Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Het Dameskoor Van Chilbury - Jennifer Ryan

Van uitgeverij the house of books mocht ik dit boek lezen en recenseren en ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Oorspronkelijke titel:
The Cilbury Ladies' Choir

Waar gaat het boek over? 
Kent, zomer 1940. Engeland staat aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. De vrouwen uit het dorpje Chilbury komen in opstand. De dominee wil het kerkkoor opheffen omdat alle mannen zijn opgeroepen. De tijd is gekomen om traditionele patronen te doorbreken. Terwijl de oorlog door hun levens davert, proberen vijf zeer verschillende vrouwen en meisjes uit alle macht het thuisfront te inspireren met hun muziek. Dan wordt Chilbury getroffen door een bombardement.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover krijg je niet direct het idee dat je een boek over een dameskoor gaat lezen, eerder doet het denken aan een moeder die met haar zoon op vakantie gaat of weer huiswaarts keert van vakantie. De titel daarentegen zegt alles over het boek.
Het verhaal is deels in dagboek-, deels i…

Eindelijk Gewoon Hayat


Van uitgeverij Atlas Contact mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Leven tussen twee werelden

Waar gaat het boek over? 
Als kind van Marokkaanse immigranten was Hayat net zomin bezig met de identiteit van haar ouders als haar Nederlandse leeftijdsgenoten. Toch ondervond ze al snel dat anderen haar haarscherp wisten te definiëren. Soms
vraagt ze zich af hoe dat moet, in een hokje passen. Is dat iets waar je voor kiest en je je dan aan houdt? Of iets waar je simpelweg mee samenvalt? Hayat dacht altijd het eerste, en probeerde lang krampachtig het tweede. Inmiddels weet ze: wie ze is, is onlosmakelijk verbonden met haar dubbele afkomst. Herkenbaar en verrassend, liefdevol en sprankelend, soms scherp en soms lichtvoetig schrijft Hayat over haar leven en haar omgeving. Over haar werk als advocaat. Over haar relatie met een Nederlandse man. Over haar vader die eregast is op het feest van het bedrijf waar hij al bijna dertig jaar werkt. Over haar zusje dat in Londen wil studeren. Over vriendinnen om mee te ""acclimarokkaniseren' na een klassieke balletvoorstelling. Over recruiters die in haar een geslaagd diversiteitsbeleid verwezenlijkt zien. Over het zoeken naar balans tussen moederschap en carrière. Over Nederlandse openhartigheid, over Marokkaanse gulheid en over alles ertussenin. Hayat"
Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Herman Houbrechts

Binnenwerk:
Perfect Service, Schoonhoven

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789045035499

Bindwijze:
Proefdruk

Aantal pagina's:
160

Genre:
Familie, liefde en relaties

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Eindelijk gewoon Hayat verwacht je een verhaal te lezen dat zich afspeelt in zowel Nederland als in Marokko of ander islamitisch land. Het is geen verhaal, maar een boek vol met columns van Hayat die eerder verschenen in Volkskrant Magazine.
Hayat vertelt in dit boek hoe ze begonnen is bij de Volkskrant en waarom. In haar columns vertelt ze over de verschillen (zoals bijvoorbeeld hoe men kinderen opvoedt), maar ook over de gelijkenissen (zoals bijvoorbeeld de bagage die mee moet op vakantie) tussen Nederlanders en Marokkanen, hun gebruiken, hun vooroordelen en de geloven, maar ook vertelt ze soms iets over haar werk als advocaat wat ze daar mee maakt. Ze houdt beide culturen geregeld een spiegel voor en geeft haar eigen mening die soms voor sommigen hard over kunnen komen. Ook vertelt ze in haar columns hoe zij het heeft ervaren om op te groeien en te leven in twee werelden. Hoe ze op een gegeven moment geconfronteerd werd met vooroordelen en hoe zich daarbij voelde en hoe ze zich daar heden ten dage bij voelt, daarmee omgaat. Hoe ze op een gegeven moment erachter kwam dat Nederlanders ook zo hun problemen hebben, dat het niet alleen de Marokkanen zijn die problemen hebben. Je komt erachter hoe er bijvoorbeeld op een verschillende manier wordt omgegaan met de dood en hoe verschillend de bruiloften worden gevierd.
Je begrijpt na het lezen van dit boek beter waarom veel Marokkanen twee paspoorten hebben, waarom ze vaak naar buiten zo lopen te pronken en waarom de meeste Marokkanen geen alcohol drinken.
Vrees niet dat het saaie columns zijn waar met een vingertje wordt gewezen, want dat zijn ze allerminst.  Ze zijn op een vlotte, vaak humorvolle manier geschreven. Geregeld moet je lachen om een stukje zoals bijvoorbeeld over een aanrijding die Hayat had met een fietser.
Sommige dingen kunnen herkenbaar zijn zoals bijvoorbeeld de zorgen over de toekomst, hoe je kinderen op te voeden en de twijfels over van alles en nog wat. De jeugd van Hayat is tevens een mooie tijdsgeest zoals bijvoorbeeld de zwart-wit tv en de programma's waar je naar keek.
Kortom, iedereen zou Eigenlijk gewoon Hayat moeten lezen om te beseffen dat Nederlanders en Marokkanen in bepaalde dingen op elkaar lijken en in andere opzichten zou men van elkaar kunnen leren. Dat niet elke Marokkaan een crimineel, een terrorist is. Het is een boek dat je aan het denken zet.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en vaak humorvol.

Hoe origineel zijn de columns?
Heel erg origineel.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Raken is een groot woord, maar ik begrijp bepaalde dingen nu beter zoals bijvoorbeeld waarom veel Marokkanen een dubbel paspoort hebben, dat ze die niet zomaar kunnen opgeven. Ook ik dacht altijd van dan geven ze die toch op? Maar dat blijkt dus makkelijker gezegd dan gedaan.

Mooie quote in het boek: 
Andersdenkenden zijn geen bedreiging, maar een geschenk.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in zowel de Nederlandse als de Marokkanse cultuur.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een proefdruk, die gaat terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dat denk ik wel, hangt van het boek af.

Leesfragment:
Ga naar de website van Atlas Contact  en klik onder de beschrijving op de button Lees hier het eerste hoofdstuk om een leesfragment van het boek te lezen.

Website van de uitgever:
uitgeverij atlas contact

Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…