Parels Van Sri Lanka En Zuid-India - Ad Van Schaik


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Reisboek

Waar gaat het boek over? 
Eindeloze witte zandstranden, intens groene theeplantages, hoge boeddhistische dagoba's, rijk versierde hindoeïstische tempels en de omvangrijke nalatenschap van de VOC in de vorm van huizen en forten. Dat hebben het kleine overzichtelijke Sri Lanka en het onmetelijke, complexe India met elkaar gemeen.
Daarnaast zijn de verschillen groot, waardoor enerzijds het ingetogen boeddhistische Sri Lanka en anderzijds het zinderende hindoeïstische Zuid-India samen een fascinerende reisbestemming vormen. Journalist en auteur Ad van Schaik, die beide landen sinds 1976 tientallen malen bezocht, nam dat originele idee als uitgangspunt voor dit reisboek.

Eerdere reisboeken van Ad van Schaik over Sri Lanka en India, ook uitgegeven door Uitgeverij Aspekt, zijn enthousiast ontvangen. 'Het zijn geen reisgidsen in de traditionele zin van het woord, wel belichten ze bezienswaardigheden en monumenten grondig,' aldus De Standaard.
Archeologie Magazine noemt de reisboeken van Ad van Schaik een 'must' voor liefhebbers van historische plaatsen en de Reisgids van de Consumentenbond omschrijft de inhoud van zijn reisboek over India als 'informatie over bijzondere plekken en boeiende mensen.'

Voor zijn talrijke publicaties en radioreportages over India ontving Ad van Schaik uit handen van Pranab Mukherjee, toen minister van Buitenlandse Zaken en daarna President van India, de prestigieuze Award 'Best foreign journalist for India'.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Mark Heuveling, Snezhina Uzunova

Binnenwerk:
Paul Timmerman

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789463384124
Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
186

Genre:
Reizen

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover van Parels van Sri Lanka en Zuid-India van Ad van Schaik verwacht je een tropisch verhaal te gaan lezen. De titel doet vermoeden dat je bijzondere plaatsen gaat ontdekken in het boek.
Je hebt reisboeken die je vertellen hoe je kan reizen, welke hotels en restaurants de beste zijn enz. en je hebt reisboeken waar de auteur vertelt over zijn belevenissen van de landen en plaatsen die hij heeft bezocht, meer achtergrond informatie geeft over de plaatsen die hij heeft bezocht en je tips geeft die je nergens anders zo snel zult lezen. Tot de laatste categorie behoort dit boek. Mocht je Sri Lanka en Zuid-India gaan bezoeken dan zou je dit boek mee op reis kunnen nemen om de bijzondere plaatsen die Ad van Schaik heeft bezocht met eigen ogen te aanschouwen. Zeker als je iemand bent die meer wilt weten, de geschiedenis van de plaatsen die je bezoekt wilt kennen, is dit boek een echte aanrader. Ook al heb je overigens geen reisplannen om er heen te gaan, je gaat bijna een vlucht boeken omdat je het zelf wilt bezichtigen. De auteur vertelt zo levendig en boeiend over de plaatsen, dat Sri Lanka en Zuid-India wel het paradijs op aarde moet zijn. Je wilt de grootste, door de VOC gebouwde, kerk gaan bezoeken, de vele tempels zelf bezichtigen, een kopje thee drinken bij een van de vele stalletjes, genieten van de natuur en je wilt de moesson meemaken om te voelen hoe dat is.
De auteur vertelt over de geschiedenis van de plaatsen die hij heeft bezocht, geeft je tips wat je zeker eens moet bezichtigen zoals bijvoorbeeld het 'Einde van de wereld' in Sri Lanka. Hij vertelt waar de beroemdste diamant ter wereld is gevonden, wat er nog over is van het VOC-tijdperk, hoe je je in Sri Lanka en Zuid-India ook kan vervoeren zoals bijvoorbeeld op rustige wegen per fiets.
Hij vertelt zo tersluiks waar je op moet letten als je Sri Lanka en Zuid-India bezoekt zoals bijvoorbeeld door niet in te trappen in toeristenfuiken en als je bijvoorbeeld aan een cusus yoga wilt doen, waar je dan op moet letten waar je heen gaat.
De foto's en de landkaarten maken het boek compleet. Je krijgt een beter beeld van Sri Lanka en Zuid-India.
Kortom; Parels van Sri Lanka en Zuid-India van Ad van Schaik is een boek dat je zeker eerst moet lezen en daarna mee kan nemen als je naar Sri Lanka en Zuid-India gaat om de genoemde plaatsen te bezoeken.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is mooi, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, past bij het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Ze klinken zo mooi, dat ik er ooit nog eens heen wil om het met mijn eigen ogen te aanschouwen.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Nee, niet echt, maar dat is niet erg. Wel verbaasde het mij hoe er wordt gereageerd in India als je je verplaatst per fiets. Moest ook wel lachen om dat stukje.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de liefhebbers van Sri Lanka en Zuid-India.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek gaat terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dat denk ik wel, hangt van het boek af.

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt








Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg