Moord In Zuid-Afrika - Arine Prins & Hugo Verkley


Van uitgeverij Sweek mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Het waargebeurde verhaal over de dood van Peet van Es

Waar gaat het boek over? 
Voor Arine Prins en haar gezin komt er in de nacht van 7 op 8 april 2017 een abdrupt einde aan hun Afrikaanse droom. Zij wordt in haar huis in het Zuid-Afrikaanse Barberton overvallen door vijf mannen. Arine en vriend William komen er levend vanaf, echtgenoot Peet niet.

In 1999 laten Peet en Arine, en hun kinderen Beer en Sterre, Nederland achter zich voor de fascinerende natuur, het fijne klimaat en een schitterende boerderij. Al snel blijkt Zuid-Afrika toch niet zo'n droomland te zijn; dochter Sterre wordt misbruikt door een buurman, zoon Beer komt in de gevangenis terecht en het lukt Peet en Arine niet om genoeg geld te verdienen. Net als ze op het punt staan om - na 18 jaar - terug te keren naar Nederland, komen de vijf donkere mannen hun huis binnen. Terwijl Arine vastgebonden op de grond ligt en haar man urenlang wordt mishandeld, ziet zij haar markante leven vol met ups en downs aan zich voorbijtrekken.

De moord kreeg in 2017 volop aandacht in de media en de politiek. Een aangrijpend en actueel boek dat je niet weg kunt leggen.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Peter Paul van Bekkum & Sabine van der Plas

Binnenwerk:
Sacha Boelhouwer

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789463672528

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
230

Genre:
Waargebeurde verhalen

Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de cover van Moord in Zuid-Afrika van Arine Prins en Hugo Verkley krijg je een angstig gevoel. Je hebt het idee dat de zebra iets ziet wat hij beter niet had kunnen zien. De titel spreekt voor zichzelf. De keus voor de zebra op de cover wordt al heel snel in het boek duidelijk.
De songtekst van Cuby & the Blizzards komt binnen. Het is heel aangrijpend en past bij Peet zoals je later, als je het boek uit hebt, zult beseffen.
Je wordt vanaf het eerste hoofdstuk meteen meegesleurd naar die vreselijke avond en nacht in april 2017. Arine vertelt hoe zij alles heeft ervaren, wat ze heeft moeten doorstaan en gaat geregeld terug in de tijd om het levensverhaal van haar en Peet te vertellen. Hoe zij elkaar ontmoet hebben, hoe hun relatie tot stand kwam, hoe ze op het idee kwamen om naar Afrika te gaan, hoe ze daar hun leven samen met hun kinderen en (huis)dieren leefden, waar ze tegenaan liepen, wat ze zoal deden en meemaakten en hoe dat zo tragisch is geëindigd, hoe ze werden overvallen en hoe het daarna ging.
Ze heeft niets en niemand mooier gemaakt dan het was, ook is ze heel erg eerlijk over zichzelf en haar gezin, je voelt de liefde die ze heeft voor haar gezin. Na het lezen van dit boek heb je het gevoel dat je Peet, Arine, Beer en Sterre persoonlijk kent.
Je komt niet alleen meer te weten over het gebeuren en de achtergrond van het gezin, maar ook de geschiedenis van hun woonplaats, hoe het is om in Zuid-Afrika te wonen en te werken, hoe de mensen daar zijn en met elkaar omgaan, hoe het rechtssysteem daar is en hoe de politie daar onderzoek deed naar de overval en moord. Je komt ook meer te weten over plaasmoorde, wat dat inhoudt en wat dat betekent voor de witte mensen in Afrika.
Het is een aangrijpend, schokkkend verhaal waarbij je de angst, de boosheid, de verslagenheid en het ongeloof van Arine voelt tijdens die overval. Het is een verhaal waarbij je bij jezelf gaat afvragen hoe jijzelf had gereageerd als je in de schoenen van Arine en haar kinderen had gestaan. In dit geval is het te hopen dat je daar nooit een antwoord op krijgt, dat je daar nooit over mee hoeft te praten.
De foto's maken het boek compleet, je krijgt een nog beter beeld van het gezin van Arine en Peet.
Kortom, Moord in Zuid-Afrika van Arine Prins en Hugo Verkley is een heel erg aangrijpend schokkend verhaal van een gezin dat vol goede moed en vol toekomstdromen naar Zuid-Afrika vertrok en uiteindelijk bruut werd verstoord door vijf mannen die het leven van het gezin voorgoed veranderde. Het verhaal laat zien hoe het is om daar als blanke mensen te wonen en te werken en hoe mensen daar met elkaar omgaan. Het is een boek dat je niet weg kan leggen als je er eenmaal in begint omdat je wilt weten hoe het af zal lopen, hoe het nu met Arine en haar kinderen gaat.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is goed gekozen, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want daar draait het om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is het waargebeurde verhaal van Arine en Peet.

Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het is chronologisch geschreven waarbij er geregeld wordt teruggeblikt.

Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker. Als je er eenmaal in begint kan je niet meer stoppen met lezen omdat je wilt weten hoe het verder zal lopen, hoe het nu met Arine en haar kinderen is.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Vlaardingen is een mooie stad en Zuid-Afrika klinkt heel mooi, maar zou er niet willen wonen, zeker niet na dit verhaal en gezien mijn angst voor slangen, zal ik er ook wel nooit heen gaan. Ik geniet liever van de plaatsen op tv en in boeken. Wat dat aangaat ben ik niet zo avontuurlijk aangelegd. ;)

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat gaat me goed af.

Hebben de auteurs je kunnen raken?
Ja, dat hebben ze zeker. Doordat het verhaal van Arine zo beeldend is geschreven, heb je het gevoel dat je erbij was. Je voelt echt de angst, de overlevingsdrang en de verslagenheid van Arine. Dat raakte me en zette me aan het denken van hoe ik gereageerd zou hebben.
Wat mij ook heeft geraakt is de reactie van die politieagente tot drie keer toe. Ik moest het echt een paar keer terug lezen om te geloven dat het echt waar was wat ik las. Mijn complimenten voor Arine dat ze niet ontploft is, want mijzelf kennende, zou ik dat wel hebben gedaan en ja, ik weet dat dat in dat geval niet verstandig is.

Mooie quote in het boek: 
De dood is iets dat onlosmakelijk met het leven is verbonden.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van waargebeurde verhalen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Ik denk het niet.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk dat dit boek mij nog wel even bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteurs lezen? 
Dat denk ik wel.

Website van de auteur:
Hugo Verkley

Website van de uitgever:
SWEEK







Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Knock-Out - Cis Meijer

Het Libertarische Sociaal Contract

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg