Nieuwste recensie

Stel Je Dat Eens Voor... - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren. Ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes eigentijdse sprookjes Waar gaat het boek over?  Weet je dat er vreemde dingen kunnen gebeuren als je een nieuw kleurboek in een lade laat liggen? Heb je er wel eens van gehoord dat er eigenwijze spiegels bestaan? Pas op als je erin kijkt, ze overdrijven graag! Heb je wel eens gehoord van eilandbewoners, die boodschappenlijstjes in lege flesjes steken? En dat ze die dan in de zee werpen? Misschien wil je weten waarom ze dat doen? Laat je dan maar eens voorlezen uit dit boek. Of lees het gewoon zelf. Er staan namelijk nog veel meer ongelofelijke dingen in! Dit boek is geschikt om voor te lezen vanaf vijf jaar, zelf te lezen voor kinderen vanaf acht jaar. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2021 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464315165 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 54 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de schitterende cover van Stel ...

Een Geschiedenis Van Het Onderwijs In Nederland - Piet De Rooy


Van uitgeverij Wereldbibliotheek mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Wat is dat toch met het onderwijs in Nederland? De ene onderwijsvernieuwing is nog niet in gang gezet of de volgende komt er al aan. Nu eens sluit het onderwijs niet goed aan op wat de toekomst van de leerlingen vraagt, dan weer leidt het niet voldoende op tot menslievende en democratische Nederlanders. Wat het onderwijs ook allemaal tot stand moet brengen, het is nooit goed genoeg.

Piet de Rooy onderzoekt op eigenzinnige wijze waar deze hooggespannen verwachtingen vandaan komen. Dat doet hij deels aan de hand van de loopbanen van zijn vader en van hemzelf. Zijn vader werkte zijn leven lang in het onderwijs, De Rooy studeerde historische pedagogiek en was hoogleraar. De Rooy gaat echter nog veel verder terug, naar het vroegste stadium van het onderwijs. Van daaruit laat hij zijn licht schijnen over de vele goede bedoelingen, de talloze misvattingen en de harde belangen die het onderwijs in Nederland tot een veelkoppig monster hebben gemaakt.
Bron: bol.com.

Over de auteur:
Piet de Rooy (1944) was tot 2009 hoogleraar Geschiedenis van Nederland aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceerde over talloze onderwerpen. Bij Wereldbibliotheek verschenen onder andere Openbaring en openbaarheid (2009), Republiek van rivaliteiten (2014), Ons stipje op de wareldkaart (2014, bekroond met de Prinsjesboekenprijs voor het beste politieke boek) en De Nederlandse Darwin. Bernelot Moens en het mysterie van onze afkomst (2015).

Bron: achterflap boek

Omslagontwerp:
Bureau Beck

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789028427280

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
352

Genre:
Geschiedenis & Maatschappij

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover krijg je al een klein beetje een idee waar het boek over kan gaan. De titel geeft duidelijkheid.
Op een toegankelijke manier beschrijft Piet de Rooy in Een geschiedenis van het onderwijs in Nederland in 8 delen de geschiedenis van het onderwijs in Nederland. Hij geeft er zijn kijk op, vertelt hoe hij denkt over het onderwijs vroeger en nu en over zijn vader die leraar was. Hij laat je anders naar het onderwijs in Nederland kijken.
Het is mooi om te lezen hoe het onderwijs in de loop der eeuwen is veranderd, hoe de scholen zijn veranderd, de lessen, de leraren, hoe het vroeger ging en hoe het er heden ten dage aan toe gaat. Je krijgt daar een goed beeld bij. Je moet je soms wel verplaatsen in de tijd, dat men vroeger een andere denkwijze had dan heden ten dage zoals bijvoorbeeld hoe men dacht over meisjes die wilden doorleren en waar het geloof vroeger een veel belangrijkere rol speelde dan heden ten dage. Het boek gaat niet alleen over het onderwijs, maar ook over de bijkomende zaken als opvoeding en wat voor rol de politiek in het onderwijs speelt.
Een geschiedenis van het onderwijs in Nederland is een informatief boek waarbij je er bijvoorbeeld achter komt wat het eerste gedrukte boek is en het eerste schrift. Je komt erachter hoe het onderwijs in de loop der tijden steeds uitgebreider is geworden en andere scholen weer samen zijn gevoegd.
Deels zal het voor velen herkenbaar zijn zoals bijvoorbeeld het bidden aan het begin van de dag of les en het danken aan het eind van de dag of les en de rapporten van vroeger.
De foto's aan het begin van ieder hoofdstuk maken het boek compleet, ook al hadden er misschien wel meer foto's in gemogen, bijvoorbeeld als een fotokatern.
Kortom; Een geschiedenis van het onderwijs in Nederland van Piet de Rooy is een heel interessant boek dat op een toegankelijke manier de geschiedenis van het onderwijs in Nederland beschrijft. Hoe dat in de loop der tijden is veranderd.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want daar draait het in dit boek om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Over het algemeen toegankelijk, vlot, maar hier en daar was het ook wat droog.

Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Niet altijd, ik dwaalde geregeld af, maar dat kan ook te maken hebben dat ik deze week wat zorgen had om een van onze katten.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Niet echt, maar dat is niet erg.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan het boek iedereen aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die met onderwijs te maken heeft.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
3 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
WERELDBIBLIOTHEEK





Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg