Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Welk boek kan maar beter niet verfilmd worden?

Jullie weten inmiddels wel dat ik het niet zo heb op boekverfilmingen omdat de meeste boekverfilmingen tegenvallen als je het boek hebt gelezen. Je mist negen van de tien keer dingen die je in het boek hebt gelezen, waardoor je het gevoel hebt dat de film dan automatisch ook niet zo lekker loopt door de missende belangrijke dingen.
Wat mij betreft kunnen ze dan ook Hartendief op pootjes van Melinda Metz maar beter niet verfilmen. Je gaat geheid delen missen omdat het de regiseurs zelden lukt om de dieren datgene te laten doen wat ze moeten doen, zeker met katten is dat het geval. Een hond heeft daar minder last van, maar als een kat iets niet wil, dan zal die dat zeker niet doen of alleen als het hem uitkomt. Of ze moeten de kat er later inverwerken, dat het een levensechte animatie-kat is. De technieken zijn er, dus daar zal het zeker niet aan liggen. Maar wat mij betreft mogen ze dit boek laten wat het is, een boek en niet verfilmen. De film kan nooit zo humoristisch worden als het…

De Ariaantjesaga - Kerst HuismanVan uitgeverij Elikser mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
In deze familiekroniek beschrijft Kerst Huisman het verhaal van de mooie schippersdochter Ariaantje Nieman, uit Ouddorp op Goeree-Overflakkee en haar nazaten. Toen ze zes was, stierf haar moeder. En toen ze zelf in 1924 stierf, pas 35 jaar oud, liet ze vier dochtertjes en een zoontje achter. Een van die dochtertjes, het derde kind, en haar zes jaar oudere zus spelen in het verhaal dat in dit boek wordt verteld een belangrijke rol. Het is een verhaal van gehavend worden door het lot of de omstandigheden, maar ook van veerkracht en levensmoed van eenvoudige vrouwen.
De directe aanleiding om dit boek te schrijven was de interessante en turbulente levensloop van de nu bijna honderd jaar oude Cora Paris-van Nes, kind van Ariaantje Nieman. Zij was ook zes toen haar moeder overleed. Zij woont al meer dan een halve eeuw in de bergen van Ticino, Zwitserland. Een aantal jaren geleden interviewde de schrijver haar uitgebreid over haar leven. Bij dat interview werd duidelijk, dat er achter haar verhaal een wereld schuilging van maatschappelijke ontwrichting en verdriet. Hierdoor ontstond het plan, zich verder in haar leven en dat van haar naaste verwanten te verdiepen.
Er is tegenwoordig veel belangstelling voor verhalen over 'gewone' mensen in een tijd dat oorlogen en crises als verwoestende stormen over de wereld zijn gegaan. Velen kunnen zich ook gemakkelijker met 'gewone' mensen identificeren dan met machtigen en beroemdheden. Zo zal dit verhaal behalve de direct betrokkenen ook anderen kunnen aanspreken.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover word je meteen nieuwsgierig naar wie die vrouw is en wat haar verhaal is.
In het mooie voorwoord vertelt de auteur hoe hij erop kwam om een boek te schrijven over Ariaantje en waarom hij dat heeft gedaan. Daarna kan je lezen wie de ouders van Ariaantje waren, waar ze vandaan kwamen, wie zijzelf was, hoe haar leven verliep voor zover dat bekend is, met wie ze trouwde, hoeveel kinderen ze kreeg en hoe het haar gezin verging na haar overlijden. Ondanks dat er niet echt veel bekend is over Ariaantje, krijg je toch een redelijk beeld van haar. Toch is het jammer dat er niet meer bekend is over haar, zoals bijvoorbeeld haar kindertijd aan boord bij haar ouders.
Voor diegenen die Ariaantje heten is het leuk om te lezen waar hun naam vandaan komt, waar de naam van afgeleid is en niet alleen Ariaantje wordt uitgelegd, ook de naam Kommertje, die in de huidige tijd, niet of nauwelijks meer voorkomt, wordt uitgelegd.
Het is niet alleen het verhaal van Ariaantje en haar nazaten, maar je komt ook meer te weten over hoe men vroeger leefde, wat men deed en hoe men dacht. Hoe het leven in een Amsterdamse weeshuis eraan toe ging. Je moet je tijdens het lezen echt in de tijd verplaatsen omdat bepaalde dingen toen anders ging en men anders dacht.
Het is een verhaal over overleven na het verlies van een ouder, het overleven in een weeshuis en daarna, het overleven van de oorlog, omgaan met het verlies van een dierbare.
De foto's en de kranteberichten zijn een mooie aanvulling op het boek. Je krijgt een nog beter beeld van Ariaantje en haar nazaten, hoe ze eruit zien.
Kortom; dit boek is vooral leuk voor de nazaten van Ariaantje, maar ook voor een ieder die van verhalen over het verleden houden.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Niet echt, ik had er meer van verwacht, ik had gehoopt wat meer over het schippersleven aan het begin van de vorige eeuw te lezen. Hoe men dat deed met een gezin aan boord, hoe, bijvoorbeeld, Ariaantje dat heeft ervaren als schipperskind. Desondanks heb ik wel genoten van het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel mooi, past bij het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is het verhaal van Ariaantje, haar ouders en haar nazaten en haar man.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker, je wilt weten hoe het verder loopt, hoe het met bepaalde personen verder gaat.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Rotterdam en Amsterdam zijn mooie plaatsen.
Goeree en Ouddorp wil ik ooit nog eens bezoeken, maar dat heeft een persoonlijke reden, ik ben heel benieuwd naar de omgeving van waar mijn moeders familie vandaan komt.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Onder andere hoe men in het weeshuis met de kinderen omging en dat ze enerzijds wel van alles leerden, maar anderzijds ook weer niet leerden over het leven buiten het weeshuis. Het blijft verbazingwekkend, zeker in een stad als Amsterdam, ook in die tijd.

Mooie quote in het boek: 
Het is niet zo'n glorieus begin van het verhaal over de Ariaantjes, maar het is allemaal al heel lang geleden en wie van ons is, wat zijn of haar voorgeslacht betreft, zonder blaam en zonden?

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Vooral voor de nazaten van Ariaantje.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag weer in de boekenkast, want de achternaam van een van mijn oma's, die toevallig ook uit de omgeving van waar Ariaantje vandaan komt, staat erin en waarschijnlijk is de genoemde persoon zelfs verre familie. Je begrijpt, dit boek gaat dus niet weg.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel.

Website van de uitgever:
Elikser UITGEVERIJ


Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…