Nieuwste recensie

Dat Is Misschien Nog Waar Ook! - Jacqueline Booij

Afbeelding
Van Jacqueline Booij mocht ik haar boek recenseren en ik wil haar daar hartelijk voor danken. Subtitel: Zes moderne sprookjes die je bijna zou geloven Waar gaat het boek over?  Weet je dat je soms zo enthousiast kunt worden dat je zonder vleugels kan vliegen? Dat zelfs de maan verliefd kan worden? Dat ieder mens en elk dier een 'ikvlekje' heeft? Dat er bijzondere dingen kunnen gebeuren als je de manen van een speelgoedpaardje knipt? Wist je dat niet? Als je er meer over wil weten moet je dit boek maar eens lezen, of misschien wil iemand je er wel uit voorlezen. Bron: bol Jaar van verschijnen: 2022 Druk: Eerste druk ISBN: 9789464682427 Bindwijze: Paperback Aantal pagina's: 85 Genre: Voorlezen Wat vind je van het boek?  Bij het zien van de mooie cover van Dat is misschien nog waar ook! van Jacqueline Booij krijg je meteen het idee dat je een sprookjesboek gaat lezen. Je wilt weten welke zes sprookjes worden uitgebeeld op de cover. De titel doet vermoeden dat ...

Een Eeuw Een Familie - Ruti Van Thijn


Van uitgeverij Nabij Producties mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Opmerkelijke verhalen van vier generaties

Waar gaat het boek over? 
Een eeuw, een familie. Meer dan honderd jaar volgen we oma's, moeders en dochters bij hun bijzondere belevenissen. De verhalen in dit boek zijn apart te lezen, maar zijn door de familiebanden erin met elkaar verweven. De vrouwen die aan het woord zijn nemen de lezer mee op een reis door decennia, over continenten, door verdriet en vreugde. Maar altijd zijn daar de onzichtbare touwtjes die de familie bij elkaar houden.
Een warm portret van een niet alledaagse familie.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Ruti van Thijn is geboren en getogen in Amerika. Bij aankomst in Nederland ontmoette zij haar kleine familie. Ze leerde haar eerste man kennen - en de Nederlandse taal. Schrijven deed ze graag, waarbij als vanzelf de opmerkelijke verhalen uit haar familie hun weg naar het papier vonden.
Eerdere boeken van de hand Ruti van Thijn zijn 'Regenboogkristal' en 'Carroussel'.

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789492055613

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
122

Genre:
Literatuur en romans

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Een eeuw Een familie van Ruti van Thijn krijg je meteen het gevoel dat je een bijzonder verhaal, of misschien wel meerdere verhalen, van vier generaties vrouwen gaat lezen. De titel doet dat hetzelfde beloven.
Het zijn verhalen van een paar generaties vanaf 1912 tot en met 2018. De verhalen zijn los te lezen, maar toch is het beter om vanaf het begin te beginnen omdat sommige verhalen een onderwerp hebben waar in een vorig verhaal over is begonnen zoals bijvoorbeeld het overlijden van iemand en dat in een volgend verhaal verder wordt besproken. Je hebt dan een idee waar het over gaat. Soms brengen de verhalen je in het begin in verwarring, je denkt dat het niet klopt, zoals bijvoorbeeld in het verhaal 'Toevalligheden'. Je denkt eerst dat het 'Mijn broer Ernst' moet zijn in plaats van 'Mijn vader Ernst', maar even later begrijp je dat het wel klopt. Dan blijkt dat de oom van Martha en haar vader, die overigens zijn tijd ver vooruit was, dezelfde naam dragen.
Het zijn bijzondere, opmerkerlijke verhalen van een paar generaties vrouwen die het nodige hebben meegemaakt in hun leven. De een heeft wat meer meegemaakt in haar leven dan de ander. Sommige verhalen kan je als een soort les zien zoals bijvoorbeeld het verhaal 'Happy Land' waarin duidelijk is dat ook kinderen van 2 1/2 jaar zich gekwetst kunnen voelen door een opmerking die ze achter hun rug om horen, dat dat een leven lang mee kan dragen. Of het verhaal van een van de vrouwen die in haar pubertijd krijgt te horen dat ze, net als haar familie,  'anders' is dan de anderen, maar dat niet verder mag vertellen omdat dat ernstige gevolgen kan hebben. Het laat zien wat dat met een pubermeisje kan doen als ze het aan niemand kan vertellen wat dat voor haar betekent. Soms moet je ook wel lachen zoals om de gedachten van een kind van 3 jaar wiens vader net was overleden en hoe zij dacht dat hij naar de hemel was gegaan. Je hebt begrip voor een van de vrouwen die, nadat ze bevrijd was, voor het eerst naar de bakker ging en hoe dat afliep. Je voelt haar vreugde om het gebakje. Ook is er een bijzonder verhaal over een begrafenis die nogal apart, maar ook mooi eindigt. En zo zijn er nog veel meer bijzondere, opmerkelijke verhalen zoals bijvoorbeeld over een ouderwetse huisarts die zijn werk heel serieus nam en waarvan je nu zou willen dat dat soort huisartsen er heden ten dage ook nog waren.
Een eeuw Een familie van Ruti van Thijn geeft een mooi tijdsbeeld weer van hoe de mode in het verleden was. Je ziet de tijden veranderen zoals bijvoorbeeld dat men vroeger brieven schreef. Het boek laat zien hoe verbonden de vrouwen met elkaar zijn.
Kortom; Een eeuw Een familie van Ruti van Thijn is een hele mooie verhalenbundel vol met verhalen van een paar generaties vrouwen die zo hun eigen verhalen hebben. Het laat zien hoe verbonden een familieband kan zijn.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek zeker.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want daar draait het allemaal om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is lekker vlot en beeldend.

Hoe origineel zijn de verhalen?
Heel erg origineel, want het zijn de persoonlijke verhalen van de vrouwen die dat hebben meegemaakt.

Wat vind je van de opbouw van de verhalen?
Die zijn goed.

Zat je direct in het boek?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker.

Welke persoon vond je het leukst en waarom? 
Martha, om wie ze is en die ook zo haar ondeugende streken heeft.

En aan wie had je een hekel en waarom? 
Zuster Meredith, maar kan niet zeggen waarom, want dan zou ik teveel verraden.

Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersonen?
Dat denk ik wel.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Over het algemeen mooi.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze. Meerdere verhalen hebben me geraakt zoals het verhaal van oma Caroline, wat ze in de oorlog heeft meegemaakt, maar ook wat Martha op kostschool heeft meegemaakt, heeft me geraakt. Hoe ze behandeld werd en een incident wat ze heeft meegemaakt waar ik niets over kan zeggen heeft me geraakt.

Mooie quote in het boek: 
'Ik ben zelf ook 100 jaar oud, denkt u dat ik alleen nog goed ben om een goede pan soep van te brouwen?'

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van familiegeschiedenissen houdt.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien wel.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker. Ik ben heel benieuwd naar haar vorige twee boeken en hoop dat ze ook weer met een nieuw boek komt.

Website van de uitgever:
Nabij Producties






Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg