Onthoud Dit Als Je Verdrietig Bent - Maggy Van Eijk



Maggy worstelt. Soms met het leven maar vooral met zichzelf. Naast haar leven als jonge vrouw in hartje Londen – met bijbehorend sprankelend leven – stuitert ze van paniekaanval naar zelfbeschadiging en van depressie naar overmatig drinken.

Maar, tegenwoordig heeft ze een gereedschapskist vol handvatten die haar helpen staande te blijven als haar hoofd op hol slaat. Zo weet ze waar ze het beste kan huilen in het openbaar (in een bikramyogales bij een zelfscankassa of achter in een Uber), waar ze blij van kan worden (een te gekke band ontdekken op Spotify, honden knuffelen en een opgemaakt bed) en waar ze het gevoel van krijgt dat ze leeft (haar nagels in een neonkleur lakken, zoute drop eten en de handstand doen).

Onthoud dit als je verdrietig bent is een briljant boek en een mentale oppepper voor iedereen die weleens flipt in een lift, buitenproportioneel zenuwachtig is voor een afspraak of gewoon een ijzersterk boek wil lezen. Rauw, eerlijk, bijzonder grappig en confronterend herkenbaar.

Je hebt zelfhulpboeken die dwingend van aard zijn en je hebt zelfhulpboeken die geschreven zijn vanuit de ervaring van de auteur die haar ervaringen met iedereen deelt en tips geeft hoe je ermee om kan gaan. Onder de laatste categorie valt Onthoud dit als je verdrietig bent van Maggy van Eijk.

De cover doet zonniger aan dat het het boek is. Bij de titel Onthoud dit als je verdrietig bent verwacht je een boek te lezen over hoe om te gaan met het verdriet om een overleden persoon of dier, liefdesverdriet en andere situaties waar je verdrietig om kan zijn. Deels is het zo, maar het is zoveel meer. Het boek kent vele gewaagde thema's als depressie en andere psychische aandoeningen.

In het eerste hoofdstuk vertelt Maggy van Eijk waarom ze dit boek heeft geschreven, je krijgt een intro van haar en wat ze toch met lijstjes heeft.

Maggy van Eijk heeft Onthoud dit als je verdrietig bent zonder schaamte geschreven. Ze schuwt geen onderwerp, ze durft zich van haar kwetsbaarste kant te laten zien, heeft een ontzettend goed relativeringsvermogen en steekt geregeld de draak met zichzelf. Geregeld moet je lachen om haar vergelijkingen zoals bijvoorbeeld 'Een bad is gewoon een stoofpot met je eigen vuil.' en 'Daten is altijd zenuwslopend, maar daten met een angststoornis voelt alsof je overal een brullende baby met je meezeult.'.

Voor velen zullen bepaalde onderwerpen herkenbaar en confronterend zijn zoals bijvoorbeeld het verdriet dat je kan hebben als een relatie over is en de tijd daarna. Je krijgt tips voor hoe ermee om te gaan, zoals bijvoorbeeld het Club Penguin-techniek en door middel van lijstjes en dat het niet erg is om je emoties te tonen.

Maggy van Eijk laat met Onthoud dit als je verdrietig bent zien dat ook al heb je een psychische stoornis, het niet erg is om hulp te vragen en dat je, zij het op een aangepaste manier, je leven kan leiden als de meeste mensen. Dat je je niet hoeft te schamen voor je psychische stoornis.

Kortom Onthoud dit als je verdrietig bent van Maggy van Eijk zou iedereen moeten lezen, niet alleen diegenen die in de gezondheidszorg werken en diegenen met een psychische stoornis, maar ook diegenen die 'gezond' zijn en niet in de gezondheidszorg werken, zodat men beter begrijpt dat niet iedereen met een psychische stoornis een gevaar voor de samenleving is, dat ze niet 'gek' zijn.

Hoeveel sterren geef je dit boek?
4 sterren.

Website van auteur:

Website van uitgeverij:


Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg