Doorgaan naar hoofdcontent

Boekvraag van de Week

Boekvraag van de week: Welk boek kan maar beter niet verfilmd worden?

Jullie weten inmiddels wel dat ik het niet zo heb op boekverfilmingen omdat de meeste boekverfilmingen tegenvallen als je het boek hebt gelezen. Je mist negen van de tien keer dingen die je in het boek hebt gelezen, waardoor je het gevoel hebt dat de film dan automatisch ook niet zo lekker loopt door de missende belangrijke dingen.
Wat mij betreft kunnen ze dan ook Hartendief op pootjes van Melinda Metz maar beter niet verfilmen. Je gaat geheid delen missen omdat het de regiseurs zelden lukt om de dieren datgene te laten doen wat ze moeten doen, zeker met katten is dat het geval. Een hond heeft daar minder last van, maar als een kat iets niet wil, dan zal die dat zeker niet doen of alleen als het hem uitkomt. Of ze moeten de kat er later inverwerken, dat het een levensechte animatie-kat is. De technieken zijn er, dus daar zal het zeker niet aan liggen. Maar wat mij betreft mogen ze dit boek laten wat het is, een boek en niet verfilmen. De film kan nooit zo humoristisch worden als het…

Dagboek Op Doktersrecept - Marijn Van Zomeren


Van Regiobron.nl mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. En nee, na 3 waarschuwingen van jullie kant of ik het zeker wist dat ik dit boek wilde recenseren heb ik er geen spijt van dat ik dit boek heb gelezen, maar nogmaals bedankt voor de waarschuwingen.

Subtitel:
Zinnig of krankzinnig?

Waar gaat het boek over? 
DB, die erfenis aannemen, dat was geen goed plan
Tien jaar na de zelfdoding van zijn moeder en oom keert Johan terug naar zijn geboortedorp. De nachtmerries keren in alle hevigheid terug. Letterlijk.

Tien jaar na de zelfdoding van zijn moeder en oom keert Johan terug naar zijn geboortedorp. De nachtmerries die hij eerder had achtergelaten, keren in alle hevigheid terug. Letterlijk. Hij ziet nog één uitweg om niet zo te eindigen als zijn moeder: een afspraak met Van Praag, zijn vroegere psycholoog.
Een lichtpunt in zijn duistere nachten is Caroline, een patiënt van Van Praag met haar eigen rugzak aan problemen. Strijdvaardig proberen ze elkaar te ondersteunen in het verwerken van hun trauma's. Maar is dat wel zo verstandig?
Zijn therapie en nachtmerries dwingen Johan terug naar de tijd die hij zelf verdrongen heeft. De genadeloze confrontatie in zijn dromen legt hij voor aan Van Praag, die luistert maar half en hoort alleen wat hij wil horen. Langzaam verlies Johan de grip op de realiteit. Wat is waar en wat niet?
Het antwoord is aan jou: Zinnig of krankzinnig?
'Dagboek op doktersrecept' is een thriller die in je hoofd kruipt. Ervaar de ervaringen van Johan, raadpleeg net als hij zijn bronnen (www.regiobron.nl). Stap in zijn wereld en durf de grenzen van de realiteit langzaam voor je ogen te laten vervagen.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Marijn van Zomeren / Ambilicious Studio

Binnenwerk:
Ambilicious Studio

Jaar van verschijnen:
2018

Druk:
Eerste druk

ISBN:
9789492551313

Bindwijze:
E-book

Aantal pagina's:
301

Genre:
Thrillers

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Dagboek op doktersrecept van Marijn van Zomeren, krijg je al een idee van dat je een spannend boek gaat lezen. Je wilt weten van wie die hand is en waarom hij de persoon voor hem wil grijpen. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten waarom een dokter iemand een dagboek laat schrijven en wat het doel ervan is.
Meteen vanaf de eerste zin wordt je meegenomen in het hoofd van Johan. Zo te verder je in het boek komt, zo te meer hij in je kruipt, zo te lastiger het is om hem los te laten. Je wilt weten waar zijn nachtmerries vandaan komen, wat hij heeft meegemaakt in het verleden, waarom zijn oom en zijn moeder zelfmoord hebben gepleegd, of hij ooit van zijn klachten afkomt met hulp van Van Praag, of hij ooit de confrontatie durft aan te gaan, of hij misschien hetzelfde heeft als zijn moeder en oom en of hij en Caroline het uiteindelijk samen zullen redden. Steeds als je een vermoeden hebt hoe het zal lopen, gaat het verhaal weer een totaal andere, onverwachte richting op. Op een gegeven moment begin je bepaalde personen te wantrouwen. Je vraagt je af of ze wel echt te vertrouwen zijn, of ze misschien toch niet iets te maken hebben met de zelfmoord van de moeder van Johan. Je vraagt je af de zelfmoorden van de oom en moeder wel zelfmoorden waren of dat het misschien goed gecamoufleerde moorden waren. Is Johan krankzinnig of misschien toch niet zo krankzinnig en heeft hij iets anders? Soms moet je ook wel lachen om Johan zoals bijvoorbeeld zijn cynische mening over spreekwoorden en gezegdes. Dat zet je overigens wel aan het denken. Het verhaal eindigt met een verrassend plot die je niet aan ziet komen, maar wel aan het denken zet.
Dagboek op doktersrecept geeft goed weer wat het kan doen met iemand als die jarenlang antideprisiva slikt, wat gebeurtenissen uit het verleden met iemand kan doen, hoe iemand die PTSS heeft is, wat nachtmerries met een mens kunnen doen en hoe je dromen naar je hand kan zetten.
Kortom; Dagboek op doktersrecept van Marijn van Zomeren is een super spannende thriller over iemand met psychische problemen. Vanaf de eerste zin zit je erin en wil je weten hoe het uiteindelijk af zal lopen. Het verhaal kent vele spannende momenten en eindigt met een verrassend plot die je aan het denken zet.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, het boek voldeed aan mijn verwachtingen.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel goed gekozen, want daar draait het steeds om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is cynisch en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed, langzaamaan wordt via diverse spannende momenten naar het verrassende plot geleid.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dit boek weet heel goed je aandacht vast te houden. Als je er eenmaal in bent begonnen, kan je niet meer stoppen met lezen.

Heeft het plot je verrast?
Ja, die heeft mij verrast.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Caroline, omdat ze haar problemen onder ogen durft te zien en de confrontatie, hoe moeilijk ook, niet uit de weg gaat.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Daar ben ik nog niet over uit.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik niet.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Niet echt bijzonder.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Het verhaal speelt zich in de huidige tijd af en dat gaat me redelijk goed af.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Ik kan niets verraden, maar dat wat Johan heeft, heeft mij geraakt. Het is ongelooflijk wat dat met iemand kan doen. Je gaat je afvragen of er misschien niet meer mensen zijn die dat ook hebben. Je gaat anders naar dat soort mensen kijken.

Mooie quote in het boek: 
Eigenlijk is mijn dromenland een vliegtuig en ik de piloot zonder vliegbrevet.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen dit boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van spannende thrillers houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het is een e-book, die kan ik niet weggeven, maar het mag op mijn Chromebook blijven staan.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Dit boek gaat me waarschijnlijk nog wel even bezig houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Misschien wel, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
Ambilicious

Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Herinneringen van vernielde generaties

Waar gaat het boek over? 
Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe het voelt …

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…