Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Wil je schrijver worden of ben je dat al?

Ik heb een paar keer een poging gedaan om een boek te schrijven, maar steeds gooide ik de teksten die ik had geschreven weg omdat ik het helemaal niets vond. Toch wil ik wel ooit een boek schrijven, maar waarover? Geen idee. Soms vliegen er wel ideeën door mijn hoofd, maar vergeet ze net zo hard en vergeet het dan ook om op te schrijven omdat ik meestal met iets anders bezig ben. Eigenlijk zou ik, net als veel schrijvers, altijd en overal een notitieboekje met pen bij me moeten hebben zodat ik alles wat in me opkomt kan opschrijven. Ja, ik ben daar nog heel ouderwets in; ik schrijf het liever op in een notitieboekje dan dat ik het typ in een programma op mijn smartphone of Chromebook. Ook al moet ik soms puzzelen om te begrijpen wat ik ook al weer heb opgeschreven, zo beroerd is mijn handschrift, maar dat heeft toch ook wel weer iets vind ik. Maar die droom om ooit een boek te schrijven gaat vast nog wel eens uitkomen. 
En hoe zit het met jou? Wil jij ook ooit schrijver worden of lie…

Berichten Uit Een Amsterdams Kraakhuis - Martijn Van Der Molen


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
1978 - 1995

Waar gaat het boek over? 
1978 Het sloopwerk in de Nieuwmarktbuurt ten behoeve van de metro is gedaan. Het jaar dat Martijn van der Molen het huis betrekt dat de slopers om raadselachtige reden hebben laten staan. Ze zal er tot 1995 wonen. In achttien min of meer op zichzelf staande verhalen vertelt zij - met een scherp oog voor detail - over het leven van een jonge alleenstaande moeder en haar dochter in een kraakpand. Een leven in een van de oudste delen van Amsterdam, te midden van oorspronkelijke bewoners, kunstenaars, junks en idealisten; een leven dat menig maal de stoutste fantasieën te boven gaat.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Thomas Wunderink

Binnenwerk:
Britt Ouwehand

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789463381758

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
196

Genre:
Amsterdamse geschiedenis

Verfilmd?
Het boek is niet verfilmd, maar in het huis waar dit boek omdraait is wel de film Zusje opgenomen.
Het boek leent zich overigens goed om te verfilmen.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover van Berichten uit een Amsterdams kraakhuis van Martijn van der Molen verwacht je een verhaal te lezen over lang vervlogen tijden, maar schijn bedriegt dit keer, want het verhaal speelt zich jaren later, vanaf 1978 tot en met 1995 af. Dat is dus relatief kort geleden.
Het verhaal speelt zich af in de Kleersloot 7 in Amsterdam af. Een huis dat, als het had kunnen praten, vast heel veel verhalen had te vertellen over de mensen die er gewoond en gewerkt hebben. Je komt achter de geschiedenis van Kleersloot, wie er woonden en hoe de straat aan zijn naam kwam. Na het lezen van dit boek kan je je alleen maar bedenken dat het zonde is dat ze dat pand hebben gesloopt. Het is duidelijk dat er een smerig spelletje door de hoge ambtenaren is gespeeld.
Het is het verhaal van Martijn die samen met haar dochter op de Kleersloot gaat wonen. Zij vertelt hoe zij daar is komen wonen, hoe ze daar heeft gewoond, wat ze daar allemaal beleefde, hoe het is om in een kraakpand te wonen en een kind op te voeden, hoe het voor een kind was om op te groeien in de Nieuwmarkt, waarom het pand niet eerder is gesloopt en wat voor een politiek spelletje er is gespeeld. Het laat zien dat niet alle krakers per definitie asociaal zijn, dat er ook 'nette' mensen tussen zitten, dat je als je opgegroeid bent in een kraakhuis, het evengoed ver kan schoppen.
Het verhaal kan deels herkenbaar zijn zoals dat als je visite krijgt die niet in jouw woonplaats wonen en je ze dan gaat rondleiden door jouw woonplaats, je jouw woonplaats prompt met andere ogen gaat bekijken. Voor ouders kan het gevoel dat Martijn had toen haar dochter uit huis ging, herkenbaar zijn.
Het verhaal is op een vlotte, beeldende manier in dagboekvorm geschreven. Elk hoofdstuk is een jaar uit het leven Martijn van de tijd dat ze in de Kleersloot woonde.
De foto's maken het boek af. Je krijgt daardoor een nog beter beeld van hoe Kleersloot en omgeving eruit zag en wie er het laatst hebben gewoond.
Kortom; Berichten uit een Amsterdams kraakhuis van Martijn van der Molen is een boek dat iedereen gelezen zou moeten hebben. Het vertelt het verhaal over het leven in een kraakhuis en hoe de Amsterdamse politiek een vies spelletje hebben gespeeld met het pand aan de Kleersloot.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, past bij het boek, want daar draait het om in dit boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot, beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is een stukje levensverhaal van Martijn van der Molen.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed, het is chronologisch geschreven.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal aan begint, dan kan je niet meer stoppen met lezen.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, dat is het verhaal.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Martijn, omdat ze veel lef heeft, zich niet snel klein laat krijgen en zich niet al teveel van anderen aantrekt, gewoon lekker haar gang gaat.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik ben er nog niet uit aan wie ik een grotere hekel heb. Lees het boek maar om te begrijpen wat ik bedoel.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Amsterdam is een mooie stad en het buurtje waar het in dit boek overgaat lijkt me heel gezellig.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Dat is me aardig gelukt.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze. Het is ongelooflijk hoe Amsterdam met een stukje belangrijke geschiedenis is omgegaan, hoe ze dat hebben verkwanseld. Zo zonde, alsof arbeiders er niet toe doen.

Mooie quote in het boek: 
Toch ook lullig voor zo'n jongen dat het hier behalve de trap niet zo héél erg kraakt.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de Amsterdammers.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Ga je de verfilming bekijken?
Zoals gezegd, het boek is niet verfilmd, maar ik ga Zusje zeker een keer kijken.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat dit boek mij nog even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dat denk ik wel, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt

Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…