Van uitgeverij
Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Subtitel:
Het verhaal van een mislukte adoptie
Waar gaat het boek over?
Renilde Duif is componist. Haar composities verklanken dikwijls de emoties die belangrijke ervaringen in haar eigen leven oproepen. Ook haar gevoelens over een mislukte adoptie klinken in enkele van haar muziekstukken door. Maar deze verdrietige en machteloos makende ervaringen gingen zo diep dat zij zich gedwongen voelde om zichzelf ook op schrift te confronteren met het levensverhaal van haar te vroeg overleden adoptiezoon. In dit aangrijpende verslag van de speurtocht naar de oorzaken van die mislukte adoptie geeft ze het woord aan haar alter ego Hester.
Bron: achterkant boek
Omslagontwerp:
Mark Heuveling
Binnenwerk:
Sükran Yürekli
Jaar van verschijnen:
2019
EAN:
9789463385701
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
132
Genre:
Literaire non-fictie
Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd, maar leent zich er goed voor om verfilmd te worden.
Prijs:
€14,95
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van het schattige jongetje op de cover van
Mijn leven met Ninjo van
Renilde Duif verwacht je niet dat hij later zal gaan ontsporen en jong zal komen te overlijden. Je bent benieuwd naar zijn verhaal. De titel geeft weer waar het boek over zal gaan. De subtitel maakt nieuwsgierig.
Mijn leven met Ninjo van
Renilde Duif is het levensverhaal van Ninjo en het verhaal van
Hester oftewel
Renilde Duif, maar in het boek heeft ze zich Hester genoemd, haar alter ego. Het is een aangrijpend verhaal van een echtpaar dat graag een kind wil adopteren uit een ander land zodat hij een liefdevolle jeugd heeft en een goede toekomst. Ze wisten dat ze het zwaar zouden krijgen, maar dat het zo zwaar zou zijn hadden ze niet verwacht.
Renilde Duif vertelt in
Mijn leven met Ninjo op een eerlijke en openhartige manier over haar ervaringen met haar adoptiezoon, hoe zij vermoedt dat het is gegaan dat Ninjo naar een kindertehuis werd gebracht en daarna met het vliegtuig naar Nederland, hoe de adoptieprocedure ging, hoe het in het begin ging, hoeveel moeite het koste om elkaar te begrijpen omdat ze elkaars taal niet spraken, hoe Ninjo in het gezin werd opgenomen en wat voor impact dat had op het gezin, hoe hij was als kind, hoe het later in zijn jeugd en daarna ging, wanneer hij ontspoorde en wat ze heeft geprobeerd om hem op het rechte pad te houden. Voor sommige ouders, ook die een eigen kind hebben die is ontspoord, kan het deels herkenbaar zijn.
Tussendoor lees je over de jeugd van Hester, hoe anders die was, de vergelijking tussen haar jeugd en die van Ninjo, hoe ze dat steeds vergelijkt. Ze kijkt met een open blik naar het verleden en bekijkt of ze bepaalde dingen anders had moeten doen of dat ze echt alles heeft gedaan wat ze kon. Ze is ook open en eerlijk naar zichzelf toe, ze maakt zichzelf niet leuker dan ze is, maar dat ze ook zo haar zwakke momenten heeft.
Je voelt niet alleen geregeld de machteloosheid, maar boven- en ondanks alles voel je haar liefde voor haar adoptiezoon ondanks dat ze soms moeilijke, maar begrijpelijke keuzes heeft gemaakt. Je voelt haar begrijpelijke schuldgevoelens, ook naar haar kinderen toe die zelf heeft gebaard en hoe die haar steunden na het overlijden van hun adoptiebroer, wat ze nog voor hem hebben gedaan en hoe het nu met ze is.
Kortom;
Mijn leven met Ninjo van
Renilde Duif laat zien dat het niet altijd goed gaat met een kind dat je adopteert, dat het ook anders kan lopen en dat het niet altijd aan de opvoeding van de adoptie-ouders hoeft te liggen, dat het soms ook aan het kind zelf kan liggen, aan zijn verleden en wat het heeft meegemaakt voordat het bij de adoptie-ouders kwam. Uiteraard hangt het ook af van de vriendenkring die het kind kiest en waar je als ouder niet altijd grip op hebt. Dat laatste geldt eigenlijk voor elk kind.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.
Wat vind je van de cover?
Die is heel erg mooi, past bij het boek.
Wat vind je van de titel van het boek?
Die is heel erg goed gekozen, want daar draait dit boek om.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Het verhaal is op een vlotte en beeldende manier geschreven.
Hoe origineel is het verhaal?
Heel erg origineel, want het is het persoonlijke verhaal van de auteur.
Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er geregeld teruggeblikt wordt als het verhaal erom vraagt.
Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft ze zeker. Ik neem mijn petje af voor mensen die een kind adopteren. Zoals in dit verhaal blijkt, is het niet altijd even makkelijk en hangt het zeker af van wat het kind in het verleden heeft meegemaakt, hoe zijn karakter is en welke vrienden hij kiest. Een 'eigen' kind opvoeden is niet altijd makkelijk, laat staan een kind dat al een leven voordat het geadopteerd werd heeft meegemaakt. Je kan alleen maar bewondering hebben voor Renilde, ze heeft gedaan wat ze kon doen en meer kon ze niet doen. Ondanks wat Ninjo allemaal heeft gedaan, voel je de moederliefde van Renilde voor haar kind.
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor ouders die een kind hebben geadopteerd en ook problemen hebben met hun geadopteerde kind. Het boek laat zien dat ze niet de enigen zijn.
Hoeveel sterren geef je het boek?
5 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Ik denk het niet.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast.
Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig zal gaan houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat denk ik wel, hangt van het boek af.
Website van de auteur:
DUIFMUZIEK
Website van de uitgever:
UITGEVERIJ ASPEKT
Reacties
Een reactie posten