Van uitgeverij
WalburgPers mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Subtitel:
Leven en dood van Jan Willem ter Braak
Waar gaat het boek over?
Spion tegen Churchill is het verslag van een zoektocht naar de in vergetelheid geraakte Jan Willem ter Braak, die voor de Duitsers in Engeland spioneerde en die in 1941 doodgeschoten in een kelder in Cambridge werd teruggevonden.
Met behulp van nieuw ontdekte bronnen en informatie van nabestaanden wordt de vooroorlogse jeugd van de spion in Noordwijk aan Zee en de nasleep die zijn dood had, uit de doeken gedaan. Tot de vele fascinerende ontdekkingen in het leven van de spion behoort, dat zijn vader in de Eerste Wereldoorlog in Duitsland gearresteerd werd voor spionage, dat MI5 pas na de oorlog de ware identiteit van Ter Braak wist te achterhalen en dat hij een halfbroer had die een beruchte oorlogsmisdadiger was. Uit het inmiddels openbare MI5-dossier blijkt dat Ter Braak niet als enige in Engeland aan land werd gebracht om te spioneren voor Hitler-Duitsland maar wel de enige die aan arrestatie wist te ontkomen en uiteindelijk in wanhoop zelfmoord pleegde.
Spion tegen Churchill zet forse kanttekeningen bij theorieën die over Ter Braak circuleren; o.a. zijn betrokkenheid bij een moordzaak op het Engelse platteland, zijn vermeende spionage voor Rusland en de opoffering van Ter Braak en andere spionnen door de Duitse Abwehr.
De belangrijkste vraag is wat Ter Braak precies in Engeland heeft gedaan, waarbij Spion tegen Churchill onderbouwt dat hij wellicht een aanslag op Churchill voorbereidde. Zo komt deze vergeten spion eindelijk terug uit de mist, waarin hij driekwart eeuw geleden verdween.
Bron:
bol.com.
Over de auteur:
Jan-Willem van den Braak (1952) was in diverse functies werkzaam voor de werkgeversorganiesatie VNO-NCW in Den Haag. Over die tijd schreef hij drie boeken. Daarnaast is hij altijd geïnteresseerd geweest in geschiedenis en spionage.
Bron: achterkant boek.
Omslagontwerp:
Erwin Bomans
Binnenwerk:
KM Grafisch Werk, utrecht
Jaar van verschijnen:
2017
ISBN:
9789462491717
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
256
Genre:
Geschiedenis en maatschappij.
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de cover van
Spion tegen Churchill van
Jan-Willem van den Braak krijg je het idee dat je een boek over spionnen in Londen gaat lezen en dat blijkt ook zo te zijn en dan voornamelijk over één persoon die onbekend was en na het lezen van dit boek ook voor een groot gedeelte onbekend zal blijven ondanks dat zijn naam wel bekend is in een bepaalde wereld en dan met name in de schrijverswereld waar velen al over hem hebben geschreven zoals zij dachten dat een bepaald stukje in de geschiedenis is gegaan.
Het voorwoord van Ad van Liempt maakt nieuwsgierig. In de proloog vertelt
Jan-Willem van den Braak hoe hij erop kwam om dit boek te schrijven, hoe dit boek ontstond. Daardoor wodt je nog nieuwsgieriger naar die Jan Willem ter Braak waarbij opvalt dat zijn naam verdacht veel lijkt op die van de auteur.
Je leert Jan Willem kennen zoals hij eerst heette, met de naam die hij kreeg bij zijn geboorte. Je krijgt een redelijk goed beeld van zijn jeugd, uit wat voor nest hij kwam, hoe hij later in zijn jongensjaren was, hoeveel hij op zijn vader leek, hoe hij Jan Willem werd, hoe hij aan die naam kwam, hoe hij spion werd, waar hij vermoedelijk werd opgeleid tot spion, waar hij steeds verbleef, wat hij deed, en waarom, hoe en waar hij uiteindelijk zelfmoord pleegde. De auteur vertelt ook hoe Jan Willem na zijn dood werd omschreven, welke wilde verhalen over hem de ronde deden en hoe die verhalen de wereld in kwamen soms tot ergernis van bepaalde personen.
Het is niet alleen het verhaal van Jan Willem, maar ook van de andere spionnen en van zijn verloofde en zijn familie en vrienden ook al is dat in mindere mate. Je leest hoe hun levens is vergaan en hoe hun band was met Jan Willem.
Ook geeft de auteur een beeld van hoe het zou zijn gegaan als de geschiedenis anders was verlopen, wat als Churchill was vermoord? Als Jan Willem geen zelfmoord had gepleegd? Hoe zou het dan zijn gegaan in de wereld?
Jan-Willem van den Braak heeft heel mooi zijn kijk met hoe bepaalde momenten zijn gegaan vermengd met wat er bekend is van Jan Willem ter Braak. Hij geeft daar zijn onderbouwde inzicht op. Daardoor loopt het verhaal mooi in elkaar over.
Een minpuntje is dat de noten achterin het boek staan in plaats van onder de bewuste bladzijdes waardoor je achterin moet gaan zoeken wat de noten zijn.
Je moet het verhaal wel in het tijdsbeeld bekijken, want bepaalde gewoontes zoals dat je thuis bleef wonen tot je ging trouwen was in de jaren '40, '50 heel normaal.
De foto's maken het boek compleet. Je krijgt een beter beeld van Jan Willem, zijn familie, verloofde en vrienden. Twee foto's zijn wat minder, die zijn schokkend, maar het is wel goed dat die er ook in staan.
Kortom;
Spion tegen Churchill van
Jan-Willem van den Braak geeft een interessante kijk in het leven van een onbekende Nederlandse spion in Engeland in 1940/1941 waarvan er steeds werd beweerd dat hij een aanslag op Churchill voorbereidde. Naast wat er bekend is over Jan Willem geeft de auteur zijn kijk op de ontbrekende momenten, zoals hij denkt dat het is gegaan zonder afbreuk te doen aan de waarheid.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.
Wat vind je van de cover?
Die is goed gekozen, past bij het boek.
Wat vind je van de titel van het boek?
Die is goed gekozen, maakt nieuwsgierig.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Over het algemeen vlot en beeldend.
Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.
Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het boek is chronologisch geschreven.
Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Niet altijd, maar dat kan aan mij hebben gelegen.
Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, het verhaal is geloofwaardig.
Welke persoon vond je het leukst en waarom?
Neeltje, omdat ze, ondanks dat ze wist hoe Jan Willem was, toch voor hem ging. Dat ze het verhaal van de verloving na de oorlog iets heeft aangepast, is gezien het tijdsbeeld te begrijpen.
En aan wie had je een hekel en waarom?
Dat zijn er teveel om op te noemen.
Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Nee, dat denk ik niet.
Wat vond je van de locaties in het boek?
Londen is een hele mooie stad en de andere plaatsen lijken mij ook heel mooi.
Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Dat denk ik niet.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Onder andere hoe het leven van Neeltje na de oorlog is vergaan heeft me geraakt. Helaas kan ik niets meer zeggen, want dan zou ik teveel verraden.
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in de verhalen over de Tweede Wereldoorlog.
Hoeveel sterren geef je het boek?
4 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Misschien.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast.
Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Misschien wel, hangt van het boek af.
Website van de uitgever:
WalburgPers
Reacties
Een reactie posten