Mijn Odyssee - Manja Croiset



DE TRILOGIE
Kindertijd,
MIJN LEVEN ACHTER ONZICHTBARE TRALIES,
het leidde naar
MANJA EN KLINIEKEN,
de zoektocht, die resulteerde in
OVER DE SHOAH DIE NOOIT VOORBIJ GAAT,
deels verwerkt, echter eenzaam nagenoeg
SANS FAMILLE
en ziek achtergebleven door de niet aflatende
Medische Missers.
Heel warm en keihard.
Niets en niemand ontziend.
De ontwikkeling tot activist op velerlei gebied.
KWETSBAAR en IJZERSTERK.

De tekst op de cover van Mijn Odyssee van Manja Croiset maakt dat je nieuwsgierig wordt naar het werk van Manja Croiset. Je wilt weten wat haar verhaal is.

In Mijn Odyssee weet Manja Croiset haar gevoelens en ergernissen goed te verwoorden. Ze spaart niets of niemand, ze geeft haar ongezouten mening over diverse onderwerpen en mensen waarbij je soms met open mond zit te lezen en denkt van 'had dat niet wat minder gekund'. Aan de andere kant kan je het ook zien als een vorm van lef, zeker voor Manja, waarbij je tegelijkertijd duidelijk merkt dat ze in een fase is gekomen dat het haar allemaal niet meer deert wat anderen denken. Ze schrijft niet zomaar iets, maar weet dat heel erg goed te onderbouwen waardoor je gaat nadenken over wat ze heeft geschreven.

In Mijn Odyssee neemt Manja Croiset je mee naar haar jeugd en daarna, hoe haar leven tot nu toe verloopt. Ze laat zien hoe het in de diverse klinieken waar ze heeft gezeten aan toe ging en hoe het er vandaag de dag aan toe gaat, hoe ze in het verleden een verkeerde diagnose kreeg en wanneer ze kreeg te horen wat ze echt heeft en hoe haar relatie met haar ouders en zussen is en was. Het boek laat zien hoe het oorlogsverleden van de ouders op het (ongeboren) kind kan worden doorgegeven, hoe de gemoedstoestand van de zwangere moeder op haar ongeboren kind doorwerkt en wat dat met een kind kan doen, ook in de toekomst, wat het met iemand kan doen als die niet gehoord wordt. De verhalen en anekdotes worden afgewisseld met gedichten. Het zijn aangrijpende, schokkende, keiharde verhalen, anekdotes en gedichten. De foto's maken het boek compleet.

Het is een boek die je niet in één keer uitleest omdat het soms wat verwarrend is, zeker door de vele lange lappen tekst waar geen eind aan lijkt te komen. Daarnaast mis je soms, met name in sommige gedichten, de leestekens, waardoor je sommige gedichten nog een keer gaat lezen om te begrijpen wat er staat. Laat hierdoor de moed niet zakken om verder te lezen, want het boek is zeer de moeite waard om uit te lezen. Dit is zo'n boek waarbij je soms de moed wilt opgeven, maar tegelijkertijd verder wilt lezen.

Kortom; Mijn Odyssee van Manja Croiset is een boek vol verhalen, anekdotes en gedichten waarin ze haar gevoelens, ergernissen en de misstanden in de zorg en in Nederland heel goed weet te verwoorden en te onderbouwen. Ze zet je geregeld aan het denken. Manja Croiset weet je te raken met haar verhalen, anekdotes en gedichten.

Hoeveel sterren geef je het boek?
4 sterren.

Website van auteur:

Website van uitgeverij:

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg