Van uitgeverij
Aspekt mocht ik dit boek lezen en recenseren. Ik wil ze daar hartelijk voor danken.
Subtitel:
Gezondheid en genezing met de natuur en oma's tips
Waar gaat het boek over?
We zijn het bijna vergeten, maar de natuur geneest ook! Niet voor elke kwaal of klacht is een dokter of alternatieve therapeut nodig. De natuur biedt genezende planten, krachten en andere "materialen' die vaker dan we denken een snelle genezing bewerkstellingen. In oma's tijd behoorde het tot goed gebruik om soms simpele middelen aan te wenden voor een meestal snelle aanpak van een klacht. Veel succesvolle tips zijn "doorverteld' van overgrootmoeder op moeder, van moeder op dochter. De volksgeneeskunde stond ooit aan de basis van onze huidige geneeskunde. Maar volksgeneeskunde is er nog steeds en de natuur nodigt ons uit om daar gebruik van te maken.
Een boeiend boek over de (middeleeuwse) zoektocht naar genezing, natuurlijke medicijnen en praktische tips uit grootmoeders tijd.
Bron:
bol.com.
Over de auteur:
Robert Jan Blom schreef tientallen boeken over alternatieve therapieën.
Bron: achterkant boek
Omslagontwerp:
Mark Heuveling / Snegina Uzunova
Binnenwerk:
Paul Timmerman
Jaar van verschijnen:
2019
EAN:
9789463384117
Bindwijze:
Paperback
Aantal pagina's:
298
Genre:
Genezing
Prijs:
€19,95
Wat vind je van het boek?
Bij het zien van de schitterende cover van
Volksgeneeskunde van
Robert Jan Blom krijg je een vermoeden dat je een boek over de natuur gaat lezen. De titel doet vermoeden dat je een boek gaat lezen over hoe de artsen de mensen beter maken door middel van diverse medicijnen en therapieën.
In de inleiding vertelt de auteur wat meer over het boek en hoe je het boek moet zien. In het eerste hoofdstukken legt de auteur uit wat volksgeneeskunde is en hoe dat ooit heeft geleid tot de huidige reguliere geneeskunde. Hoe dat zich in de loop der eeuwen heeft ontwikkeld.
Volksgeneeskunde van
Robert Jan Blom is een boek dat je in het tijdsbeeld moet plaatsen en heel veel tips, zoals bijvoorbeeld fijngestampt glas slikken tegen diarree, kan je maar beter niet opvolgen omdat dat schade kan aanbrengen aan je gezondheid. Als je het boek zo leest, dan waren ze vroeger maar een vreemd volk, maar wie weet zeggen ze dat over tientallen jaren ook wel van de huidige generaties, dat we maar een raar volk waren met die vreemde pillen en drankjes, dat ze tegen die tijd hele andere geneeswijzes hebben. In ieder geval is het voor nu, zoals de auteur later in het boek ook met andere woorden zegt, maar goed dat we nu leven en niet vroeger, want het kan niet anders of heel veel mensen moeten geleden hebben. Ook heel veel dieren moeten toen geleden hebben. Wat namelijk opvalt is dat bijvoorbeeld doorgesneden duif en levende kikkers hele populaire geneesmiddelen waren. Verder valt op dat ze veel kwalen probeerden te verkopen en niet alleen aan levende mensen en veel baden zoals bijvoorbeeld bidden in de tuin van de buurman als ze kiespijn hadden.
Na de beknopte geschiedenis van de volksgeneeskunde komt er een hoofdstuk met diverse kwalen op alfabetische volgorde. Je leest beknopt wat de kwaal is, hoe ze daar vroeger mee omgingen, grootmoeders tips en alternatieve geneeswijzen. Veel van grootmoeders tips kan je ook nu nog proberen omdat ze vaak nauwelijks kwaad kunnen zoals bijvoorbeeld slaolie in pijnlijke oor gieten als je last hebt van een pijnlijke oor. Dat helpt overigens echt. Sommige grootmoeders tips kan je beter maar niet opvolgen zoals bijvoorbeeld azijn met stroop en honing drinken tegen koorts. Wat de alternatieve geneeswijzen betreft kan je die over het algemeen wel allemaal proberen, maar doe dat wel in samenspraak met je arts. Dat laatste is iets wat de auteur geregeld herhaalt, dat je naar een arts moet gaan als het ernstig is en dat je met de arts kunt bespreken of je bepaalde tips kan opvolgen.
Wat verder opvalt is dat men vroeger heel veel soorten thee dronk voor diverse kwalen. Het lijkt wel of er voor iedere kwaal een thee was die vaak ook hielpen bij andere soorten kwalen, maar of dat ook echt zo was? Ook worden diverse therapieën als Chiropractie en drukpuntmasage uitgelegd, wat dat inhoudt en waar dat bij kan helpen.
Kortom;
Volksgeneeskunde van
Robert Jan Blom is een interessant boek dat verhaalt over hoe het vroeger ging met de volksgeneeskunde en hoe dat zich in de loop der eeuwen heeft ontwikkeld. Daarnaast worden er diverse kwalen besproken, wat de kwalen inhouden, hoe men die vroeger behandelde en wat je heden ten dage zou kunnen doen. Maar boven alles moet je dit boek niet zien als een boek dat je helpt om van je kwalen af te komen, daarvoor kan je beter naar je huisarts gaan en eventueel de tips bespreken. Het boek laat in ieder geval zien dat de natuur ook kan genezen.
Voldeed het boek aan je verwachtingen?
Ja, dat deed het boek.
Wat vind je van de cover?
Die is schitterend, past bij het boek.
Wat vind je van de titel van het boek?
Die is goed gekozen, want daar draait het boek om.
Wat vind je van de schrijfstijl?
Die is over het algemeen vlot, beeldend en soms humorvol.
Hoe origineel is het verhaal?
Niet origineel, want je kan het allemaal ook in andere boeken lezen, maar dat is niet erg.
Heeft de auteur je kunnen raken?
Ja, dat heeft hij een paar keer. Het is ongelooflijk hoe men vroeger dacht en wat voor gruwelijke methodes ze hanteerden zoals bijvoorbeeld met de vinger van een lijk over aambeien strijken als je die had of levende kikkers voor sommige kwalen in je mond nemen zoals bijvoorbeeld bij keelpijn. Dat heeft me geraakt, ik krijg er de kriebels van. Dan kies ik toch voor wat de arts voorschrijft, een zalfje, een pilletje of een drankje.
Mooie quote in het boek:
Gelukkig dat we in 'deze tijd' leven...
Zou je het boek aanraden?
Ik kan iedereen het boek aanraden.
Voor welke doelgroep zou dit boek geschikt kunnen zijn?
Voor een ieder die geïnteresseerd is in boeken over de gezondheid.
Hoeveel sterren geef je het boek?
3 sterren.
Ga je het boek nog een keer lezen?
Misschien dat ik soms de stukjes over de diverse therapieën terug ga lezen.
Ga je het boek houden of geef je het weg?
Het boek mag terug in de boekenkast.
Houdt 't boek je nog lang bezig nadat je het uit had?
Ik denk niet dat het boek mij lang bezig gaat houden.
Ga je vaker een boek van deze auteur lezen?
Ja, dat ga ik zeker.
Website van de auteur:
Robert Jan Blom
Website van de uitgever:
UITGEVERIJ ASPEKT
Reacties
Een reactie posten