In 1940 woonden er ongeveer 140.000 Joden in Nederland. 80.000 daarvan woonden in Amsterdam, zo'n tien procent van de bevolking van de stad. Meer dan 75 procent van hen - mannen, vrouwen en kinderen - zijn naar concentratie- en vernietigingskampen gedeporteerd en daar vermoord.
In Amsterdam zijn alleen al meer dan tachtig monumenten opgericht die iets te maken hebben met de vervolging. Daarnaast zijn er nog steeds veel locaties die een deel van het verhaal van de Jodenvervolging vertellen; gebouwen, pleinen en straten die ooit de stille getuigen waren van de zwartste pagina uit de geschiedenis van de stad. In
Lotty's bankje van
Gerben Post komen verhalen achter monumenten en locaties samen. In 95 korte verhalen wordt duidelijk hoe onlosmakelijk verbonden de stad Amsterdam nu nog steeds is met de geschiedenis van de vervolging van haar Joden.
26 augustus 1945 Lotty Veffer komt aan in Amsterdam. Als enige van haar gezin heeft zij de oorlog overleefd. Haar ouders en zusje Carla zijn in Sobibor vergast. Van een warm welkom is geen sprake en noodgedwongen brengt zij haar eerste nacht 'thuis' in Amsterdam door op een bankje aan de Apollolaan. In september 2017 wordt de dan 96-jarige Lotty geëerd met haar eigen monument, een bankje op de plek waar zij die eerste nacht doorbracht. Het is slechts één van de vele plekken in de stad die ons vandaag de dag nog steeds herinneren aan de Jodenvervolging.
De cover van
Lotty's bankje van
Gerben Post spreekt voor zichzelf. Je ziet meteen dat het over de Tweede Wereldoorlog gaat en dan met name de verhalen achter de mensen die onder andere op de cover staan. De titel maakt nieuwsgierig. Je wilt weten wie Lotty is of was en wat het bankje met haar te maken heeft en of dat dan nog bestaat en zo ja, waar het bankje dan staat.
Aan het begin vind je een plattegrond van de genoemde monumenten die je in dit boek kunt lezen. Je kan het gebruiken om de monumenten te bekijken als je een dag naar Amsterdam gaat. Door de verhalen in dit boek krijgen ze een nog grotere betekenis, je gaat er anders naar kijken en nog beter kijken op straat en op de gebouwen omdat veel monumenten niet zo één, twee, drie opvallen zoals bijvoorbeeld de omlijning op straat van waar ooit een weeshuis heeft gestaan waar de Joodse meisjes en hun begeleidsters zijn afgevoerd.
In de inleiding van
Lotty's bankje van
Gerben Post kom je meer te weten over dit boek, hoeveel monumenten er zijn (dat zijn er veel meer dan je denkt), hoeveel Joden er zijn vermoord en waarom dit boek is geschreven.
De verhalen achter de monumenten zijn hartverscheurend zoals de verhalen van hoe de Joden werden weggehaald, bij elkaar werden gedreven. Indrukwekkend, maar ook hartverwarmend zoals bijvoorbeeld het verhaal van een vrouw die door 1001 kinderen tante Truus werd genoemd. Soms ook ontroerend, maar tegelijkertijd schokkend zoals bijvoorbeeld het verhaal van Betsy die in het Nederlands Israëlitisch Meisjesweeshuis werkte. Je hebt bewondering voor mensen als Ivo Schöffer die op heel jonge leeftijd veel Joden heeft gered. Uiteraard ontbreekt het verhaal van Anne Frank en haar familie niet in dit boek. Zonder haar zou het boek niet compleet zijn geweest.
Tussen de verhalen door, lees je de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, hoe die was ontstaan en geëindigd, de mensen die in verzet kwamen, de Joden die hun mede-Joden moesten verraden, de rol van de politie, wanneer de laatste razzia was, waarom veel mensen de onderduikers en de mensen die ze hielpen onderduiken verraden en hoe men omging met de Joden die de kampen hadden overleefd en weer terug kwamen naar Amsterdam. Aan het eind wordt de titel van het boek pas duidelijk en besef je hoe hard de terugkeer voor de Joden moet zijn geweest.
De foto's maken het boek compleet. Veel mensen krijgen letterlijk een gezicht en ook van de monumenten krijg je een goed beeld.
Kortom,
Lotty's bankje van
Gerben Post is een heel indrukwekkend aangrijpend boek die je anders laat kijken naar de monumenten voor de Joden, de mensen achter het verzet en de mensen die Joden hielpen onderduiken. De monumenten krijgen een gezicht. Daarnaast word je weer op de hoogte gebracht van hoe het ging in de Tweede Wereldoorlog. De foto's maken, zoals gezegd, het boek compleet.
Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren.
Website van auteur:
Website van uitgeverij:
Reacties
Een reactie posten