Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Persoonlijk lees ik het liefst een papieren boek omdat je dan letterlijk de bladzijdes kan omslaan, de geur van een papieren boek zo heerlijk is, zeker als die net nieuw is, je een mooie boekenlegger erin kan leggen en je weet dat je een echt boek in de hand hebt. Soms vind ik een e-reader wel makkelijk, zoals bijvoorbeeld als je op vakantie gaat. Dat scheelt toch een paar kilo en ruimte in je koffer of tas.  Luisterboeken zal ik pas gaan luisteren als ik niets meer kan zien.
Nu is mijn boekvraag voor deze week aan jou: waar gaat jouw voorkeur naar uit? Een papieren boek, een e-reader of een luisterboek?

Gerookte Zalm - Gerben ColsterVan uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De redacteur van een huis-aan-huisblad krijgt op een winterse zaterdag het verzoek om 's avonds de jubileumviering van een zangpedagoge te verslaan, als invaller voor zijn ziek geworden medewerkster. Hij heeft helemaal geen zin om zijn vrije avond op te offeren, maar uiteindelijk gaat hij toch. Deze beslissing heeft grote gevolgen voor zijn leven, dat al lang geleden in een sleur was beland.
Door de gebeurtenissen van die avond en de daaropvolgende dagen wordt hij geconfronteerd met wezenlijke zaken die hem tot dusver nauwelijks bezig hadden gehouden, met de dood, de ouderdom en de kunst, maar vooral met de liefde.
Gerookte zalm is een roman, waarin humor en ernst elkaar afwisselen in bijna filmische beelden. Het verhaal speelt zich af in de beslotenheid van een dorpsgemeenschap. De thematiek is universeel en van alle tijden.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Gerben Colster is het literaire pseudoniem van Hans Dijkhuis (Heiloo, 1952), auteur van diverse boeken op het gebied van de filosofie en van de historische studie, zoals De platte aarde. In 2016 publiceerde hij bij uitgeverij Conserve de roman De schuld, roman over de vriendschap tussen de Franse filosoof René Descartes en Anthonis Studler van Zurck, heer van Bergen en het toneelstuk Bij het haardvuur.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover en titel verwacht je een kookboek vol recepten met gerookte zalm te gaan lezen en verheug je je erop om een recept uit te gaan proberen. Helaas, niets van dat alles, er staat geen recept met gerookte zalm in, hooguit een idee waar je gerookte zalm mee kan serveren. Toch heeft de gerookte zalm wel degelijk een grote rol in dit boek, het is in dit boek een metafoor voor al wat verboden is.
Het boek leest als een kabbelende rivier, is beeldend geschreven. Soms is het wat langdradig, heb je het gevoel dat het wel wat vlotter mag, maar toch kan je ook weer niet stoppen met lezen omdat je benieuwd bent naar de afloop. Het einde is voorspelbaar, maar dat is in dit geval niet erg omdat het een roman betreft. Het is soms droefgeestig zoals bijvoorbeeld in het stukje dat een leerling een lied van Mozart zingt en dat Falentijn beseft waar het over gaat. Een andere keer moet je lachen om een stukje zoals hoe Falentijn een pakje zalm in iemands tuin wil leggen als blijkt dat de bewoner niet thuis is. Je merkt dat hij in een soort midlife crisis zit, omdat hij alles nogal zwartgallig ziet, maar tegelijkertijd ook reëel is, dat hij ergens ook wel een beetje gelijk heeft.
Veel mensen zullen zich in de hoofdpersoon kunnen herkennen. Het onzeker zijn over wat en hoe iemand denkt over jou, het niet weten om te gaan met gevoelens, hoe een gesprek aan te gaan met mensen, het beseffen dat je ouder wordt en of je nog wel het leven wilt leven zoals je het tot nu toe leeft, of het niet eens tijd wordt om het over een andere boeg te gooien.
Kortom; deze roman is leuk voor tussendoor voor als je een boek wilt lezen waar je niet teveel bij hoeft na te denken.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Niet echt, ik had er meer van verwacht, maar dat is niet erg.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, maar past ook bij een kookboek met zalmgerechten.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, past bij het boek. De titel in combinatie met de cover zal vast geregeld voor verwarring (gaan) zorgen omdat je niet verwacht dat dit boek een roman is.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek leest als een kabbelende rivier, is beeldend geschreven. Soms misschien iets te beeldend zoals met het toiletbezoek.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Niet altijd, soms werd ik te gemakkelijk afgeleid.

Heeft het plot je verrast?
Nee, ik had het al verwacht, maar dat is in dit geval niet erg.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Dit keer heb ik geen favoriet persoon.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Bij tijd en wijle aan Falentijn omdat hij het niet altijd positief inziet. Soms had ik hem wel een schop onder zijn achterste willen geven en willen zeggen dat hij het ook wel wat positiee ver mag bekijken.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik niet.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Het dorp waar het zich afspeelt, lijkt me niet zo heel bijzonder.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Nee, maar dat is niet erg.

Mooie quote in het boek: 
Want natuurlijk kenden ze die waarheid allemaal, maar grepen ze alle mogelijke middelen aan om er maar niet aan te hoeven denken.

Zou je het boek aanraden? 
Als je van boeken houdt, of je wilt even een boek lezen, waar je niet al teveel bij na hoeft te denken, dan is dit boek een aanrader.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van romans houdt waar je niet teveel bij na hoeft te denken.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
3 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, één keer vind ik genoeg.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, die kan ik niet weggeven.

Ga je de verfilming bekijken? 
Ik verwacht niet dat er een verfilming komt, maar mocht die er ooit komen, dan ga ik die niet kijken omdat ik het boek liever in gedachten hou zoals ik het gelezen heb.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
UITGEVERIJ CONSERVE
Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…