Het Onbeloofde Land - Paula Brunsveld Van Hulten
Van uitgeverij Elikser mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Waar gaat het boek over?
Dit boek vertelt het verhaal van een klein blond meisje met gemengd Nederlands Indisch bloed, op Java. Al snel komt de oorlog, het jappenkamp en Bersiap, en de vermissing van haar vader in de Politionele Actie, met gevolgen voor haar identiteitsvorming. Als ze op 11-jarige leeftijd met haar moeder naar Nederland moet vertrekken omdat ze niet meer gewenst zijn in de Republik Indonesia, groeit naarmate ze ouder wordt onderhuids een identiteitsstoornis. Ze wordt bang voor haar spiegelbeeld, is slechts een façade, zoals ze zichzelf voelt. De angst om te verdwijnen in die gapende donkerte in haar geest groeit. Bestaat ze wel? Was er wel een Indië, een vader?
Het verhaal heeft weliswaar een Nederlands-Indische achtergrond, maar de ontheemding en ontworteling van het hoofdpersonage, rode draad in dit boek, zijn actueel en universeel herkenbaar voor alle migranten; hoe groter het cultureel verschil, hoe sterker het gevoel van ontheemding. Het boek is fictie, ingebed in werkelijke gebeurtenissen en geschiedenis in WO II en dekolonisatie. Personages en hun verhalen zijn bedacht, soms gemodelleerd op bestaande mensen, maar veel feiten en ervaringen, gevoelens kent Paua Brunsveld van Hulten uit eigen ervaring.
Bron: bol.com.
Over de auteur:
Paula Brunsveld van Hulten, Surabaya 1948, kwam in 1962 met ouders, broer en zuster als spijtoptantengezin naar Nederland, migranten avant la lettre. Na HBO Communicatie en kunstopleiding was ze werkzaam in publieksvoorlichting bij de landelijke overheid. Migratie en vooral de groeiende integratieproblematiek brachten haar tot landelijk politieke activiteit. Ze was ondermeer staflid van een Haags-Marokkaanse organisatie voor allochtone jongeren en vrouwen. Ze publiceerde eerder een non-fictie boek Wij zijn Nederland: autochtone en allochtone Nederlanders over elkaar. De afgelopen jaren is ze naast het schrijven actief als kunst- en portretschilder.
Bron: achterflap boek
Omslagontwerp:
Paula Brunsveld van Hulten
Binnenwerk:
Evelien Veenstra
Jaar van verschijnen:
2018
Druk:
1e druk
EAN:
9789463650991
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
226
Genre:
Feelgood romans
Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd.
Prijs:
€18,95
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de mooie cover van Het onbeloofde land van Paula Brunsveld van Hulten wil je weten waarom het spiegelbeeld van het meisje is vervaagd. De titel maakt nieuwsgierig. Moet je het als positief ervaren of als negatief? De inleiding maakt dat je het verhaal wilt lezen. De auteur vertelt meer over het verhaal dat je gaat lezen en wat er indertijd is gebeurd in Indonesië.
Meteen vanaf het eerste hoofdstuk wordt je meegezogen in het verhaal van een meisje dat op dat moment 3 jaar is en volgt haar een groot gedeelte van haar leven. Je ziet haar van een gelukkig, onschuldig kind naar een onzekere volwassen vrouw veranderen, die doet wat van haar gevraagd wordt. Van buiten is ze sterk, maar is ze dat van binnen ook?
Het is een aangrijpend verhaal van een vrouw die op een gegeven moment heeft besloten om haar vader te zoeken omdat ze hem zo mist. Dat ziet ze als haar belangrijkste taak, maar of dat ook lukt? Zou ze hem en haar geboorteland ooit weer zien? Je voelt haar verdriet om haar vader die ze, sinds ze een jong meisje was, niet meer gezien heeft. Je voelt haar strubbelingen die dat met zich meebrengt, het niet meer welkom zijn in je geboorteland, het niet weten of ze wel echt bestaat, of alles wat er in haar leven gebeurt wel echt is, wie die persoon in de spiegel is, of de herinneringen wel echt zijn, het niet van zichzelf houden omdat ze het gevoel heeft dat ze ongewenst is, het gemis van een gezinsleven, buitengesloten voelen, ontheemd voelen en hoe dat op de omgeving doorwerkt.
Het is niet allemaal kommer en kwel, soms moet je ook wel lachen zoals bijvoorbeeld dat Jenny voor het eerst van haar leven in de sneeuw speelt en de ontdekking van sneeuwbloemen.
Het is een fictief verhaal waarbij de werkelijke geschiedenis er goed doorheen is gevlochten. Het is een verhaal dat echt gebeurt zou kunnen zijn. Veel mensen zullen zich er (deels) in herkennen, ook al hebben ze niet exact hetzelfde meegemaakt. Je vraagt je op een geven moment af of een bepaalde vrouw die genoemd wordt, niet toevallig een beroemde zangeres was, gezien haar achternaam. Tijdens het lezen van het verhaal leer je ook een klein beetje Indonesisch zoals bijvoorbeeld Banju Biru en tempo duluh. In het boek kan je lezen wat deze woorden betekenen.
Het is wel een verhaal waarbij je maar beter de tissues bij de hand kan houden, want soms is het erg emotioneel zoals bijvoorbeeld tijdens een huwelijk en tijdens een bijzondere ontmoeting.
Kortom; Het onbeloofde land van Paula Brunsveld van Hulten is een heel erg aangrijpend, ontroerend verhaal waarbij fictie en echte geschiedenis door elkaar lopen, maar wel zo, dat je gelooft dat het fictieve gedeelte geen fictie is, maar echt gebeurd. De auteur heeft zich heel erg goed weten in te leven in de personages.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.
Wat vind je van de cover?
Die is mooi, past bij het boek.
Wat vind je van de titel van het boek?
Die is heel erg goed gekozen.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Die is lekker vlot en beeldend.
Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel.
Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het boek is chronologisch geschreven waarbij er soms wordt teruggeblikt in de tijd als het verhaal erom vraagt.
Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Dat weet het boek zeker. Als je er in begint, kan je niet meer stoppen met lezen.
Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker. Ik had een iets ander plot verwacht.
Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, dat is het verhaal zeker. Je gelooft dat alles echt is gebeurd. Het verhaal van Jenny zou ook zomaar echt gebeurd kunnen zijn.
Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.
Welke persoon vond je het leukst en waarom?
Frederik, omdat hij zijn vrouw nooit laat vallen en alles voor haar over heeft om haar gelukkig te zien. Hij lijkt wel een beetje op mijn man in dat opzicht.
En aan wie had je een hekel en waarom?
Dat zijn er teveel om op te noemen.
Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Ja, dat denk ik wel.
Wat vond je van de locaties in het boek?
Over het algemeen mooi.
Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
In sommige periodes wel, andere niet.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze. Het verhaal van Jenny heeft me heel erg geraakt.
Mooie quote in het boek:
Het leven is een harde wind die je meevoert met onbekende bestemming en je dan ergens neerkwakt.
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek het aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van verhalen houdt waarbij fictie en waarheid met elkaar zijn vervlochten.
Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Misschien.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast.
Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat ga ik zeker.
Website van de uitgever:
Elikser UITGEVERIJ
Reacties
Een reactie posten