hoe men dat deed met een gezin aan boord, hoe, bijvoorbeeld, Ariaantje dat heeft ervaren als schipperskind. Desondanks heb ik wel genoten van het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel mooi, past bij het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is het verhaal van Ariaantje, haar ouders en haar nazaten en haar man.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker, je wilt weten hoe het verder loopt, hoe het met bepaalde personen verder gaat.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Rotterdam en Amsterdam zijn mooie plaatsen.
Goeree en Ouddorp wil ik ooit nog eens bezoeken, maar dat heeft een persoonlijke reden, ik ben heel benieuwd naar de omgeving van waar mijn moeders familie vandaan komt.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Onder andere hoe men in het weeshuis met de kinderen omging en dat ze enerzijds wel van alles leerden, maar anderzijds ook weer niet leerden over het leven buiten het weeshuis. Het blijft verbazingwekkend, zeker in een stad als Amsterdam, ook in die tijd.

Mooie quote in het boek: 
Het is niet zo'n glorieus begin van het verhaal over de Ariaantjes, maar het is allemaal al heel lang geleden en wie van ons is, wat zijn of haar voorgeslacht betreft, zonder blaam en zonden?

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Vooral voor de nazaten van Ariaantje.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag weer in de boekenkast, want de achternaam van een van mijn oma's, die toevallig ook uit de omgeving van waar Ariaantje vandaan komt, staat erin en waarschijnlijk is de genoemde persoon zelfs verre familie. Je begrijpt, dit boek gaat dus niet weg.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel.

Website van de uitgever:
Elikser UITGEVERIJ


Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…

Ja, Ik Geloof In Sprookjes - Jessie Van Kuijck

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Gebasseerd op een waargebeurd verhaal

Waar gaat het boek over? 
Tijdens haar vakantie in de populaire Turkse badplaats Alanya, wordt de Nederlandse Izannah verliefd op de Turkse Rohat. De vonk slaat over en de twee krijgen een lange afstandsrelatie. Ze zijn stapelgek op elkaar en Izannah reist telkens opnieuw naar Turkije om haar grote liefde te zien. Toch komt Izannah er al snel achter dat een relatie met een moslimjongen in het buitenland niet bepaald van een leien dakje gaat. Iedereen om haar heen lijkt negatieve vooroordelen te hebben en ook de Turkse dienstplicht zorgt voor de nodige obstakels en kopzorgen in de relatie. Naarmate de tijd vordert, komt Izannah ook steeds meer over het donkere verleden van Rohat te weten waar de burgeroorlog in Koerdistan een grote rol in speelt. De twee raken door allerlei omstandigheden verwikkeld in een lastige situatie waarin drugssmokkel,…