Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Wil je schrijver worden of ben je dat al?

Ik heb een paar keer een poging gedaan om een boek te schrijven, maar steeds gooide ik de teksten die ik had geschreven weg omdat ik het helemaal niets vond. Toch wil ik wel ooit een boek schrijven, maar waarover? Geen idee. Soms vliegen er wel ideeën door mijn hoofd, maar vergeet ze net zo hard en vergeet het dan ook om op te schrijven omdat ik meestal met iets anders bezig ben. Eigenlijk zou ik, net als veel schrijvers, altijd en overal een notitieboekje met pen bij me moeten hebben zodat ik alles wat in me opkomt kan opschrijven. Ja, ik ben daar nog heel ouderwets in; ik schrijf het liever op in een notitieboekje dan dat ik het typ in een programma op mijn smartphone of Chromebook. Ook al moet ik soms puzzelen om te begrijpen wat ik ook al weer heb opgeschreven, zo beroerd is mijn handschrift, maar dat heeft toch ook wel weer iets vind ik. Maar die droom om ooit een boek te schrijven gaat vast nog wel eens uitkomen. 
En hoe zit het met jou? Wil jij ook ooit schrijver worden of lie…

...En De Wereld Zal Het Nooit Weten - Rick Van Der Wel


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Het is geen geheim dat Nathan niet gelukkig is. Nee, het wordt niet zo direct gezegd, maar je hoeft ook geen therapeut te zijn om dat te zien. Sinds Aniek haar huis werd uitgezet, kan ze bij hem terecht. In zijn kleine, grauwe appartement. Ze mag hier blijven zolang ze wilt, terwijl hij nauwelijks geld heeft om zichzelf boven water te houden. Aniek kan niks doen om haar steentje bij te dragen. Zelfs een vriend zijn is niet makkelijk. Zijn afgesloten houding en dode uitstraling maken het onmogelijk om bij hem binnen te dringen. Hoe ze haar best ook doet, hij kijkt dwars door haar heen en weet te ontwijken waar hij zelf niet over wilt praten. Toch houdt hij Aniek dichtbij. Wat de reden daarvoor ook is, hij moet een keer voor zichzelf kiezen. Het is niet voor niets dat Aniek niet in het donker naar buiten gaat. Dat ze bepaalde delen van het kleine dorp ontwijkt, en dat ze het liefst altijd bij Nathan in de buurt is. Stiekem weet ze ook wel dat het een kwestie van tijd is voor ze hem meesleept in iets wat niet zijn probleem is.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Mark Heuveling, Snezhina Uzunova

Binnenwerk:
Paul Timmerman

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789463383073

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
262

Genre:
Literatuur en romans

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de mooie cover van ...En de wereld zal het nooit weten van Rick van der Wel krijg je een idee dat je een sprookje gaat lezen over vrijgelaten vogeltjes en een weggelopen meisje. De titel maakt nieuwsgierig, je wilt weten wat de wereld nooit zal weten. Is het iets positiefs of iets negatiefs? Wil je het wel weten?
Meteen bij het lezen van de eerste zin in het boek wordt je meegezogen in het verhaal, een verhaal dat je maar moeilijk los kan laten omdat je wilt weten hoe het verder gaat. Je wilt weten of Nathan ooit nog gelukkig wordt en waarom Aniek maar niet naar buiten durft in het donker en waarom ze bepaalde delen van het dorp zoveel mogelijk probeert te ontwijken. Je wilt weten wat er in beide levens toch is gebeurd dat ze zo geworden zijn als ze zijn, waarom ze bepaalde personen niet meer zien en waarom Nathan bepaalde personen buiten sluit. Zal je ooit achter de echte Nathan komen? Zal hij ooit zijn geheimen aan, in ieder geval, Aniek vertellen? Hoe zal hij dat dan vertellen als hij dat kan? Zou zij hem kunnen helpen met waar hij ook mee zit? Zou Aniek haar verleden ooit kunnen loslaten? Zou Aniek eindelijk aan haar toekomst kunnen beginnen zoals zij dat wilt? Je hebt te doen met Nathan en Aniek.
Het is een indringend verhaal met spannende momenten waarbij je hoopt dat het goed afloopt, een verhaal met onverwachte wendingen die je niet ziet aankomen en een verrassend plot.
Het is een verhaal waarbij je leest hoe het is om in armoede te leven, hoe het is om te leven in een relatie waar je niet gelukkig in bent, hoe het is om je nooit echt te kunnen uiten, te leren leven met schuldgevoelens en ze los te laten en angst om te worden verlaten. Het verhaal heeft ook een boodschap voor bepaalde personen, maar eigenlijk is die voor iedereen. Het is een levensles die een van de hoofdpersonen wil meegeven om een bepaalde reden.
Kortom, ...En de wereld zal het nooit weten van Rick van der Wel is een indringend, aangrijpend verhaal dat in je gaat zitten en waarbij je af en toe een traantje moet laten. Doos met tissues is wel raadzaam om bij de hand te hebben.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Heel mooi, past echt bij het boek. Het mooie van de cover is dat alles wat erop staat, ook in het verhaal voorkomt.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot.

Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het is in een soort dagboekvorm, maar dan zonder datums, geschreven. Het is bekeken vanuit de hoofdpersoon. Langzaam aan wordt je naar het verrassende plot gebracht.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in begint, dan is het boek moeilijk weg te leggen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Suzan, omdat ze een heel erg aardig persoon is die anderen ook graag helpt als die het moeilijk hebben, die je in je waarde laat.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Dat kan ik helaas niet zeggen, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.

Wat vond je van de locatie in het boek? 
Het klinkt als een mooie, maar niet echt bijzondere locatie.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Het verhaal speelt zich in de huidige tijd af en dat gaat me goed af.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Het verhaal van zowel Aniek als van Nathan heeft me heel erg geraakt. Het is heel erg als je je niet kan uiten, dat je niet kan doen dat wat je het liefste doet.

Mooie quote in het boek: 
Hij is zo koppig dat ik hem voor zijn hoofd wil slaan maar dat zou het toppunt van ironie zijn.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van inhoudelijke romans houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien dat ik de gedichten in het boek nog wel eens een keer ga lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dat denk ik wel, hangt van het boek af.

Website van de auteur:
Rick van der Wel Facebookpagina

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt

Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…