Van uitgeverij
Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Subtitel:
met bewustzijn voorbij depressie
Waar gaat het boek over?
Een derde van de mensheid maakt in zijn leven één of meerdere depressies door. De Westerse behandeling daarvan is vaak een vorm van therapie die aanspraak maakt op het denkproces en/of het voorschrijven van antidepressiva.
Modita van Zummeren heeft - zowel als arts als tijdens haar eigen depressies - ondervonden, dat deze behandeling in de meeste gevallen niet werkt.
In dit boek beschrijft zij hoe ze door middel van bewustzijn definitief uit haar depressies is gekomen.
Het boek bevat handreikingen om depressie zonder antidepressiva en met bewustzijn te overwinnen, onder andere: Acceptatie van de Depressie, Familie Opstellingen, de Actieve Meditaties van de Oosterse Mysticus Osho, Lichaamsgerichte Therapie en het vinden van Passie in het leven.
Bron:
bol.com.
Over de auteur:
Modita (1962) is (niet meer praktiserend) arts en begeleidt meditatie cursussen, meditatieve therapieën, stilte meditaie weekenden in de natuur en familie opstellingen. Ze werkt op een laagdrempelige, enthousiaste manier, met wijsheid en vanuit een warme interesse in haar medemens.
Bron: achterkant boek
Omslagontwerp:
Mark Heuveling, Snezhina Uzunova
Binnenwerk:
Mark Heuveling, Thami van Mansom
Jaar van verschijnen:
2018
ISBN:
9789463384803
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
296
Genre:
Psychologie
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de cover van
Depressie, een opstap naar geluk van
Modita van Zummeren krijg je het gevoel dat je een reisboek gaat lezen, maar dan kijk je naar de titel en die zegt totaal iets anders. Hoewel je dat ook als een soort van reizen kan zien. Een levensreis met jezelf, het op zoek gaan naar jezelf om je uit de depressie te halen. Theoretisch gezien is het dus toch een soort van reisboek. Het is maar hoe je het bekijkt.
In de inleiding vertelt
Modita van Zummeren hoe ze erop kwam om dit boek te schrijven, voor wie het boek bedoelt is aan wie ze het boek opdraagt. De inleiding maakt nieuwsgierig naar de rest van het boek.
Wat
Depressie, een opstap naar geluk zo bijzonder maakt, is dat
Modita van Zummeren het boek niet schrijft als een afstandelijk iemand die nog nooit een depressie heeft meegemaakt, het uit wetenschappelijk oogpunt schrijft. Niets van dat al.
Modita van Zummeren weet duidelijk waar ze over schrijft, juist omdat ze zelf een paar keer een depressie heeft gehad, het zijn haar eigen ervaringen. Ze geeft zich in dit boek helemaal bloot, ze is heel erg open en eerlijk naar hoe ze zich voelde, waar die depressies vandaan kwamen, hoe ze was en hoe ze daar uiteindelijk bovenop is gekomen. Ze vertelt welke wegen ze heeft gewandeld voor ze kwam waar ze nu is en hoe die waren. Je ziet haar groeien van een depressief iemand naar een vrouw die echt gelukkig is met zichzelf en met wat ze doet. Dat maakt het boek heel bijzonder en kan een handreiking zijn voor een ieder die een depressie heeft of heeft gehad. Sommige stukjes kunnen herkenbaar zijn voor veel mensen.
Ze vertelt over de levenslessen die ze onder andere van Osho heeft geleerd en hoe ze die toepast in haar leven en hoe jij die zou kunnen toepassen in jouw leven. Sommige stukjes worden herhaald opdat het echt tot je doordringt. Ze vertelt ook over de effecten van antidepressiva, wat dat met je kan doen en waar je dat kan brengen en dat is niet veel goeds. Ze geeft ook tips voor oefeningen die je kan doen zoals bijvoorbeeld 'Ja tegen mezelf op dit moment'. Daarnaast geeft ze tips om een goede therapeut te kiezen en welke therapievormen er zijn waarbij ze een korte uitleg geeft.
De foto's maken het boek compleet, ze laten zien hoe Modita er als baby uit zag en daarna als volwassen vrouw. Niet alleen in woord geeft zij zich bloot, maar ze laat ook de foto's zien waar ze in een depressie zat. Als je de foto's naast elkaar zou leggen, dan zie je haar gelukkiger worden.
Kortom;
Depressie, een opstap naar geluk van
Modita van Zummeren is een heel persoonlijk verhaal van
Modita waarin ze heel erg open is over haar depressies en hoe ze er uiteindelijk bovenop is gekomen, welke wegen ze daarvoor heeft gewandeld en hoe die de lezers misschien zouden kunnen helpen.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.
Wat vind je van de cover?
Die is mooi, past bij het boek. Het mooie van deze cover is, is dat die via de zijkant ook naar de achterkant doorloopt.
Wat vind je van de titel van het boek?
Die is heel erg goed gekozen, past bij het boek.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Die is lekker vlot en beeldend.
Hoe origineel is het verhaal?
Het persoonlijke gedeelte van
Modita van Zummeren is heel erg origineel, want het is haar verhaal. Daar tussendoor heeft ze ook stukjes van anderen zoals bijvoorbeeld Osho geplaatst, maar in dit geval is dat niet erg, want daar haalde
Modita onder andere haar levenslessen uit en dat wil ze met iedereen delen.
Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed.
Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.
Wat vond je van de locaties in het boek?
Ze klinken over het algemeen mooi.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze. Eigenlijk heeft het hele verhaal van haar mij geraakt, vooral de tijden dat ze in een depressie zat en zich er uiteindelijk heeft weten van los te maken. Uiteraard ging dat niet altijd van een leien dakje, maar je ziet hoe ze in de loop der tijd aan het veranderen is, aan het groeien door de therapieën die ze volgde. En dan nu zo gelukkig is en doet wat ze echt wilt. Dat heeft me wel geraakt.
Daarnaast, maar dat heeft eigenlijk niets met deze vraag te maken, ga ik ook eens proberen om een mandala te tekenen. Ik dacht altijd dat dat moeilijk was, maar dat blijkt dankzij de tip van
Modita niet zo te zijn. Ik mag graag kleuren, want daar ben ik wel goed in, maar wie weet krijg ik er weer een hobby bij als het mandala-tekenen me bevalt.
Mooie quote in het boek:
Om de depressie te boven te komen is allereerst acceptatie van de depressie nodig.
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die aan zichzelf wil werken.
Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Misschien dat ik af en toe een stukje terug ga lezen.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast.
Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk wel dat dit boek me (onbewust) nog wel even bezig gaat houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat denk ik wel, hangt van het boek af.
Website van de auteur:
OSHO® Meditaties
Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt
Reacties
Een reactie posten