Rembrandt & Saskia - Marlies Stoter & Justus Lange


Van uitgeverij W BOOKS mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
Liefde in de Gouden Eeuw

Waar gaat het boek over? 
In 1634 trouwt het opkomende schildertalent Rembrandt van Rijn met de liefde van zijn leven: Saskia Uylenburgh, dochter van een raadsheer aan het Hof van Friesland. Het verhaal van hun echtverbintenis is tegelijkertijd dat van het societyhuwelijk in de Zeventiende eeuw, van hofmakerij tot testament.

Hoe kwam zo'n chique trouwpartij tot stand, en hoe verliep het leven erna, wanneer lief en leed gedeeld werden? Aan de hand van ontroerende schilderijen, etsen, documenten en kostbare huwelijkscadeaus toont dit boek ons de wereld van Frieslands beroemdste bruidspaar ooit - en blijkt een trouwbelofte van toen eigenlijk weinig te verschillen van een trouwbelofte nu.

Bron: achterkant boek

Jaar van verschijnen:
2018

ISBN:
9789462582866

Bindwijze:
Hardcover

Aantal pagina's:
170

Genre:
Schilderkunst

Prijs:
€ 24,95

Wat vind je van het boek? 
Iedereen die een beetje bekend is met Rembrandt weet dat de vrouw op de schitterende cover van Rembrandt & Saskia van Marlies Stoter Justus Lange niemand minder is dan zijn grote liefde Saskia. Je weet dan ook, onder andere dankzij de titel, waar het boek over zal gaan. Diegenen die verwachten dat het een uitgebreide biografie van het echtpaar Rembrandt is, zal bedrogen uitkomen. In het kort wordt er verteld hoe hun leven samen is vergaan. Het boek gaat hoofdzakelijk over hoe het ging in de Gouden Eeuw als men een relatie kreeg, hoe men indertijd trouwde, hoe het huwelijk was en hoe het leven daarna ging. Rembrandt & Saskia lopen wel als een rode draad door het boek. Geregeld wordt er naar hen verwezen door middel van een verhaal of een schilderij. Het is wel een boek dat je in het tijdsbeeld moet bekijken. Bepaalde gebruiken die toen heel normaal waren zijn nu haast niet meer voor te stellen zoals bijvoorbeeld dat je in de hogere kringen een partner van stand moest zoeken.
Het boek vertelt uit wat voor familie Saskia komt, hoe ze was, hoe ze Rembrandt vermoedelijk heeft leren kennen, hoe hun leven verder ging, waar ze woonden en hoe ze uiteindelijk een icoon werd. Je komt ook meer te weten over de leerlingen van Rembrandt en de beschreven schilderijen, dat de persoon op het schilderij niet altijd de persoon was wie men in eerste instantie dacht. Je komt ook meer te weten over wanneer men zichzelf en/of met partner en/of gezin liet portretteren en hoe de opstelling vaak was op het schilderij. In de schilderijen die Rembrandt heeft geschilderd en de tekeningen en etsen die hij heeft gemaakt van Saskia, voel je zelfs na eeuwen nog de liefde die hij voelde voor Saskia.
Rembrandt & Saskia van Marlies Stoter Justus Lange geeft een boeiend kijkje van de liefde in de Gouden Eeuw. Aan de hand van schilderijen, etsen, tekeningen en voorwerpen en de verhalen die daarbij horen, krijg je een goed beeld van, hoe de trouwpartij tot stand kwam, hoe men trouwde, wat dat indertijd inhield en wat de symbolen van liefde in de Nederlandse portretkunst waren. Je zal tot de conclusie komen dat er weinig verschil is. Het is min of meer hetzelfde, alleen bepaalde gebruiken zijn anders, maar er zijn ook heel veel vergelijkingen zoals de ringen die men elkaar geeft als men gaat trouwen.
Het zijn niet alleen schilderijen, tekeningen en etsen van Rembrandt die het boek sieren, maar ook van andere beroemde en minder beroemde schilders uit de Gouden Eeuw zoals bijvoorbeeld Jacob Gerritsz Cuyp en Nicolaes Eliasz Pickenoy. Als je de schilderijen goed bekijkt, dan zie je hoe gedetailleerd de schilderijen zijn. Je krijgt een goed beeld van de mode in de Gouden Eeuw, hoe bepaalde gebouwen eruit zagen en wat men deed indertijd.
Het enige minpuntje is dat de noten achterin staan in plaats van onderaan de bewuste pagina.
Kortom; Rembrandt & Saskia van Marlies Stoter Justus Lange geeft een boeiend en interessant kijkje over de liefde in de Gouden Eeuw.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is goed gekozen, past bij het boek.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Die is over het algemeen vlot en beeldend.

Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.

Zat je direct in het boek?
Ja, ik zat er direct in.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Wat vond je van de locaties in het boek? 
Friesland is een hele mooie provincie en Amsterdam is een mooie stad.

Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Dat denk ik wel.

Hebben de auteurs je kunnen raken?
Niet echt, maar dat is niet erg. Ik heb heel erg genoten van het boek.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de fans van Rembrandt en diegenen die meer willen weten over hoe het ging met de liefde in de Gouden Eeuw.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
4 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien wel, ik ga zeker de schilderijen nog eens bekijken.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt het boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Website van de uitgever:
W BOOKS






Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg