Van Elikser UITGEVERIJ mocht ik dit boek recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over? Het leek in het gezin van Maartje Krul allemaal best redelijk te gaan. Behalve dan met haar jongste zoon Lucas, een puber waar ze haar handen vol aan had. Hij blowde, spijbelde, zwierf op straat en loog over alles. Ze hoopte dat dat bij de leeftijd hoorde en dat het vanzelf over zou gaan. Maar op een gegeven moment kon ze er niet meer omheen: hij was ernstig verslaafd. Toen volgde de moeizame weg naar hulp. In het dorp waar ze woonden waren meerdere jongeren afhankelijk van verdovende middelen. Voor het wijkcentrum werd zelfs gedeald. Maartje probeerde steun te krijgen bij andere ouders, maar dat lukte niet. Ze keken weg of bagatelliseerden het probleem. Ook de hulpverlening schoot tekort. Zo bleef ze steeds doormodderen. Tot er een hulpverlener in beeld kwam die haar vroeg ook naar haar eigen rol te kijken. Hield ze zijn verslaving niet mede in stand door hem stee...
Link ophalen
Facebook
X
Pinterest
E-mail
Andere apps
Dagboek Van Een Kamermeisje - Octave Mirbeau
Link ophalen
Facebook
X
Pinterest
E-mail
Andere apps
Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Waar gaat het boek over?
Deze roman verscheen voor het eerst in 1900 en veroorzaakte ook toen al de nodige beroering. Het boek werd twee keer verfilmd, eerst door Jean Renoir, later door Luis Buñuel met Jeanne Moreau in een onvergetelijke hoofdrol.
In 'Het dagboek van een kamermeisje' vertelt de jonge vrouw Célestine over haar vele ervaringen met de elite, bij wie ze dient, en de volksklasse, waaruit ze afkomstig is. Zij haat haar heren en mevrouwen, maar voelt zich toch vér verheven boven haar lotgenoten. Zij geeft af op de schijnmoraal van de bourgeoisie, maar ten slotte trouwt ze zelf met een antisemiet en fascist 'avant la lettere': de duistere knecht Joseph, die voor haar een sinistere bekoring heeft.
Célestine noteert haar herinneringen aan 'alle openhartigheid waarover ze beschikt en zonodig alle grofheid die het leven eigen is'. Deze scherpe satire van het leven in Parijs en in de Franse provincie laat van de 'Belle Epoque' voornamelijk de zelfkant zien die latere generaties plegen te verdoezelen.
Het nawoord geeft een beeld van de fascinerende figuur Octave Mirbeau, die als schrijver en politicus een veelbewogen en tegendraads leven heeft geleid en een zeldzaam gaaf oeuvre heeft nagelaten. Bron: achterkant boek
Vertaald door:
Martin Ros Omslagontwerp:
Snegina Uzunova
Jaar van verschijnen:
2017 Druk:
15e druk ISBN:
9789463383417
Bindwijze:
Paperback Aantal pagina's:
336 Genre:
Romans Verfilmd?
Het boek is verfilmd als Journal d'Une Femme De Chambre. Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de cover van Dagboek van een kamermeisje van Octave Mirbeau weet je meteen dat je een boek over het verleden gaat lezen. Je wordt nieuwsgierig naar de vrouw, je wilt weten wat haar verhaal is. Ook de titel maakt nieuwsgierig. Je wilt alle smeuige verhalen lezen van het kamermeisje wat ze heeft meegemaakt, zeker als je zelf als kamermeisje hebt gewerkt.
Het begin maakt gelijk nieuwsgierig. Je ontdekt wat Octave van het dagboek vond, waarom hij het heeft aangepast en wat hij ervan vond. Aan het eind kan je een mini biografie lezen over Octave Mirbeau, wat het boek compleet maakt.
Het mooie aan dit boek is, dat het een waargebeurd verhaal is, dat het een ander licht brengt op de rijke Franse mensen aan het eind van de 19e eeuw dan dat er vaak over is geschreven. Het is een verhaal dat de minder leuke kanten aan het licht brengt, hoe veel rijke mensen werkelijk waren, hoe ze het personeel minachten, hoe ze daarmee omgingen, hoe het was om voor de rijke mensen te werken, hoe ze vaak werden vernederd, werden uitgebuit, waarom ze hen vaak een andere naam gaven dan hun oorspronkelijke naam, hoe krenterig ze vaak konden zijn of hoe ze zich mooier naar buiten voordeden dan ze werkelijk waren. Je krijgt daarmee een mooi kijkje in het verleden. Je moet overigens geregeld bedenken dat bepaalde normen en waarden eind 19e eeuw anders waren dan heden ten dage.
Célestine spreekt niet alleen over de rijke mensen, maar ook over ander personeel, wat zij daarvan vindt, hoe ze zich daar ver boven voelt staan, maar ze is ook eerlijk naar zichzelf toe, ze verhaalt ook over haar mindere kanten zoals haar voorliefde voor een bepaald slag mannen en soms is ze wat gemeen door mensen uit te dagen om gruwelijke dingen te doen. Ze is vaak wat grof, vilein, maar bij haar is het niet storend, het past ook wel weer bij haar. Ze is een vrouw met twee gezichten; enerzijds een nette vrouw die zich boven alles en iedereen voelt staan, anderzijds een ondeugende vrouw die zo ook haar verlangens heeft en grof in de mond kan zijn. Je leert haar in de loop van het dagboek steeds beter kennen waarbij ze geregeld terugblikt in de tijd naar haar jeugd en de werkgevers waarvoor ze heeft gewerkt. Je krijgt een soort van respect voor haar.
Het boek geeft een goed beeld over het geloof, de mode en de interieurs in Franse huizen aan het eind van de 19e eeuw.
Kortom; Dagboek van een kamermeisje van Octave Mirbeau geeft een goed beeld van hoe het was om een kamermeisje te zijn bij de rijke Franse mensen aan het eind van de 19e eeuw. Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek. Wat vind je van de cover?
Die is schitterend, past bij het boek. Wat vind je van de titel van het boek?
Die is heel erg goed gekozen, past bij het boek. Wat vind je van de schrijfstijl?
Die is lekker vlot, beeldend en geregeld haast poëtisch. Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is het verhaal van Célestine R, hoe zij haar werk als kamermeisje heeft beleefd. Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het is chronologisch geschreven waarbij er geregeld terug geblikt wordt in het verleden. Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in. Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek.
Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is geloofwaardig. Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk. Welke persoon vond je het leukst en waarom?
De oma van meneer Georges, omdat ze Célestine in haar waarde liet, haar haar naam liet houden en haar verwende. Misschien wel iets teveel verwende, maar gezien de situatie waarin ze zat was dat ook wel weer begrijpelijk. En aan wie had je een hekel en waarom?
Dat zijn er teveel om op te noemen. Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel. Wat vond je van de locaties in het boek?
Over het algemeen klinken ze wel mooi. Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Dat denk ik wel.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Het is ongelooflijk hoe rijke mensen met hun personeel omgingen, ze vaak slecht betaalden en slecht te eten gaven. In dat opzicht begrijp ik de afschuw voor rijke mensen van Célestine ook wel weer. Gelukkig is dat heden ten dage, mag ik hopen, toch anders. Mooie quote in het boek:
Ik blijf stompzinnig zitten luisteren naar de venijnige stemmen, die op mij het effect hebben van vaatwater dat in de gootsteen druipt en klokkend in de pijp verdwijnt. Zou je het boek aanraden?
Ja, ik kan iedereen het boek aanraden. Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in verhalen over de rijke Fransen aan het eind van de 19e eeuw. Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren. Ga je het boek nog een keer lezen?
Dat denk ik niet.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast. Ga je de verfilming bekijken?
Misschien wel. Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden. Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Dat denk ik wel. Website van de uitgever: Uitgeverij Aspekt
Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Subtitel: Herinneringen van vernielde generaties Waar gaat het boek over? Wie denkt dat met de bevrijding van Nederland in 1945, de Tweede Wereldoorlog geëindigd is, vergist zich. Wie denkt dat de oorlog zal eindigen wanneer de laatste persoon die toen heeft geleefd is gestorven, vergist zich ook. Want de Tweede Wereldoorlog heeft ook de generaties die na de oorlog zijn geboren, getekend. Dit geldt vooral maar zeker niet uitsluitend voor mensen met een Joodse achtergrond; het leven van de zogeheten tweede generatie (en de generaties daarna) wijkt af van hun leeftijdsgenoten. Oorlog en vervolging houdt hen in de greep, hoezeer zij ook proberen een 'gewoon' leven te leiden. Het is niet verwonderlijk dat dit tot misverstanden leidt en onbegrip. Hun ouders menen dat zij niets hebben meegemaakt, hun niet-joodse vrienden en partners kunnen het niet bevatten. Wie wil weten hoe h...
Van Edwin J.F. Delsing mocht ik dit boek recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken. Subtitel: Fundament voor een ongedwongen samenleving volgens universele beginselen Waar gaat het boek over? Deze zoektocht is op iets anders uitgelopen. Het resultaat ligt nu verwoord in een boek met de titel “Het Libertarische Sociaal Contract”. Het omslag laat een “kettingbreker” zien, een man, die zichzelf bevrijdt uit de ketenen van … Ja, van wat eigenlijk? De twee fundamentele uitgangspunten van het libertarisme, individuele zelfbeschikking en non-agressie, zijn uitgewerkt in het Libertarische Sociaal Contract. Met zulk een écht contract, in de vorm van een verklaring aan je medemens, definieer je jezelf tot zelfbeschikt mens, die te kennen geeft vreedzaam te willen samenleven met anderen die – wederzijds – het individuele zelfbeschikkingsrecht respecteren. Vanuit die zelfbeschikking geef je jezelf, als je dat wilt, een Libertarische Grondwet. Een voorstel voor zo’n Libertarische G...
Van uitgeverij De Fontein mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over? Kort nadat haar zus verdwijnt, is Fay na een kickbokstraining getuige van een gruwelijke afranseling. Ze wil contact met de politie opnemen, maar ontvangt een dreigement: als ze niet zwijgt, wordt ook zij afgetuigd. Tijdens een Halloweenfeest wordt er weer een toegetakeld meisje gevonden. Fay vermoedt een verband tussen de verdwijning van haar zus en de afranselingen. Maar haar zoektocht brengt haarzelf én anderen in levensgevaar. Bron: bol.com . Omslagontwerp: Wil Immink Design Jaar van verschijnen: 2018 ISBN: 9789026143496 Bindwijze: E-book Aantal pagina's: 158 Genre: Young adult, thrillers, jeugd Verfilmd? Het boek is (nog) niet verfilmd, maar het leent zich er goed voor om te verfilmd te worden. Wat vind je van het boek? Bij het zien van de cover van Knock-out van Cis Meijer krijg je een soort angstgevoel, je...
Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken. Waar gaat het boek over? De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen. Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen. In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloe...
Reacties
Een reactie posten