Forever 27 - Godfried Nevels


Van uitgeverij Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.

Subtitel:
The infamous Club of 27

Waar gaat het boek over? 
Robert Johnson, Brian Jones, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison,
Kurt Cobain en Amy Winehouse: legendarische muzikanten die allemaal op hun 27e zijn overleden en tot de meest iconische leden van de Club van 27 worden gerekend. Hoe is deze mythische club ontstaan? Welke betekenis heeft het getal 27? En hebben muzikanten op 27-jarige leeftijd een grotere kans om te overlijden? Allerlei vragen die in Forever 27 worden beantwoord.
Ook zijn in dit boek interviews te lezen met diverse mensen uit de
muziekindustrie die dicht bij de leden van de Club van 27 hebben gestaan of daar sterk door zijn beïnvloed. Zo blikt Leon Hendrix terug op het leven van zijn broer Jimi, doet gitarist Marc Benno verslag van de laatste keer dat The Doors in de studio aan het werk waren en vertelt voormalig Nirvana-manager Danny Goldberg over zijn ervaringen met Kurt Cobain. Bijzondere, persoonlijke en openhartige interviews die "de mens achter de muzikant' laten zien.

Bron: bol.com.

Over de auteur:
Godfried Nevels (1973) is freelance journalist, schrijver en muziekrecensent. Eerder publiceerde hij de boeken De onbekende Canadees, Van moment naar muziek en Dutch in the USA. Ook schrijft hij onder meer voor Lust For Life Magazine en Mania Magazine.

Bron: achterkant boek

Omslagontwerp:
Effiecient

Binnenwerk:
Mark Heuveling, Bas Goverde

Jaar van verschijnen:
2019

EAN:
9789493001107

Bindwijze:
Paperback

Aantal pagina's:
216

Genre:
Muziek

Prijs:
€24,99

Wat vind je van het boek? 
Bij het zien van de schitterende cover van Forever 27 van Godfried Nevels krijg je al een idee waar het boek over zal gaan. De 'oudere' lezers zullen de artiesten vast herkennen. De titel zegt helaas genoeg. Helaas in de zin van dat de artiesten die in dit boek besproken worden niet ouder hebben mogen worden dan 27 jaar. Het boek is schitterend vormgegeven door de gebruikte kleuren en de foto's.
Forever 27 van Godfried Nevels begint met een mooi voorwoord van Barry Hay en later in dit boek is er ook nog een interview met hem over Janis Joplin, Jimi Hendrix, Jim Morrison en worden er een paar mythes, zoals bijvoorbeeld over een optreden van The Golden Earring waar Janis Joplin bij aanwezig was, de wereld uit geholpen.
In dit boek worden het overlijden van tien bekende artiesten zoals bijvoorbeeld Kurt Cobain en minder bekende artiesten zoals bijvoorbeeld Kristen Pfaff belicht. Hoe hun korte leven was, wie de eerste grote muzikant was die op 27 jarige leeftijd overleed, wie ze bewonderden, hoe sommige artiesten elkaar bij leven kruisten, wat ze, buiten hun leeftijd dat ze kwamen te overlijden, nog meer gemeen hadden, hoe hun muzikale leven was, hoe ze overleden, wat hun laatste woorden waren en wat voor impact hun overlijden had. Het zijn vaak aangrijpende, trieste verhalen waarbij je achteraf alsnog te doen hebt met de artiesten.
Sommige artiesten zijn overleden door een stom ongeluk, terwijl anderen zelf een einde eraan maakten, weer anderen overleden aan een overdosis en bij weer anderen is het maar de vraag of de officiële doodsoorzaak wel klopt, dat het niet anders is gegaan dan men beweerd. Er wordt daar dieper op ingegaan. Voor sommige artiesten die overleden zijn op 27 jarige leeftijd is dat duidelijk, terwijl bij anderen de doodsoorzaak voor altijd een mythe of een vraag zal blijven. Ondertussen zijn er de wildste verhalen de wereld in gebracht zoals bijvoorbeeld over een witte BIC-aansteker en de overleden artiesten en die al gauw de wereld uit is geholpen.
Ook wordt er dieper ingegaan hoe het komt dat deze artiesten op 27 jarige leeftijd zijn overleden. Is het toeval of zit er meer achter? Daarnaast kom je meer te weten over de betekenissen van het getal 27, waar die voor staat zoals bijvoorbeeld in de westerse astrologie en wordt er stil gestaan bij een paar artiesten die op 26- en 28 jarige leeftijd zijn overleden. De interviews met mensen die de overleden artiesten hebben gekend, zoals bijvoorbeeld de broer van Jimi Hendrix en een vriend van Amy Winehouse maken het boek compleet.
Het is een boek die iedere muziekliefhebber in zijn kast zou moeten hebben. Voor de fans van de genoemde artiesten is het een terugblik in de tijd met mooie en minder mooie momenten.
Kortom; Forever 27 van Godfried Nevels is een boeiend boek over tien artiesten die al dan niet op dubieuze manieren zijn overleden op 27 jarige leeftijd. Je krijgt een goed beeld over hoe hun leven was, wat voor impact hun overlijden had en wat voor invloed ze hebben op andere artiesten.

Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.

Wat vind je van de cover? 
Die is schitterend, past bij het boek.

Wat vind je van de titel van het boek? 
Die is heel erg goed gekozen, want daar draait het boek om.

Wat vind je van de schrijfstijl? 
Het boek is vlot en beeldend geschreven waardoor het boek lekker vlot wegleest.

Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.

Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij zeker. Diverse verhalen hebben mij geraakt zoals bijvoorbeeld de verhalen van Amy Winehouse en Janis Joplin. Het is zo jammer dat ze niet of te laat beseften hoe goed ze waren, dat ze niet onzeker hoefden te zijn, al begrijp ik wel dat ze onzeker waren, want ook ik ben vaak onzeker, maar gebruik geen drugs en drink hooguit af en toe een biertje of wijntje. Ik begrijp ook wel dat je in dat vak heel sterk in je schoenen moet staan om niet aan de drank en drugs te verdagen. De een is daar gevoeliger voor dan de ander.

Mooie quote in het boek: 
Roem is een monster.

Zou je het boek aanraden? 
Ik kan iedereen het boek aanraden.

Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor de muziekliefhebbers.

Hoeveel sterren geef je het boek? 
5 sterren.

Ga je het boek nog een keer lezen? 
Misschien dat ik af en toe een stukje terug ga lezen of de foto's opnieuw ga bekijken.

Ga je het boek houden of geef je het weg? 
Het boek mag terug in de boekenkast.

Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.

Ga je vaker een boek van deze auteur lezen? 
Ja, dat ga ik zeker.

Website van de auteur:
GODFRIED NEVELS

Website van de uitgever:
UITGEVERIJ ASPEKT





















Koop bij bol.com

Reacties

Populaire posts van deze blog

Van Binnen Is Alles Stuk - Simon Hammelburg

Het Libertarische Sociaal Contract

Knock-Out - Cis Meijer

Onder De Vlinderboom - Pauline Vijverberg