Friese Portretten - Pieter Jan Verstraete


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Hoe een Vlaming Friesland ontdekt

Waar gaat het boek over? 
Tussen 1988 en 2008 bezocht Pieter Jan Verstraete samen met zijn echtgenote jaarlijks een regio in Friesland of een van de Waddeneilanden. Steevast werd ook een bezoek gebracht aan het Fries Letterkundig Museum (thans Tresoar) in Leeuwarden. Daar werd het nodige materiaal verzameld over menig Friese taalstrijder. Het resultaat ervan groeide uit tot een reeks Friese Portretten die gedurende twintig jaar in het Vlaams-Nederlandse
jaarboek Zannekin verscheen. Het jaarboek legt zich in de eerste plaats toe op de studie van Frans-Vlaanderen en de Nederlandse en Duitse grensgebieden. Met zijn opstellenreeks was de auteur de eerste naoorlogse Vlaming die jarenlang over Friesland publiceerde. Het boek bundelt portretten van bekende en minder bekende Friezen. Enkele namen: Obe Postma, Gijsbert Japicx, de gebroeders Halbertsma, Harmen Sytstra, Waling Dijkstra, Jan Melles van der Goot, Halvard Hettema en Rintsje Piter Sybesma.

Bron: bol.com.

Omslagontwerp:
Mark Heuveling / Snegina Uzunova

Binnenwerk:
Paul Timmerman

Jaar van verschijnen:
2018

EAN:
9789463384896

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
278

Genre:
Geschiedenis en maatschappij

Prijs:
€19,95

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Friese portretten van Pieter Jan Verstraete krijg je al een idee waar het boek over zal gaan. De titel, en dan met name de subtitel, maakt nieuwsgierig. Je wilt weten wat een Vlaming zo aantrekt aan Friesland. Hoewel je je dat ook wel weer kan voorstellen als je deze mooie provincie kent.
Het boek begint met een schitterend gedicht van Bertus Aafjes. Het is een ode aan Friesland. Hij weet zijn liefde voor deze mooie provincie goed te verwoorden. Daarna vertelt de auteur hoe zijn liefde werkt gewekt voor Friesland, hoe hij parallelen met Vlaanderen zag, dat zal hij later in de portretten ook aangeven. Ook vertelt hij iets over de Friese taal, hoe lang die al bestaat en waar het wordt gesproken.
De portretten zijn van bekende en minder bekende Friezen. Je komt meer te weten over wie ze waren, waar ze vandaan kwamen, hoe ze waren en wat ze deden bij leven. De meesten delen dat ze vochten voor de Friese taal, dat ze wilden dat die niet verloren zou gaan. Sommigen gingen daar heel ver in, terwijl anderen ook verder keken en wat milder waren. Toch hebben ze stuk voor stuk wel hun bijdrage, al dan niet op een positieve manier, geleverd, ook al zijn sommigen in de vergetelheid geraakt. Daarnaast delen ze allemaal dat ze graag schreven. Door de portretten krijg je een mooi tijdsbeeld van hoe het vroeger ging, wat sommige ouders van hun kinderen verwachtten, waarom sommigen eeuwig vrijgezel bleven en zie je hoe langzaam aan de Friese taal uiteindelijk toch erkend wordt als echte taal en niet meer als dialect wordt gezien. Vooral na Kneppelfreed veranderde er het een en ander. Waarom dat was en hoe dat ging, kan je in het boek lezen.
In Friese portretten van Pieter Jan Verstraete lees je wie Frieslands grootste dichter is, door wie het Fries volkslied is geschreven, aan wie het te danken is dat het Fries door alle lagen van de bevolking werd aanvaard en gebruikt, wie de grondlegger van de Friese gedachte was, welke Fries de eerste was die alleen van de pen leefde en je leest het verhaal achter het Oera Linda- Boek.
Je kan merken dat de auteur zich heeft verdiept in de portretten die hij heeft onderzocht. De genoemde boeken, ook die van de diverse portretten, wil je gaan lezen. Je wilt er meer over weten. Ook wil je de genoemde plaatsen gaan bezoeken om het allemaal met eigen ogen te bekijken. De foto's maken het boek compleet.
Kortom; Friese portretten van Pieter Jan Verstraete is een interessant boek over een aantal Friese personen uit het verleden die veel hebben betekent voor de Friese taal. Je leest waarom er na Kneppelfreed veel veranderde voor de Friezen. Ook kom je meer te weten over het Oera Linda-Boek. Was het verhaal echt of toch verzonnen?

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, past bij het boek. De subtitel doet een glimlach verschijnen. Je wordt daardoor nog nieuwsgieriger, omdat je wilt hoe een Vlaming Friesland heeft ontdekt.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is over het algemeen vlot en beeldend. Het is voor te stellen dat diegenen die geen enkel woordje Fries spreken, soms wat moeite zullen hebben met de Friese zinnen. Achter sommige Friese woorden staat daarom tussen haakjes de Nederlandse vertaling en ook sommige gedichten kan je zowel in het Fries als in het Nederlands lezen.

Hoe origineel zijn de verhalen?
Ze zijn niet origineel, want ze zijn al eens eerder elders gepubliceerd, maar dat is niet erg.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Ik ben geschrokken van hoe fel sommigen waren wat de Friese taal aangaat en ook hoe fel ze waren over het Friese volk. Dat ze een bepaalde dictator zelfs begrepen. Dat raakte me heel erg.

Mooie quote in het boek: 
Taal is niet enkel maar een middel om zich verstaanbaar te maken, de ziel van het volk leeft erin.

Zou je het boek aanraden? 
Ja, ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in alles wat met Friesland te maken heeft.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien dat ik af en toe een stukje terug ga lezen.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Dat denk ik wel, hangt van het boek af.

Website van de auteur:
Pieter Jan Verstraete

Website van de uitgever:
Uitgeverij Aspekt






Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg