Doorgaan naar hoofdcontent

Boek van de Week

Stilte Graag! - Erik Le Romancier

Van Erik Le Romancier mocht ik zijn boek lezen en recenseren. Ik wil hem daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Soms hilarisch, soms aangrijpend, soms fantastisch, soms fel realistisch, maar altijd ontroerend en onderhoudend, dat zijn de verhalen van Erik Le Romancier.
Le Romancier is een ware meester in het prikkelen van zijn publiek met korte, krachtige en vrijmoedige vertellingen over gewone mensen in ongewone situaties.
Met vlot geschreven en uiterst invoelbare verhalen als 'Stilte graag!', 'Mama ben jij een hoer?' en 'Vergulde pil' daagt Erik Le Romancier zijn lezers op humoristische, indringende en soms zelfs schaamteloze wijze uit tot nadenken over henzelf en hun leven.
En tot het tellen van hun eigen zegeningen...
'Stilte graag!' is smeuïg, sappig en sexy van de eerste tot de laatste bladzijde.

Bron: bol.com.

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover en het lezen van de titel krijg je het gevoel dat je het boek gaat leze…

La Belle Chocolatière - Nicole Brouwer


Van uitgeverij Calbona mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
Ze was Charlotte Baldauf de muze van de beroemde Zwitserse schilder Jean-Etienne Liotard en liefkozend door hem La Belle Chocolatière genoemd. Ruim een eeuw later wordt zij het handelsmerk van de Walter Baker Company en de blikvanger van chocoladefabrikant Droste. Wie kent haar niet, de fiere verpleegster met het gesteven, kraakheldere kapje, haar vele gezichten en mysterieuze blik. Het is de zinnenprikkelende cacao, een eeuwigdurende verslaving die de schrijfster niet onberoerd laat. Ze vraagt zich af hoe een ogenschijnlijk jong, onopvallend dienstmeisje het model kan zijn geweest van een Zwitserse schilder. Vervolgens op een cacaoblik terechtkomt en daarmee wereldwijde bekendheid verwerft. Laat je in deze historische schets verleiden door La Belle Chocolatière en proef het effect van Droste.
Bron: bol.com.

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789492954176

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
36

Genre:
Historische romans

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd.

Wat vind je van het boek? 
Diegenen die bekend zijn met de blikjes van Droste (wie kent ze eigenlijk niet?) zal, ondanks dat ze andere kleding aan heeft, direct het meisje op de cover van La Belle Chocolatière van Nicole Brouwer herkennen als de Droste verpleegster. Dit boek gaat dan ook over haar.
Het boek begint met een gedicht over de Droste verpleegster. Daarna vertelt de auter hoe zij erop is gekomen om een boek over haar te schrijven, wat daaraan vooraf lag, hoe haar interesse werd gewekt voor de Droste verpleegster. Ze vertelt zo enthousiast over haar hobby en de Droste verpleegster, dat je niet meer kan stoppen met lezen en er alleen maar meer over wilt weten. Je wordt bijna net zo enthousiast als de auteur. Op geheel eigen wijze en aan de hand van diverse bronnen vertelt ze het verhaal van de Droste verpleegster. Ze vertelt hoe zij denkt dat het meisje gevraagd is om te poseren voor een schilderij, wat zij waarschijnlijk voor beroep deed, uit wat voor gezin ze kwam en wie de schilder was en waarom hij juist voor haar koos en niet voor een ander. Daarnaast kom je meer te weten over een stukje geschiedenis van Droste, hoe zij erop zijn gekomen om voor de Droste verpleegster te kiezen en sinds wanneer zij het gezicht daarvan is. Het is en blijft een meisje dat tot de verbeelding blijft spreken.
Je moet je overigens wel verplaatsen in de tijd, want wat nu niet gewoon is zoals dat jonge meisjes van 14 jaar bij een ander gingen dienen, dat was in de 18e eeuw heel normaal.
De foto's maken het boek compleet. Je krijgt bijvoorbeeld een goed beeld van het oorspronkelijke schilderij, de schilder en de chocoladefabriek in Haarlem.
Kortom; La Belle Chocolatière van Nicole Brouwer is een heel bijzonder en mooi, maar ook een beetje triest, verhaal van een meisje die in 1744 werd geschilderd en later mede dankzij een Amerikaans en een Nederlands bedrijf wereldberoemd zou worden. Ze had dat toen eens moeten weten. Waarschijnlijk had ze dat niet geloofd.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die klinkt heel erg chique en past heel erg goed bij dit boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en enthousiast.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker. Door het enthousiasme van Nicole Brouwer wil je alleen nog maar verder lezen omdat je meer wilt weten over het meisje.

Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is geloofwaardig.

Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
De karakters zijn stuk voor stuk geloofwaardig.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Charlotte, omdat zij een eerlijk meisje was die haar dromen wilde verwezenlijken.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Ik had aan niemand een hekel.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Haarlem is een hele mooie stad en de andere plaatsen lijken mij ook heel mooi.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Dat denk ik wel.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Niet echt, maar dat is niet erg.
Wat ik heel leuk vond, was dat ik een foto van de chocoladefabriek in Haarlem in het boek zag. Het bracht mij weer even terug in de tijd van dat ik 18, 19 jaar was. In het toeristenseizoen werkte ik op een fiets-vaarvakantieschip en elke week gingen we daar tanken en water laden. Ik rook in gedachten weer die heerlijke chocoladegeur.

Mooie quote in het boek: 
Ontdek en sluit dat levensverhaal in je hart, want het heden kan niet zonder het verleden en oude herinneringen komen weer boven.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de Droste-fans.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek gaat terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker doen.

Website van de uitgever:
Calbona

Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Quote van de Week

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg

Van uitgeverij Conserve mocht ik dit boek lezen en recenseren. ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Waar gaat het boek over? 
De tweeling Clara en Tony spreekt met elkaar in onafgemaakte zinnen. Zo delen ze hun geheimen, dromen en blijdschap. Ze kunnen elkaars gedachten lezen zonder woorden te gebruiken. Hun leven neemt op slag een drastische wending wanneer hun boerderij in 1900 tijdens de Boerenoorlog wordt afgebrand en ze met hun moeder in een kamp vlakbij Pretoria terechtkomen.
Honderd jaar later is de wetenschapper Iris geïntrigeerd door epigenetica: hoe patronen uit het verleden zich in het heden herhalen. Iris stuit op een familiegeheim en ontdekt dat haar onderzoek in Holland over de continenten heen tot in Zuid-Afrika echoot. Ze ontrafelt een verhaal van ondenkbare ontberingen en onvoorstelbare veerkracht dat haar leven voorgoed zal veranderen.
In deze hartverwarmende historische roman schetst Vijverberg een indringend beeld over Zuid-Afrika en onderzoekt de invloed van aangr…

Ja, Ik Geloof In Sprookjes - Jessie Van Kuijck

Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Gebasseerd op een waargebeurd verhaal

Waar gaat het boek over? 
Tijdens haar vakantie in de populaire Turkse badplaats Alanya, wordt de Nederlandse Izannah verliefd op de Turkse Rohat. De vonk slaat over en de twee krijgen een lange afstandsrelatie. Ze zijn stapelgek op elkaar en Izannah reist telkens opnieuw naar Turkije om haar grote liefde te zien. Toch komt Izannah er al snel achter dat een relatie met een moslimjongen in het buitenland niet bepaald van een leien dakje gaat. Iedereen om haar heen lijkt negatieve vooroordelen te hebben en ook de Turkse dienstplicht zorgt voor de nodige obstakels en kopzorgen in de relatie. Naarmate de tijd vordert, komt Izannah ook steeds meer over het donkere verleden van Rohat te weten waar de burgeroorlog in Koerdistan een grote rol in speelt. De twee raken door allerlei omstandigheden verwikkeld in een lastige situatie waarin drugssmokkel,…