Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Welk boek kan maar beter niet verfilmd worden?

Jullie weten inmiddels wel dat ik het niet zo heb op boekverfilmingen omdat de meeste boekverfilmingen tegenvallen als je het boek hebt gelezen. Je mist negen van de tien keer dingen die je in het boek hebt gelezen, waardoor je het gevoel hebt dat de film dan automatisch ook niet zo lekker loopt door de missende belangrijke dingen.
Wat mij betreft kunnen ze dan ook Hartendief op pootjes van Melinda Metz maar beter niet verfilmen. Je gaat geheid delen missen omdat het de regiseurs zelden lukt om de dieren datgene te laten doen wat ze moeten doen, zeker met katten is dat het geval. Een hond heeft daar minder last van, maar als een kat iets niet wil, dan zal die dat zeker niet doen of alleen als het hem uitkomt. Of ze moeten de kat er later inverwerken, dat het een levensechte animatie-kat is. De technieken zijn er, dus daar zal het zeker niet aan liggen. Maar wat mij betreft mogen ze dit boek laten wat het is, een boek en niet verfilmen. De film kan nooit zo humoristisch worden als het…

De Zomer Dat Alles Anders Werd - Susan Wiggs


Van uitgeverij HarperCollinsHolland mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Een roman over liefde en verlies, en over het vinden van de moed om het leven te omarmen - wat het je ook brengt.


Oorspronkelijke titel:
Map of the heart

Waar gaat het boek over? 
Vijf jaar geleden is Camilles echtgenoot door een ongeluk overleden. Sindsdien doet Camille haar uiterste best om op de been te blijven en hun dochter alleen op te voeden, en dat lukt best aardig. Maar dat is dan ook het enige wat ze doet, want Camille neemt geen enkel risico meer. Ze begint niet aan nieuwe relaties en reist niet meer. Zo houdt ze haar leven veilig en overzichtelijk.
Tot haar vader, van origine Frans, komt aanzetten met een kist vol oude spullen en foto's uit Frankrijk. De foto's roepen veel vragen op over het verleden, en hij wil niets liever dan in de zomer terugkeren naar zijn geboorteplaats - met Camille en haar dochter. Maar durft Camille haar veilige leventje wel los te laten?

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Susan Wiggs schgrijft het liefst over de dagelijkse levens van gewone mensen. Dat ze dit doet op een manier die lezers aanspreekt, blijkt uit het feit dat haar boeken regelmatig in de bestsellerlijsten staan en er wereldwijd bijna 20 miljoen exemplaren van verkocht zijn.

Bron: achterkant boek

Vertaald door:
Erica Disco

Omslagontwerp:
Wil Immink Design

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
Eerste druk

ISBN:
9789402700879

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
414

Genre:
Romans

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er goed voor.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van De zomer dat alles anders werd van Susan Wiggs kan je alleen maar verwachten dat je een super romantisch boek gaat lezen dat zich afspeelt in de Provence. Je verlangt naar de zomer. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten wat er anders is geworden en hoe dat komt.
Het boek is opgedeeld in 7 delen die allen beginnen met een quote over de fotografie. Ze spelen zich af in het heden en verleden waar het verleden op een gegeven moment kruist met het heden.
Als je eenmaal begint in De zomer dat alles anders werd, kan je niet meer stoppen met lezen. Je wilt weten hoe het verhaal verder gaat, wat er in het verleden is gebeurd met de familie van Henry, Camille en Julie, wat er is gebeurd met Jace, waarom Camille toch zo overbeschermend, overbezorgd is naar Julie toe en of Camille het uiteindelijk aandurft om zich weer open te stellen voor de liefde. Het is een verhaal met vele verrassende wendingen, spannende momenten en ook de humor ontbreekt niet. Er zijn dingen die je ziet aankomen, maar ook dingen die een complete verrassing zijn zoals bijvoorbeeld het geheim van Henry.
Het verhaal laat zien wat het met je kan doen als jouw partner is overleden door een ongeluk, wat het met een kind kan doen als een ouder overbezorgd is, wat een schandaal in de familie met de rest van de familie kan doen, hoe het is om gepest te worden, waarom mensen soms tegen hun gevoel in dingen doen en hoe het ook kan als je gescheiden bent.
Camille's passie voor fotografie kan aanstekelijk werken. Je wilt zelf ook gaan fotograferen, foto's ontwikkelen en je gaat foto's met andere ogen bekijken. Door het verhaal wordt je nieuwsgierig naar je eigen familiegeschiedenis.
Door de beschrijvingen van de genoemde plaatsen in het boek wil je ook naar die plaatsen op vakantie en daar misschien wel gaan wonen.
De zomer dat alles anders werd is een verhaal vol liefde, moed, opluchting, verlies, ontroering en verwarde gevoelens. Als je het boek uit hebt, heb je bijna heimwee naar de hoofdpersonen die als een soort vrienden aanvoelen.
Kortom; De zomer dat alles anders werd van Susan Wiggs is een echte aanrader voor een ieder die van diepgaande romans met verrassende wendingen houdt.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot, beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Niet echt origineel, maar dat is niet erg.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is opgedeeld in 7 delen. Om en om ben je dan weer in het heden, dan weer in het verleden en op het laatst kruist het heden met het verleden. Je wordt langzaamaan naar het plot geleid.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het verhaal zeker. Als je eenmaal in dit boek begint, kan je niet meer stoppen met lezen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, dat is het verhaal.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Lisette, omdat ze een dappere vrouw was die eerst aan een ander dacht en dan pas aan zichzelf, die geen angst leek te kennen.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Didier Palomar, maar kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Het zijn hele mooie locaties waar ik op vakantie heen wil.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
In het heden wel, in het verleden niet.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze, vooral de verhalen van Lisette en Henry hebben me geraakt, maar ook het verhaal van Camille. Ik begrijp haar bezorgdheid en zou, vrees ik, hetzelfde reageren zoals zij als ik mijn man op dezelfde manier als zij zou verliezen.

Mooie quote in het boek: 
Sommige dingen veranderen nooit, en een daarvan is dat pubers onntzettend wreed kunnen zijn.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die vam diepgaande romans houdt, maar ook voor fotografen.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een leesexemplaar, die gaat terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker doen.

Website van de auteur:
Susan Wiggs

Website van de uitgever:
HarperCollinsHolland


Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…