Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Wil je schrijver worden of ben je dat al?

Ik heb een paar keer een poging gedaan om een boek te schrijven, maar steeds gooide ik de teksten die ik had geschreven weg omdat ik het helemaal niets vond. Toch wil ik wel ooit een boek schrijven, maar waarover? Geen idee. Soms vliegen er wel ideeën door mijn hoofd, maar vergeet ze net zo hard en vergeet het dan ook om op te schrijven omdat ik meestal met iets anders bezig ben. Eigenlijk zou ik, net als veel schrijvers, altijd en overal een notitieboekje met pen bij me moeten hebben zodat ik alles wat in me opkomt kan opschrijven. Ja, ik ben daar nog heel ouderwets in; ik schrijf het liever op in een notitieboekje dan dat ik het typ in een programma op mijn smartphone of Chromebook. Ook al moet ik soms puzzelen om te begrijpen wat ik ook al weer heb opgeschreven, zo beroerd is mijn handschrift, maar dat heeft toch ook wel weer iets vind ik. Maar die droom om ooit een boek te schrijven gaat vast nog wel eens uitkomen. 
En hoe zit het met jou? Wil jij ook ooit schrijver worden of lie…

Otto III - Verduisteraar Van De Middeleeuwen - Marco Van BurkenVan uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Verdubbelingen van historische feiten, verzonnen keizers voor het verfraaien van stambomen, het ontbreken van archeologisch bewijs, schaarsheid aan bronnen en gebruikmaken van de menselijke neiging heiligen te vereren in plaats van te bekritiseren. Heeft dit er toe geleid dat de duistere middeleeuwen duister zijn omdat ze nooit hebben bestaan, maar zijn verzonnen? En heeft de zienswijze van de historische wetenschap er toe geleid dat we dit onvoldoende aan de kaak hebben durven stellen?

Kort na het einde van de duistere middeleeuwen, rond het eerste millennium leeft keizer Otto III. Volgens historici een keizer zonder noemenswaardige daden. Maar klopt dat wel? Met volle overtuiging probeerde deze man met zijn vriend paus Silvester II het nog jonge christendom zo snel mogelijk te verspreiden. Hebben zij om dit doel te bereiken een middel ingezet dat zelfs onze tijd nog op de kop kan zetten? Kan het zijn dat deze jong gestorven keizer de duistere middeleeuwen heeft verzonnen om ze daarna in het licht te zetten om religieuze redenen? En waarom hebben zij juist dit middel ingezet? Kunnen we over keizer Otto III zeggen: Notum est Reus, de dader is gevonden?

De verduisteraar van de middeleeuwen is een biografisch historische roman over keizer Otto III, waarin centraal staat hoe hij mogelijk eeuwen heeft verduisterd, aangevuld met een persoonlijk onderzoek naar bestaande kritieken van chronologie criticasters op het niet bestaan van de de duistere middeleeuwen en tegenargumenten van historici op deze hypothese.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover heb je al een idee dat je een historisch boek gaat lezen. De achterkant had wel een tint of meer lichter gemogen zodat de tekst beter leesbaar is. Voor een brildrager is dit lastig lezen.
Het is interessant om te lezen hoe de auteur erop is gekomen om dit boek te schrijven. Je kan merken dat hij veel onderzoek naar Otto III heeft gedaan doordat hij de bronnen, voor zover ze bekend gemaakt wilden worden, ook noemt en zijn mening erover geeft. De auteur stelt vragen aan zichzelf, en soms aan anderen, en geeft daar zijn kijk op, zijn feiten, hij bekijkt het van diverse kanten.
Tussendoor wordt het verhaal van Otto III verteld op de manier zoals de auteur denkt dat het is gegaan dankzij de weinige boeken die er over Otto III zijn verschenen. Het verhaal is soms zo ongeloofwaardig, dat je het gevoel hebt dat het wel waar moet zijn zoals bijvoorbeeld hoe en met wie Otto had bedacht om een paar eeuwen te verduisteren. Je gaat je afvragen hoe het volk dat heeft gepikt, hoe het zit met de islamitische kalender en of het in het heden ook kan gebeuren dat een koning samen met een paus een paar eeuwen vooruit springt. Bij het laatste kan je, in de huidige tijd gezien, waar de meeste mensen kunnen lezen en schrijven, en dankzij de online media, wel raden wat het antwoord is.
Je ontdekt waar de naam van de kalender die we nu gebruiken van is afgeleid en hoe men aan de maanden kwam. Ook ga je je afvragen hoe het zit met Karel de Grote, wat voor rol hij heeft gespeeld in het leven van Otto III.
Bepaalde dingen moet je in de tijdsgeest zien zoals bijvoorbeeld hoe men dacht dat men aan malaria kwam en hoe men met toen mensen strafte.
Over het algemeen zijn de hoofdstukken, die allen een Romeins cijfer als hoofdstuknummer hebben, niet al te lang, zodat je het boek ook tussendoor kan lezen.
Nadeel is dat de noten achterin staan in plaats van onderaan de bewuste pagina. Nu moet je ernaar zoeken.
Kortom; als je geïnteresseerd bent in de verhalen over het geloof, over het verleden, dan is dit boek een aanrader.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Niet mooi. Er had wel iets meer luchtblauw in de lucht gemogen.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, past bij het boek, want daar draait het om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is over het algemeen vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want is bekeken vanuit de ogen van de auteur.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Over het algemeen wel.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Ik heb dit keer geen favoriet persoon.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Dat zijn er teveel om op te noemen.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik niet, ik zou gek van hem worden.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen wel mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ik denk het niet.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Het is verbazendwekkend hoe één persoon kan bedenken om letterlijk een paar eeuwen over te slaan omdat hij denkt dat dat beter is en dat men dat pikt.

Mooie quote in het boek: 
Het was duidelijk dat ze vonden dat ze een belangrijke daad aan het verrichten waren, maar het geheel voelde toch lachwekkend en vermakelijk.

Zou je het boek aanraden? 
Als je van historische verhalen houdt, dan is dit boek een aanrader.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van historische verhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
3 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast zodat mijn man het boek ook kan lezen.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dat hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt


Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…