Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Het Dameskoor Van Chilbury - Jennifer Ryan

Van uitgeverij the house of books mocht ik dit boek lezen en recenseren en ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:
The Cilbury Ladies' Choir

Waar gaat het boek over? 
Kent, zomer 1940. Engeland staat aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. De vrouwen uit het dorpje Chilbury komen in opstand. De dominee wil het kerkkoor opheffen omdat alle mannen zijn opgeroepen. De tijd is gekomen om traditionele patronen te doorbreken. Terwijl de oorlog door hun levens davert, proberen vijf zeer verschillende vrouwen en meisjes uit alle macht het thuisfront te inspireren met hun muziek. Dan wordt Chilbury getroffen door een bombardement.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover krijg je niet direct het idee dat je een boek over een dameskoor gaat lezen, eerder doet het denken aan een moeder die met haar zoon op vakantie gaat of weer huiswaarts keert van vakantie. De titel daarentegen zegt alles over het boek.
Het verhaal is deels in dagboek-, deels i…

LYMPH En De K Van Kanjers - Kees KagerVan uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Halverwege 2015 werd docent/schrijver Kees Kager geconfronteerd met lymfeklierkanker. Natuurlijk maakte de patiënt vanaf de eerste dag aantekeningen. Dat leidde uiteindelijk tot het egodocument LYMPH. Hiermee meende Kager het kankerboek van zijn leven te kunnen openen en... ook te kunnen sluiten.
Echter, begin 2017 trof het lot hem andermaal. De oncoloog stelde vast, dat er opnieuw sprake was van 'activiteit in de klieren'. Oftewel: de ziekte was terug, een nieuw behandeltraject geboden. Kager ging wederom de strijd aan. Bij het ter perse gaan van LYMPH was nog niet bekend of zijn kuur zou aanslaan. De schrijver zit weer in de medische molen. Is met LYMPH het verhaal verteld? Of vraagt de status quo binnenkort om een vervolg?

Bron: achterkant boek

Over de auteur:
Kees Kager (1954) woont in de kop van Noord-Holland en is al meer dan 25 jaar docent aan een ROC. Hij werkt met kansarme jongeren. De school en de moeilijke doelgroep vormen mede het decor in de drie thrillers die hij tot dusverre publiceerde. Kager was naast zijn baan vele jaren freelance journalist. Hij schreef vooral over sport voor de regionale pers. In 2005 verscheen zijn eerste spannende roman, getiteld 'Het Zwanenwater'. In 2009 kwam hij met 'De Koorzangers', in 2014 gevolgd door zijn derde thriller 'Veldslag om Viridis'.

Bron: achterkant boek

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover verwacht je niet meteen een boek over kanker te gaan lezen, de titel daarentegen zegt genoeg. Het boek is in dagboekvorm geschreven en in 25 hoofdstukken met passende titels verdeeld zodat je een idee hebt waar het betreffende hoofdstuk over gaat.
De auteur vertelt op een eerlijke, openhartige manier hoe hij zich voelde, hoe de behandeling verliep, hoe hij zijn tijd in het ziekenhuis ervaarde, wat de ziekte met hem deed, hoe zijn vrouw hem steunde en voor hem zorgde, hoe iedereen die hem kent op het nieuws reageerde en met hem meeleefde, hoe trots hij op iedereen is die hem steunde en hielp die rotziekte te doorstaan en hoe hij zijn werk ervaarde. Het is een wirwar van emoties die waarschijnlijk iedere (ex-)kankerpatiënt  en de familie en vrienden van hem/haar zal herkennen; reactie op het slechte nieuws, de onzekerheid, hoop, vreugde bij goed nieuws, hoe ermee om te gaan, schuldgevoelens enz.
Je krijgt bewondering voor hem zoals hij met kander omgaat en alles ondergaat, ondanks dat hij het soms even niet meer wist en zich steeds afvroeg hoe het kon dat juist hij kanker kreeg. Soms moet je lachen zoals bijvoorbeeld bij het stukje over een onervaren verpleegster die moest bloedprikken.
Ondanks dat het een persoonlijk dagboek is, staan er ook tips in die hij heeft gekregen van diverse mensen zoals bijvoorbeeld dat je best aan een arts mag vragen of hij veel ervaring heeft met de behandeling van een ziekte, veel bewegen en dat je niet te snel aan het werk moet gaan, dat je de tijd moet nemen om beter te worden.
Kortom, dit boek is een echte aanrader, zeker voor de (ex-)kankerpatiënten en hun familie en vrienden die er waarschijnlijk veel in zullen herkennen. Het is wel een aanrader om een doos met tissues bij de hand te houden, want de tranen zullen geregeld vloeien.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek, meer dan dat zelfs.

Wat vind je van de cover? 
Die is mooi, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, het geeft weer waar het boek over kan gaan.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het verhaal is zoals de auteur het heeft beleefd.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed, het is chronologisch geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker. Eenmaal in begonnen, is het boek moeilijk weg te leggen.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Aan Ria, omdat zij zo goed voor Kees zorgde en steunde en hem geregeld op zijn plaats zette zoals bijvoorbeeld over zijn werk waar hij vaak over in zat.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Aan een verpleegster die geen begrip voor Kees had.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
De auteur woont zo te lezen in een mooie omgeving.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Het verhaal speelt zich van 2015 tot 2016 af en dat is me goed afgegaan.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Kanker is en blijft een rotziekte. Ik heb al diverse boeken van kankerpatiënten gelezen, het blijft een aangrijpende ziekte waarvan je hoopt dat je die nooit zal krijgen. Ook in dit boek kom je er weer achter dat iedereen een vorm van kanker kan krijgen. Dat iedereen weer anders op de behandeling reageert en anders naar die ziekte kijkt, maar één ding hebben ze over het algemeen gemeen en dat is dat ze beseffen dat het leven is veranderd als ze kanker hebben (gehad), dat het leven niet meer hetzelfde is zoals het was omdat ze beseffen dat het leven toch eindig is.

Mooie quote in het boek: 
Een mens lijdt het meest aan het lijden van dat hij vreest.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan het boek iedereen aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor (ex-)kankerpatiënten en hun familie en vrienden.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Nee, ik hou het bij één keer.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Ik ga het boek aan een van mijn buurvrouwen geven.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ik denk het wel, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt
Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…