Melk En Honing - Rupi Kaur




dit is een overlevingstocht
door poëzie
dit is het bloed zweet tranen
van 21 jaar
dit is mijn hart
in jouw handen
dit is
het lijden
het liefhebben
het breken
het helen

- rupi kaur

De oorspronkelijke titel van deze gedichtenbundel is milk and honey en is wereldwijd al meer dan 2 miljoen keer over de toonbank gegaan. De gedichten zijn in het Nederlands vertaald door Anke ten Doeschate.

Bij het zien van de cover, die zijdeachtig aanvoelt, en het lezen van de titel verwacht je een gedichtenbundel te lezen met mierzoete gedichten waarbij er af en toe een steek wordt gegeven, maar niets is minder waar.

Melk en honing van rupi kaur is opgedeeld in 4 delen: 'het lijden', 'het liefhebben', 'het breken' en 'het helen'. In elk deel vind je gedichten die bij het betreffende deel passen.

In het deel 'het lijden' kunnen de gedichten schokkend overkomen zoals de gedichten over misbruik en verkrachting. De gedichten zijn aangrijpend, komen binnen, raken je in je ziel. Veel gedichten zijn raak en laten je nadenken zoals het gedicht op bladzijde 24 waar een wijdverspreide gedachte met de grond gelijk gemaakt wordt. Zo zet het gedicht op bladzijde 177 je ook aan het denken en kan je alleen maar concluderen dat Rupi Kaur gelijk heeft.

De gedichten in het deel 'het liefhebben' zijn liefdevol, je voelt de liefde, maar ook de onbegrijpelijke liefde die je alleen kan begrijpen als je een bepaald persoon (geworden) bent zoals beschreven op bladzijde 46.

De gedichten in het deel 'het breken' gaan over verbroken relaties, aan-uit-relaties, het niet kunnen loslaten van de voorbije liefde, boodschappen aan de (toekomstige) ex. Het deel eindigt met een to-dolijst (als het uit is) met tips die je mag doen als de relatie over is.

En in het laatste deel 'het helen' zijn voornamelijk gedichten die stuk voor stuk een boodschap zijn voor de lezer, en dan met name voor de vrouw. Het zijn opbeurende, opbouwende, zelfhelende gedichten.

Melk en honing eindigt met een bedankje voor de lezer en een minibiografie over de schrijver.

Soms wordt er een metafoor gebruikt zoals bijvoorbeeld een meloen of een boek. De woorden van de titel, melk en honing, komen geregeld terug in de gedichten, dan weer als voedsel en drinken, dan weer als een metafoor voor iets.

Bij een aantal gedichten staat een passende tekening. De tekeningen zijn niet perfect, daaraan kan je zien dat ze niet met de computer zijn getekend, maar met pen of potlood. Dat maakt elke tekening uniek.

Kortom melk en honing is een gedichtenbundel die elke vrouw gelezen zou moeten hebben.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Website van de auteur:

Website van de uitgeverij:


Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg