Van uitgeverij
Elikser mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Waar gaat het boek over?
Het besluit was er plotseling. Het lag voor hem en het vroeg om uitvoering. Het zou meer energie kosten om het niet te doen. Hij kocht tassen voor op zijn solex en zette ze klaar op de zolder. De gedachte aan weggaan was zo bevrijdend dat het leek of de gedachte zelf al genoeg zou zijn. Het hield hem bijeen tegen de dreiging van de zinloosheid die als een geduldige roofvogel boven het veld cirkelde. Waar moet je heen? Hij vertelde niemand van zijn plannen en dacht na over de inhoud van zijn tassen. Wat heb je nodig voor een reis zonder einddatum?
Al in zijn vroege jeugd wordt de gevoelige en kunstzinnige Gerben door zijn vrijgevochten opa Toon geïnspireerd om geen genoegen te nemen met de dingen zoals die nu eenmaal zijn. Hij bouwt zijn eigen wereldje en op een vroege lenteochtend laat hij alle zekerheden achter zich door op reis te gaan. Het zijn de jaren zeventig. Gerben voelt de nieuwe vrijheid in zich opborrelen. Dan blijkt de reis hem ongemerkt in de voetsporen van zijn opa te brengen. Gaandeweg openen zich nieuwe verhalen over zijn opa. Wat heeft deze bijzondere en te vroeg overleden man hem alsnog te zeggen? Welke initiaties begeleiden Gerben op de drempel van volwassenheid?
Bron:
bol.com.
Over de auteur:
Rien van der Zeijden is theoloog, supervisor en docent. Hij heeft een eigen praktijk in het buitengebied in Friesland. In deze coming-of-age-roman neemt hij je in een soepele vertelstijl mee in een verhaal met verrassingen en diepgang.
Bron: achterkant boek
Omslagontwerp:
Evelien Veenstra
Binnenwerk:
Evelien Veenstra
Jaar van verschijnen:
2019
Druk:
Eerste druk
EAN:
9789463651257
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
156
Genre:
Literaire romans
Verfilmd?
Het boek is (nog) niet verfilmd.
Prijs:
€17,50
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de schitterende cover, die doorloopt aan de zij- en achterkant, van
Toen de liefde nog vrij was van
Rien van der Zeijden wil je weten wie die persoon is, wat hem ontroert of verdrietig maakt. De titel doet denken aan de flower-power-tijd waarin men het niet zo nauw leek te nemen met de liefde, waarin men heel erg vrij leefde.
In
Toen de liefde nog vrij was van
Rien van der Zeijden leer je de hoofdpersoon kennen vanaf zijn geboorte. Meteen vanaf zijn geboorte heeft hij een sterke band met zijn opa, de laatste ziet in zijn kleinzoon meteen vanaf zijn geboorte dat het zijn evenbeeld is wat karakter aangaat. Hij wordt wat meewarrig aangekeken door anderen, maar later zal blijken dat ze inderdaad wel heel veel op elkaar lijken in diverse opzichten zoals bijvoorbeeld het rusteloze gevoel dat ze hebben. Gerben blijkt als kind al heel gevoelig te zijn en wordt niet altijd begrepen om wie hij is en wat hij doet. Hij maakt een paar nare, schokkende dingen mee die zijn verdere leven zullen bepalen. Vanaf zijn pubertijd gaat hij op zoek naar zichzelf, naar wat hij wil met zijn leven.
Op een dag laat hij alles achter zich en trekt met zijn Solex de wijde wereld in. Hij komt allerlei bijzondere mensen tegen die hem helpen, waarvoor hij ook wat terug doet, waardoor hij meer leert van het leven en van diverse beroepen. Soms wordt hij teruggeworpen op zichzelf, worstelt hij met zichzelf en moet hij zichzelf redden. Zonder dat de hoofdpersoon het doorheeft blijkt hij in de voetsporen van zijn geliefde opa te zijn getreden. Langzaamaan vallen de puzzelstukjes over wie zijn opa echt was, hoe zijn leven was voor zijn huwelijk op zijn plaats.
Het verhaal laat zien wat het met iemand kan doen als haar partner na zoveel jaar huwelijk plots komt te overlijden, wat een depressie met iemand kan doen, hoe het is als iemand dementie heeft, hoe je het beste daarmee om kan gaan, hoe het is als je anders bent dan de rest in je omgeving, hoe de men daarop reageert, wat het verlies van een dierbare op jonge leeftijd met iemand kan doen, de weg naar de volwassenheid, hoe moeilijk dat kan zijn, het leren omgaan met verleidingen en het niet weten wat je wilt. Het kan voor velen herkenbaar zijn. Het is een verhaal met diepgang. Soms is het wat voorspelbaar zoals bijvoorbeeld bij een baantje bij een haven, maar over het algemeen kent het verhaal vele verrassende wendingen die je niet meteen ziet aankomen. Door het open einde wil je weten hoe het verder zal gaan. Het kan betekenen dat er nog een deel aan komt, want het verhaal voelt niet af, je hebt het gevoel dat je nog iets mist. Maar het kan ook zijn dat de auteur dat bewust heeft gedaan en dat je zelf mag bepalen hoe het verder loopt.
Kortom;
Toen de liefde nog vrij was van
Rien van der Zeijden is een bijzonder verhaal over een jongen die begint aan een reis en uiteindelijk ontdekt dat hij onbewust in de voetsporen van zijn opa terecht is gekomen. Het is een verhaal dat je vast weet te houden als je er eenmaal in bent begonnen.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.
Wat vind je van de cover?
Die is schitterend, past bij het boek.
Wat vind je van de titel van het boek?
Die is heel erg goed gekozen, past bij het boek.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Die is lekker vlot en beeldend.
Hoe origineel is het verhaal?
Redelijk origineel.
Wat vind je van de opbouw van het verhaal?
Die is goed. Het verhaal is chronologisch geschreven waarbij er af en toe teruggeblikt wordt in de tijd als het verhaal erom vraagt.
Zat je direct in het verhaal?
Ja, ik zat er direct in.
Weet dit boek je aandacht vast te houden?
Ja, dat weet het boek zeker.
Heeft het plot je verrast?
Ja, dat heeft het plot zeker, ik had een iets ander plot verwacht.
Is het verhaal geloofwaardig?
Ja, dat is het verhaal zeker.
Zijn de karakters in het boek geloofwaardig?
Ja, dat zijn ze stuk voor stuk.
Welke persoon vond je het leukst en waarom?
Toon, omdat hij was wie hij was en om zijn sterke verhalen.
En aan wie had je een hekel en waarom?
Dat kan ik niet zeggen, want dan zou ik teveel verraden.
Zou je bevriend kunnen zijn met de hoofdpersoon?
Dat denk ik wel.
Wat vond je van de locaties in het boek?
Over het algemeen klinken ze mooi.
Zou je in de tijd dat het boek zich afspeelt kunnen leven?
Ja, dat zou me wel lukken.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij. Het verhaal van Toon heeft me geraakt. Wat moet hij het op een bepaald moment moeilijk hebben gehad. Meer kan ik er niet over zeggen, want dan zou ik teveel verraden.
Mooie quote in het boek:
Onze geest is creatief en projecteert zijn eigen film.
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die van diepgaande romans houdt.
Hoeveel sterren geef je het boek?
4 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Ik denk het niet.
Ga je het volgende deel ook lezen?
Als er nog een deel komt, dan ga ik die zeker lezen.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast.
Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat ga ik zeker.
Website van de auteur:
RIEN VAN DER ZEIJDEN
Website van de uitgever:
Elikser UITGEVERIJ
Reacties
Een reactie posten